Pego ja compta amb 2 dels 9 desfibril•ladors del projecte ‘Pego CardioProtegit’

Està situat a la piscina municipal ‘La Trilladora’. Este aparell, en acabar la temporada d’estiu passarà a la piscina coberta per cobrir tota la zona del polígon de la carretera d’Oliva. En les pròximes setmanes es col•locarà el tercer a la Cooperativa. Alhora, Acció Urgent continua amb la formació del personal municipal.
Ahir de matí Acció Urgent va col•locar el segon dels nou desfibril•ladors que té projectat distribuir per tot el poble perquè ‘Pego CardioProtegit’ siga una realitat. Este segon aparell està ubicat a la piscina municipal ‘La Trilladora’. Estarà allí durant el temps que romanga oberta. Després passarà a la instal•lar-se a la piscina coberta, com explicava la regidora de Sanitat, Elvira Ciurana.
Així mateix, assenyalava Ciurana que la formació dels treballadors i les treballadores de l’Ajuntament de Pego continua. Una vegada finalitzada la primera fase de formació bàsica, 18 persones rebran formació especialitzada per part d’INSVACOR (Institut Valencià del Cor). Una formació que correrà a càrrec de l’Ajuntament de Pego.
Allò fonamental de la part formativa de ‘Pego CardioProtegit’ apuntava el sanitari d’Acció Urgent i instructor dels cursos que està rebent el personal de l’Ajuntament de Pego per a saber actuar en casos de parada cardiorespiratòria, Pedro Barranco, “és aconseguir rapidesa en fer una bona reanimació”. És per això que estos cursos se centren en com donar una reanimació cardiopulmonar i com usar el desfibril•lador, tant en adults com en xiquets i bebès. L’objectiu últim d’Acció Urgent és que si abans hi havia una persona actuant i sis mirant, que en completar-se ‘Pego CardioProtegit’, a Pego “hi haja sis persones treballant i una mirant”.
Durant els cinc primers minuts en què es produeix la parada cardiorespiratòria, allò essencial a fer per poder salvar la vida de la persona que la patix és:
_ 1r telefonar -si estem a Pego- a Acció Urgent (653 867 383);

_ 2n, saber on estan els desfibril•ladors, per a, quan l’hagem d’utilitzar on dirigir a qui ens l’ha de portar.

_ 3r, simultàniament, mentre porten el desfibril•lador, s’està fent una bona reanimació: Veure si respira, si té pols i fer la reanimació, és a dir, moure el cor comprimint-lo, fins que arribe Acció Urgent.
Explicava Pedro Barranco que el desfibril•lador el que fa és que “quan detecta una fibril•lació ventricular, com si el cor estigués tremolant perquè no entra sang i no mana sang i es queda sense oxigen, que és quan el cos para. Amb el desfibril•lador el que fem és parar el cor en sec perquè ell, naturalment, comence a bategar”. Si això no es donara els desfibril•ladors del projecte ‘Pego CardioProtegit’ no autoritzarien la descàrrega, ja que està preparat per dirigir l’operació.

Ressaltava l’alcalde de Pego, Enrique Moll, que l’equip de govern fa temps que va “apostar en la millor en la seguretat i la sanitat del nostre poble” i subratllava que “estem donant uns serveis que no dóna l’administració autonòmica i continuant amb tots eixos serveis que estem donant anem a protegir cardiovascularment el poble de Pego”.
Avançava Moll que en una segona fase del projecte la formació s’ampliarà a la població de Pego en general perquè “en un moment donat, no només un treballador de l’Ajuntament, sinó que també un comerciant puga atendre un cas de parada cardiorespiratòria […] per a poder actuar amb la major rapidesa possible”.

Si es donara el cas que una persona patira una parada cardiorespiratòria pels voltants de l’Ajuntament de Pego en horari de vesprada, quan el consistori està tancat, a més de telefonar a Acció Urgent s’hauria de telefonar a la Policia Local per a poder usar el desfibril•lador allí ubicat.
Aclaria la regidora de Sanitat que els desfibril•ladors que contempla ‘Pego CardioProtegit’ entren dins de les millores que Acció Urgent va oferir en la proposta de renovació del contracte del servei d’emergències. L’Ajuntament només es farà càrrec del cost que es derive de la formació de les 18 persones que atendran els cursos que hauran d’estar homologades per usar el desfibril•lador.

Cada desfibril•lador té un cost aproximat de 1.200€ al que se li ha d’afegir la cartelleria que l’acompanya i l’urna en el que està guardat que puja el preu a uns 1.400€.

408 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!