Pego designa un dels seus carrers amb el nom ‘Metges Garcia Mengual’

Fernando Garcia Mengual, pare i fill. Tots dos van ser metges titulars de Pego. No van ser inclosos en la zona de carrers que van ser dedicats a metges quan es va obrir un dels nous PAI i és per això que, després del requeriment de la família, ara s’ha pogut designar un dels carrers de Pego amb els seus cognoms. Concretament es tracta del carrer de l’avinguda Fontilles comprés entre els carrers Dénia i la Pau. El punt ha estat aprovat amb 12 vots a favor, els del PSPV, Ciutadans de Pego Independents, PP i Volem Pego i 4 abstencions de Compromís per Pego, en considerar que «és posar el nom pel simple fet de ser metges i creiem que no és un motiu suficient per posar el nom d’un carrer».

Hui, primer dijous de mes, tot i ser un dijous estrany, entre festa i festa, s’ha celebrat a l’Ajuntament de Pego sessió plenària ordinària. En ella s’ha aprovat designar el tram del carrer de l’avinguda Fontilles comprés entre els carrers Dénia i la Pau amb una nova denominació, carrer ‘metges Garcia Mengual’. Es tracta de Fernando Garcia Mengual, pare i fill compartien nom i cognoms. Tots dos van ser metges titulars de Pego.

ple 2De fet, Fernando Garcia Mengual, pare, (Pego, 1878-1931), va exercir com a metge titular a Pego, tota la seua vida professional. Va ser subdelegat de Medicina del districte i metge de la Beneficiència de l’Ajuntament de Pego, un aspecte que ha ressaltat durant el ple un dels seus familiars, present al saló de plens. Fernando Garcia Mengual, ressenyava Alicia Siscar, regidora d’Urbanisme, en 1904 i 1907 va signar a favor de l’establiment del Sanatori de Fontilles.

Fernando Garcia Mengual, fill (Pego 1913 – València 2002), durant la guerra civil va ser capità metge de la República al front de Guadarrama. Va ser a partir de 1939 quan va començar a exercir a Pego. En 1945 es va convertir en director del recentment creat Centre Antipalúdic de Pego. Fernando Garcia Mengual era el metge més jove que exercia a la localitat en aquell moment i això va fer que fora l’encarregat d’atendre també els malalts de la Vall d’Ebo, Atzúbia i Forna. També era el metge dels franciscans del convent de Pego. L’any 1961 es va traslladar a València, on va exercir com a radiòleg i va treballar a la Facultat de Medicina de València.

ple 3Alicia Siscar, regidora d’Urbanisme, ha estat l’encarregada d’exposar el perquè s’ha triat designar un nou nom al tram de l’avinguda de Fontilles que està comprés entre els carrers Dénia i la Pau. Una de les raons és per evitar les confusions que fins ara creava. Una altra pel requeriment de la família, al no ser inclosos, en el seu moment, en la zona de carrers que van ser dedicats a metges quan es va obrir un dels nous PAI i és per això que, després del requeriment de la família, ara s’ha pogut designar un dels carrers de Pego amb els seus cognoms.

ple 4Tant Volem Pego com Partit Popular han estat d’acord amb el canvi de denominació. No ha estat el mateix cas pel que fa a Compromís per Pego que ha anunciat el canvi de vot que es va fer a la comissió informativa. Àngel Oltra, informava que anaven a abstenir-se després d’haver llegit l’informe de l’arxiver municipal, ja que consideren que «és canviar el nom simplement perquè van ser metges i pensem que caldria alguna cosa més perquè ara metges hi ha molts i podríem posar tots els carrers de tots els metges de Pego que hi ha». Assegurava Oltra que «no és un motiu suficient com perquè es pose un nom a un carrer».

ple 5El socialista Enrique Moll es manifestava «completament en contra» d’allò expressat per Compromís. Argumentava que «la figura del metge actualment s’ha normalitzat, però estem parlant d’una època en què la figura del metge era pràcticament un estendard dins la població».

ple 6«El ser metge en l’època en que ho van ser els metges Fernando Garcia Mengual, pare i fill, no és el mateix que ser metge ara», confirmava Carmelo Ortolà des de Ciutadans de Pego Independents. Assegurava que en aquell moment «els metges feien de psiquiatres, de psicòlegs, de metges i feien de tot».

«No eren metges corrents», defensava Alicia Siscar, contestant al portaveu de Compromís per Pego. Recordava la representant de Ciutadans de Pego Independents que el pare tenia la consulta on està Babaanca, «un lloc emblemàtic al centre del poble i tot Pego anava allí». Pel que respecta al fill, destacava Siscar, que «va ser metge militar durant la II República» i afegia que «passava consulta a Pego i anava a València a ensenyar-se, el que no feien tots».

«Tenim el màxim respecte a la família», manifestava el portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, qui reiterava, però, que la seua formació considera que «cal més per a tindre un carrer» i suggeria que «també podríem posar noms de llauradors o el que siga perquè totes les persones que estem a Pego, a no ser que destaquem d’una manera considerable, pensem que tenim el mateix respecte i necessitem del mateix respecte».

El punt ha estat aprovat amb 12 vots a favor, els del PSPV, Ciutadans de Pego Independents, PP i Volem Pego i 4 abstencions de Compromís per Pego.

 

2312 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!