Pego assistix a la III Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més

El passat 3 de novembre l’alcalde, Enrique Moll, la regidora de Cultura, Laura Castellà i un representant de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, Jaume Sala, participaren a Torredembarra (Tarragona) a la III Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més a la que està adherida el consistori pegolí. Es tracta d’una Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme que vol ser un espai obert de debat. En la trobada es va posar de manifest la preocupació per la banalització que està adquirint la paraula feixisme hui en dia.

xarxa mai mes 3El passat 3 de novembre l’alcalde, Enrique Moll, la regidora de Cultura, Laura Castellà i un representant de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, Jaume Sala, participaren a Torredembarra (Tarragona) a la III Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres camps, xarxa mai mes 2a la que està adherida el consistori pegolí i des de fa poc també l’associació per la Memòria Històrica pegolina.

A la tercera trobada, celebrada a Torredembarra, hi van participar una quarantena d’ajuntaments. Esta trobada, que ve després de la de Vilafranca i Santa Coloma, volia consolidar una Xarxa de municipis amb l’objectiu comú de treballar per la memòria i dotar d’eines als ajuntaments per a prevenir el feixisme i defensar els Drets Humans. Una Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme que vol ser «un espai obert de debat i de col·laboració entre municipis per a intentar definir conjuntament que són les polítiques públiques de memòria», segons recordava el president de l’Amical Enric Garriga.

xarxa mai mes 5Per la seua banda, el regidor d’Educació de la ciutat acollidora d’esta trobada, Jordi Solé, manifestava la preocupació dels municipis que integren la xarxa Mai Més per la banalització que està adquirint l’ús de la paraula feixisme. Afirmava Solé que «els municipis estan fent un treball esplèndid contra el feixisme i ho fan solucionant els problemes dels seus veïns», afegia que «estem humanitzant els nostres pobles i ciutats», el que considera que és «una de les grans maneres de lluitar contra el feixisme».

Nuria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, posava l’accent en la importància d’arribar a la gent jove perquè este és un moment «en què les xarxes socials donen informació però sempre polaritzen, sempre confronten, és fàcil insultar, t’amagues darrere d’una entitat on ningú et veu la cara i pots insultar, un món totalment digital on és molt fàcil dividir a les persones […] i davant tot això, les administracions públiques locals, que estem al costat de la ciutadania i podem detectar eixos comportaments […] i intentar evitar-los».

xarxa mai mes 4La regidora de Cultura, Laura Castellà, dins l’apartat d’experiències municipals de memòria va explicar que a partir de 2004 «va començar a menejar-se a la localitat el que anomenem la recuperació de la memòria». Situava a l’audiència sobre la riquesa documental que conserva l’Arxiu Municipal de Pego. Un fet que ha permès que s’enceten recerques com dels xiquets i xiquetes de Madrid acollits a Pego durant l’any 1931. Una recerca iniciada per l’arxiver municipal i que van continuar alumnes de Batxillerat de l’IES Enric Valor de Pego. Un altre grup d’alumnes de l’institut estan treballant ara sobre els cincs pegolins que se sap que van ser assassinats al camp d’extermini de Gusen. I destacava Castellà que esta col·laboració entre l’administració i l’institut té com a origen el convenciment que «l’educació és allò més important i que se’ls ha de fer partícips de tota la documentació que hi ha a l’Arxiu» perquè defensava la regidora de Cultura, «tal de saber qui som, hem de saber d’on venim».

L’interès d’estos estudis també ix davant la constatació que la gent que va protagonitzar eixos episodis de vida o que els va conèixer directament, va fent-se major i cal aprofitar-se’n d’eixes fonts directes. Concloïa que «en definitiva el que volem és que la gent siga conscient del que va passar».

Nomenava també Laura Castellà els documentals d’InfoTV sobre l’emigració als Estats Units, la sèrie de quatre documentals Del Montgó al Manhattan, en la que han participat centenars d’ajuntaments, com el de Pego, per explicar una part important de les nostres comarques i que va motivar una modernització política posterior.

xarxa mai mes 1La trobada d’ajuntament de la Xarxa Mai Més va incloure un homenatge als deportats i deportades al monument al deportat de Torredembarra Esteve Cañellas, al Parc de cal Llovet, amb una ofrena floral. La Trobada va acabar amb unes visites al refugi antiaeri i al Patronat Antoni Roig de Torredembarra.

 

2085 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!