Pego arreplega la seua primera collita de xufa

Fa dos dies es van arreplegar les 14 fanecades plantades amb este producte novedós en terres pegolines. Esta nova empresa, amb dos reptes a batre, l’ha duta a terme una societat agrícola de nova creació, cultecopego qui s’ha enfrontat per primera vegada al cultiu de la xufa i, com afegitò, de cultiu ecològic.
Pego té una terra fèrtil, un fet demostrat al llarg dels anys. Actualment, però, l’agricultura ha perdut el seu pes específic al sí de l’economia pegolina, molt centrada en la citricultura. Un sector que des de fa anys està en crisi. Però tot i la crisi general, encara hi ha gent a Pego emprenedora, ho veiem pràcticament cada dia amb l’obertura de nous establiments. En esta ocasió, però, l’emprenedoria ha estat en el sector agrícola, un exterm que estranyament es veu. Es tracta del projecte d’una nova societat agrícola a Pego, Cultecopego -Cultius ecològics Pego-, formada per huit persones interessades “en traure noves línies de cultiu al municipi”. Huit persones que, per primera vegada han cultivat xufa al terme pegolí i, a més, ho han fet de manera ecològica.

La tria de la xufa és, en certa manera un encàrrec, ja que hi ha una empresa interessada a fer xufa a la marjal de Pego-Oliva. Una de les particularitats de la comanda és que la xufa ha de ser ecològica. Per què? Perquè esta no va destinada al consum alimentari, sinó al cosmètic, explicava Joan Folqués, un dels socis de Cultecopego.

Així Cultecopego inicia el projecte amb dos reptes. Cultivar xufa, un producte que no han produït mai i a més, de manera ecològica, una tècnica tampoc desenvolupada pels socis.




La producció s’ha dut a terme en dos llocs distints. Un ha cultivat a la marjal i l’altre als Marells, en terra d’arena. La primera conclusió és que el terreny del Marell és més propici. Fa dos dies es van collir les 14 fanecades -de 17 disponibles- i ara Cultecopego està a l’espera de veure el resultat. De moment, ja han detectat algunes errades que s’han donat durant el procés de producció. Per a compensar, veus expertes asseguren que la xufa que s’ha produït al terme de Pego és de molt bona qualitat. Així que Joan Folqués concloïa que “falta portar-ho bé”.

Tot i els contratemps i que segurament este primer any els costarà diners de la butxaca, Folqués confessava que, per a ell, “l’experiència ha sigut boníssima” i creu que la xufa “és un cultiu a Pego -a algunes zones de Pego- es podria fer”.

Després de recollir-se la xufa, actualment s’ha de carregat i transportar fins a un llavador d’Alboraia per llavar-la, acabar de destriar el fruit que servix. Fet tot això Cultecopego sabrà els quilos que han produït en la seua primera collita de xufa. Serà el moment de valorar si continuar endavant amb el projecte o estudiar noves possibilitats.
1149 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!