Pego acull la I Taula de concertació post-incendi forestal Vall d’Ebo 2015

Es tracta d’un espai que té com a objectiu identificar problemes comuns i estimular grups de treball que faciliten l’intercanvi d’informació i la presa de decisions en un fòrum obert, flexible i eficaç. Hi van estar presents tots els ajuntaments afectats, diverses associacions afectades, tècnics i la Conselleria de Medi Ambient —qui convocava—, entre d’altres.
Ahir, per primera vegada, es va dur a terme a Pego —i al territori valencià— una taula de concertació, en este cas, post-incendi forestal del passat 14 de maig de 2015. Una taula de concertació és un espai que té com a objectiu identificar problemes comuns i estimular grups de treballs que faciliten l’intercanvi d’informació i de presa de decisions en un fòrum obert, flexible i eficaç.




La taula de concertació va estar convocada per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i hi van participar tots els ajuntaments afectats: L’Atzúbia, Vall de Gallinera, Vall d’Ebo i Pego, l’Assemblea Oberta de Pego, el Centre Excursionista de Pego, Acció Ecologista Agró, Gelibre, Amics de la Vall de la Gallinera, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Societat de Caçadors de Pego, Directora de l’OCAPA, el cap de comarca de la Marina Alta i Agent Mediambiental, CEAM i la pròpia Conselleria, desplaçant-se fins a Pego la Directora General de Prevenció d’Incendis Forestal, Delia Álvarez.




Esta gran participació i diversitat d’actors presents a la primera taula de concertació post-incendi és una de les qüestions que ha destacat, en declaracions a Ràdio Pego Laura Castellà, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego. Com també el fet que, confia que esta siga la primera de bastants taules de concertació.

Una de les conclusions a les que es va arribar després d’exposar cadascú les seues tasques, els seus problemes alhora de desenvolupar-les i, el que cada entitat o associació, creia necessari per donar resposta a la prevenció del territori afectat és que, hi ha una important mancança de diners per a poder tirar endavant moltes iniciatives com, per exemple, la neteja de sendes de la que s’encarreguen el Centre Excursionista i el Club de Caça de Pego.

En este sentit, durant la taula es va fer una xicoteta exposició amb les dades recopilades per l’Assemblea Oberta, el Centre Excursionista i el Club de Caça «perquè la Conselleria comprovara la quantitat de diners que associacions sense ànim de lucre estan dipositant en les muntanyes de tots», explicava Castellà que també era molt conscient que «diners no hi ha […] i sense diners, poc podem fer». El que sí que es va aconseguir és que la Conselleria facilite al Club de Caça de Pego bevedors per als animals.




«La millor notícia» que va rebre ahir Laura Castellà, va ser l’anunci de Gabriel Ballester, membre del departament de Vida Silvestre, que dimecres que ve, la reunió anual que celebren les 8 brigades pertanyents a la Xarxa Natura 2000 es desenvoluparà a Pego. Esta elecció ha de veure amb les característiques de l’incendi del passat maig. Concretava Laura Castellà que les 8 brigades talaran els pins cremats situats a una parcel·la municipal ubicada a la partida de Salomona.

A més de traslladar-li a Ballester la idoneïtat de la tria, Castellà també li va expressar la preocupació per altres zones de pins que considera que presenten una major «perillositat» com per exemple, «la pujada al Miserà» i el membre del departament de Vida Silvestre li va assegurar que «ho tenien en compte» i que ho duran a terme, tot i que no hi ha data tancada.

Un altre avança que pot ser molt important i que es va produir arrel de la taula de concertació va ser que des de Conselleria es va facilitar a la regidora de Medi Ambient el telèfon de la persona encarregada d’aprovar o denegar l’autorització per a executar millores en les vies pecuàries com és la que connecta el Miserà amb Pego. El contacte amb esta persona permetrà saber com enfocar el plantejament dels projecte de millora de vies pecuàries i sendes, perquè estos puguen ser aprovats per Conselleria. I és que, ressaltava Laura Castellà, «és fonamental que els camins i les sendes estiguen transitables, no per a la ciutadania en general, sinó per a les brigades i els bombers quan passen incendis com el de maig».

Una curiositat que va detectar la regidora de Medi Ambient és que en les exposicions dels tècnics es repetira que la muntanya s’ha de tornar a cremar. Castellà confessava que «a mi això em dol» i, si ha de tornar a passar «que no siga en les mateixes dimensions».

D’altra banda, una de les qüestions que queden pendents és arribar a un acord entre administracions, associacions i particulars afectats «per a poder tirar endavant totes les tasques que s’han de fer ara mateixa. Perquè no sols és talar pins, sinó que és mantindre el que ja hi ha i que no s’estenguen possibles plagues que afecten pins».

De la primera taula de concertació post-incendi forestal l’Ajuntament de Pego es queda amb que «quasi tot el món té els peus en terra i quasi tot el món fa de l’incendi una causa personal, sense colors polítics».
757 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!