Pego aprova sumar-se a la campanya ‘Per un finançament just’

La moció, presentada per Compromís, no va estar, però, absent de crítiques. Des de Ciutadans de Pego Independents se li va recriminar a la formació valencianista que no hagués pactat amb el PP en els pressupostos generals de l’Estat com ho van fer bascos i canaris. Des de Compromís es va informar que encara s’està esperant la resposta del Montoro a la proposta de la formació. La moció que insta el Govern Central a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i les valencianes disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d’uns serveis públics de qualitat i permeta, d’igual manera, l’exercici de les competències pròpies va ser aprovada per 12 vots a favor (PSPV, Compromís i Ciutadans de Pego Independents) i 2 abstencions (PP).

Al ple ordinari de juliol es va aprovar una moció que «insta el Govern Central a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i les valencianes disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d’uns serveis públics de qualitat i permeta, d’igual manera, l’exercici de les competències pròpies». Esta moció va ser presentada per Compromís per Pego i no va estar absent de crítiques.

P1330857La moció, llegida per Àngel Oltra, explica que «durant el mes d’abril de 2016 la Generalitat Valenciana va promoure la recollida de signatures a favor d’un manifest que portava per títol “Per un finançament just”. Més de 600 entitats valencianes, entre les quals més 300 ajuntament valencians, el van subscriure. Com també a finals de 2015 es va posicionar en el mateix sentit aquesta corporació. Posteriorment, a les Corts Valencianes s’han pres per unanimitat diferents acords, amb data 22 de febrer de 2017 i 5 d’abril de 2017, respecte a la necessària reforma del sistema de finançament i les inversions de l’Estat d’acord al pes poblacional de la Comunitat Valenciana».

Amb esta moció, es pretén, apuntava el portaveu de Compromís, que «el ple de l’Ajuntament de Pego ajude a promoure una major conscienciació entre la ciutadania de la necessària i urgent revisió del sistema de finançament que permeta a les valencianes i als valencians l’exercici de les seues competències i un major benestar social».

Per a aconseguir-ho es va acordar:

«1- Instar el Govern Central a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i les valencianes disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d’uns serveis públics de qualitat i permeta, d’igual manera, l’exercici de les competències pròpies.

2- Instar el Govern de l’Estat perquè les inversions territorialitzades es facen d’acord amb el pes poblacional

3- Mostrar el suport de l’Ajuntament al manifest penjant una pancarta a la façana de l’ajuntament o d’altres edificis públics amb el lema “Per un Finançament Just”.

4- Impulsar i fomentar la celebració de jornades, reunions, conferències o actes sobre la reforma necessària del sistema de finançament i la confecció de cartells i d’altres materials publicitaris per a col·locar-los als edificis públics i dependències municipals amb el lema “Per un Finançament Just”».

P1330801Reiteraven des de Ciutadans de Pego Independents que, el que realment «reclamem és, a més del finançament autonòmic, la pendent reforma de la llei del finançament local», ja que és «una forma que tenen els grans partits de tindre controlat a través del finançament». Dit açò, criticava Carmelo Ortolà que Compromís «us podríeu haver cobert de glòria donant-los suport al govern del PP en els pressupostos i posant la mà conforme han fet els bascos i els canaris». I és que considera que «tenim ocasions per a arrapar cap a casa i en este cas ha passat el tren de llarg i ací no hem arrapat res».

Contestava Àngel Oltra, que «a mi també m’hagués agradat que el PP ens hagués fet cas. Però pel que sé Joan Baldoví encara està esperant que el telefone Montoro». Malgrat això, puntualitzava que «encara que hagués cridat, també tenim uns principis, pels que no mercadegem en drets ni en prestacions socials i tenim prioritzats com per exemple, millorar el finament municipal, derogar la reforma laboral, tornar a què es primer a les persones en compte de primar al deute bancari i, d’això, no se’n va parlar».

P1330807Des del PP es criticava que «es tracta d’una moció política» i consideren que Compromís «no heu seguit la mateixa línia que esteu presentant ací al Congrés», tot i estar d’acord que el finançament valencià no és just. Definia, Ana Ortolà, les polítiques de Compromís com «de façana i poc més».

Enrique Moll expressava que «des del partit socialista anem a aprovar la moció» perquè crec que «tots tenim claríssim que el finançament autonòmic i el patiment que està patint la Comunitat en els últims anys és més que evident». Considerava el socialista que la no participació de la Diputació d’Alacant en el Fons de Cooperació Municipal és una altra manera de maltractar els municipis, en este cas des de l’àmbit provincial. Recordava existix una «diferència entre ser d’Oliva i ser de Pego» perquè este últim rebrà la meitat de diners que el primer per la decisió presa per cadascun dels presidents de la Diputació respectiva.

P1330810Defensava Enrique Moll «que hem d’anar al 33%, és a dir, 33% administració central, 33% govern autonòmic, 33% administració local» i lamentava que actualment «estem rebent entre un 7% i 8% els ajuntaments». La conseqüència evident, segons manifestava el socialista, és que «has d’anar a plorar a Diputació, has d’anar a plorar a les Conselleries o has d’anar a plorar a l’Estat per a poder fer les teues polítiques locals i això és lamentable». És per això que Moll considerava que «hauríem d’anar un poc més enllà» en referència a la demanda de la moció sobre «finançament just».

Aclaria Àngel Oltra que «la finalitat d’esta moció és que l’Ajuntament de Pego se sume a la campanya de la Generalitat per un finançament just», a més de què es puga fer «difusió del que passa amb el sistema de finançament» i és que, explicava que «estem en un dèficit continu del 20%, és a dir, en tot el que es rep, només pots pagar el 80% de sanitat, educació, prestacions socials, etc». El portaveu exemplificava que «si tinguérem el finançament que cal, possiblement, Marina Salut ja no estaria. Segurament, el centre de recepció de la marjal el podríem pagar. Possiblement, tindríem una sèrie de polítiques en prevenció d’incendis de Conselleria molt millor. Segurament, en el Fons de Cooperació Municipal, la Generalitat, podria aportar molts més diners».

La moció que insta el Govern Central a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i les valencianes disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d’uns serveis públics de qualitat i permeta, d’igual manera, l’exercici de les competències pròpies, va ser aprovada per 12 vots a favor (PSPV, Compromís i Ciutadans de Pego Independents) i 2 abstencions (PP).

 

1644 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!