Pego es prepara per a acollir les I Jornades de l’arròs de Pego

Que tenen com a objectiu donar a conèixer la importància de l’arròs bomba de Pego. Unes jornades que inclouen la I Setmana Gastronòmica de l’arròs que comença el dilluns 23 i acaba el diumenge 29 d’abril i que permetrà a la ciutadania gaudir de diferents receptes amb l’arròs com a protagonista per 12 euros el menú. S’haurà de reservar prèviament. Divendres 27 i dissabte 28 la Casa de Cultura acollirà diferents conferències que giraran al voltant de l’arròs. A més es visitarà el museu etnològic i els camps d’arròs de la Marjal Pego-Oliva.
“La primera referència sobre la importància de l’arròs ens la dóna el geògraf musulmà Al-Idrisi al segle XI; ja al segle XIV s’inicia amb èxit la roturació i dessecació de les marjals en una ampla zona, des de Vinaròs a Guardamar, facilitant el conreu de l’arròs, considerat fins aleshores com a residual, però que a partir d’aquests moments esdevindrà un substitut del blat, producte del qual el País Valencià era deficitari com a conseqüència de les desfavorables condicions climàtiques.

Al segle XV segueixen augmentant les terres dedicades a l’arròs. Però aquest increment es farà més palès al segle XVIII amb l’ampliació de la zona de l’horta, per al conreu de l’arròs, no escoltant les veus contràries que s’alçaven contra l’extensió de la superfície arrossera, que a finals del segle passat rondava les 200.000 fanecades. L’explicació d’aquest fenomen cal buscar-la en l’alta rendibilitat, en la seguretat de la collita, en l’alça més constant dels preus i en la tendència exportadora favorable. Tot això farà augmentar el valor de les terres d’arrossar.” Este text el trobem al museu etnològic de Pego, que ens conta bona part de la història de l’arròs a terres valencianes.

El relat acaba explicant que “Seran els efectes de la Gran Depressió de finals de segle XIX, amb l’augment de les importacions de blat, arròs i l’enfonsament dels preus, com a conseqüència de l’entrada en el mercat mundial dels grans països productors d’ultramar, els que provocaran la disminució dels beneficis dels grans propietaris que, com a solució, en lloc d’intentar modernitzar el sector amb la disminució de la superfície arrossera en aquelles terres on sols es podia conrear arròs, reconvertint totes les altres per a nous conreus, van preferir pujar les rendes de la terra.

Serà al segle XX quan es donaran les tan necessàries reduccions de superfícies d’arrossars.” El text es recolza amb altres explicacions escrites, amb fotografies de com es cultivava l’arròs a Pego a principis del segle passat i amb l’exposició d’aparells que es feien servir durant l’època de producció, carretilles, carros, bàscules… i d’altres objectes que ens són descrits en un altre pannell explicatiu que diu que “conrear arròs és una activitat molt costosa”.

Per la importància que va té l’arròs en la història de Pego la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Pego i Creama Pego, en col•laboració amb els grups arrossers de Pego, restaurants de Pego, el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i el Bollit, Formació i Gastronomia, ha organitzat les I Jornades de l’arròs de Pego.

Estes es dividixen clarament en dos parts. D’una banda des del dilluns 23 i fins el diumenge 29 d’abril es durà a terme al municipi la I Setmana Gastronòmica de l’arròs de Pego en la que, fins a 9 restaurants del poble, oferiran un ventall de plats d’arròs com són crosta, arròs melós d’ànec i rovellons, paella d’abadejo amb flor-i-col, paella de verdures o arròs a banda. Cada dia de la setmana serà un, dos o tres restaurants els que permetran als veïns i veïnes de Pego i els seus visitants, degustar estos plats d’arròs típics. Els menús especials tenen un preu de 12 euros i inclouen, a més del plat principal, entrants, postres, café i beguda. Això sí, per a gaudir d’ells caldrà, prèviament, reservar.

L’altra part de les I Jornades Gastronòmiques a Pego és la més teòrica, la que complementa la gastronòmica per a, com declarava Mari Nieves Mayor, tècnica de Turisme de l’Ajuntament de Pego, “per a donar a conèixer, tant a la gent de Pego com a la gent de fora, que l’arròs bomba de Pego és important”.

La part teòrica es desenvoluparà el divendres 27 i el dissabte 28 d’abril a la Casa de Cultura de Pego. Divendres 27 d’abril està previst que les I Jornades de l’arròs de Pego siguen presentades, a les 9:45h., per l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà i la regidora de Turisme i Creama, Pepa Sendra.

A les 10 del matí s’ha programat una taula rodona en la que s’abordarà ‘el cultiu de l’arròs en el segle XXI. D’allò tradicional a la modernitat’, ‘la marca “arròs bomba de Pego”’ i ‘la comercialització de l’arròs’. Els ponents d’esta taula rodona seràn Salvador Sastre, president de la Cooperativa Agrícola de Pego; Pepe Orihuel, membre del grup arrosser El Bullentó; José Maria Sastre, president de la Comunitat de Regants de les Terres Arrossars de la vila de Pego, a més d’un representant del grup arrosser Les Tanques.

A les 12 el responsable de dinamització del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, Carlos Llinares, presentarà la ponència ‘L’arròs al parc natural’. A les 13:30h., està previst visitar el museu etnològic de Pego i a les 17h., visitar, in situ, els camps d’arròs de la marjal.

Dissabte 28 d’abril la primera ponència és a les 10 del matí i està a càrrec del Millor Cuiner d’Espanya 2011, el pegolí Evarist Miralles. La segona ponència serà impartida per Tomàs Fuster, especialista en nutrició. A les 13h., està previst que es presenten les conclusions de les jornades. A les 13:30h., es durà a terme la cloenda de les I Jornades de l’arròs a Pego.

Tot i que l’assistència a les jornades és gratuïta, les persones interessades s’hauran d’inscriure bé a Creama Pego, bé a l’oficina de Turisme de Pego, ja que les places són limitades.

627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!