Pego i la Marina Alta un poc més accessibles

Un grup de 16 alumnes de Creama estan duent a terme un taller ocupacional que duu com a títol “La Marina Alta accessible” i que té com a objectiu sensibilitzar al voltant de les barreres arquitectòniques. Es pretén, en la seua part pràctica eliminar el major nombre de barreres arquitectòniques que existeixen al municipi. Fins a fa pocs anys, les barreres arquitectòniques eren quasi bé invisibles, donava igual si hi havia gent que no podia accedir a un edifici públic o a una vorera, a un teatre o a una casa. No era important. Afortunadament, des d´uns anys ençà la situació ha canviat i actualment el col•lectiu de minusvàlids està molt més representat. Ens hem de remuntar al 1989 per a trobar un real decret de mesures mínimes sobre accessibilitat en els edificis. Al 1995 s´aprova una llei sobre límits del domini sobre immobles per a eliminar barreres arquitectòniques a les persones amb discapacitat. Tot i aquestes lleis, però, avui en dia encara continuem trobant barreres arquitectòniques a les nostres ciutats i pobles. Davant aquesta problemàtica, el Creama comarcal ha iniciat el taller ocupacional “La Marina Alta accessible” on participen 30 alumnes. Amb aquest projecte es pretén que els participants se sensibilitzen amb els límits que imposen les barreres arquitectòniques i que aprenguen a eliminar-les.

A Pego, durant tres mesos, 16 alumnes d´aquest taller ocupacional i de formació posaran en pràctica els coneixements que cada vesprada a Pedreguer els ensenyen. “La Marina Alta accessible” està dividit en dues parts, una teòrica i una pràctica. La part pràctica ja està en marxa. Pego ha estat el primer beneficiari d´aquesta part, i el carrer Moreral la primera parada. Allí els aprenents estan ampliant les voreres perquè les persones amb algun tipus de discapacitat pugen circular d´una manera segura.

Aquest nou taller ocupacional i de formació que proposa Creama és innovador per les seues pretensions i els seus objectius entre els que compta la sensibilització en temes d´accessibilitat, a més de, per descomptat, els alumnes aprenguen albanyileria i pintura. 5 dels 16 participants són de Pego, la resta d´alumnes són d´Ondara i Pedreguer.

Les reformes que es duran a terme durant els tres mesos de pràctiques a Pego facilitaran l´accessibilitat de distintes vies públiques i edificis, com ja s´ha assenyalat, la primera intervenció és el carrer Moreral, després s´actuarà en alguna plaça pública, al mercat municipal, entre d´altres. L´itinerari d´intervenció ha estat dissenyat per l´oficina tècnica d´urbanisme de l´Ajuntament de Pego, direccionat per l´arquitecte municipal de la casa consistorial. Els estudiants compten, a més, amb l´ajuda i assessorament dels treballadors municipals de distintes regidories, perquè totes elles estan implicades, d´una o d´altra forma, en el projecte.

D´altra banda, el Creama continua amb els cursos del telecentre, cursos que inicien els usuaris en el món d´ordinador i d´internet en general. Aquests cursos fa un any i mig que es van iniciar i l´èxit d´assistència ha fet que es mantinguen en l´actualitat, ja que al voltant de 500 persones ja compten amb aquests coneixements bàsics. I al respecte, ahir, Alicia Carbonell informava de la proximitat del llançament de la pàgina web del Creama Comarcal, una pàgina que, segons la mateixa font serà molt dinàmica i interactiva. A més permetrà accedir a notícies diàries i altres qüestions d´interés per als usuaris.
614 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!