Pego acull el primer acte públic en record dels guerrillers valencians de la Guerra del Francés

Serà amb una caminada amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francés, de la mà de l’escriptor i estudiós, Manel Arcos. En ella es recorreran els escenaris més importants del principal enfrontament que es produix entre la guerrilla i les tropes franceses al maig de 1813, a Pego.
La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Pego ha organitzat per al diumenge, 2 de desembre, una interessant caminada. Una caminada amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francés. Serà el primer acte públic en record dels guerrillers valencians que van participar en este episodi històric i es farà en el poble que va ser testimoni del principal enfrontament entre la guerrilla i les tropes franceses al maig de 1813.

Manel Arcos, escriptor i estudiós, expert en el bandolerisme del segle XIX, ens situa en el moment històric i ressalta que, tot i que la invasió napoleònica es va produir a finals de 1807 a la resta de l’Estat, al País Valencià va arribar molt més tard, al 1812.

La invasió francesa es produix per conflictes econòmics i mercantils. Estem al segle XIX, en plena revolució industrial. No obstant, la invasió francesa el que evidencia és que l’exèrcit espanyol és inoperant. Això provoca la creació de la guerrilla.

Assegura Arcos que “fins que no arriben els francesos ací, no s’arriba a saber […] el potencial que tenen els nostres guerrillers”.

L’episodi que es produix a Pego, al maig de 1813, enfronta a 400 guerrillers, liderats pel Campaner de Xàbia, amb les tropes de Dénia. Aquest enfrontament “es produix després que el cònsol d’Anglaterra -amb negocis a terres valencianes- enviés armament als guerrillers”.

El guia de la caminada amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francés assegurava que “és caminada, caminada, no és competició”. La idea és fer quatre parades per a anar situant la Guerra del Francés, la guerrilla i els enfrontaments més destacats. Entre ells, el de Pego, el principal enfrontament. Parades obligades són, explicava Manel Arcos, el carrer del Barranquet, el Forn de Canet i el Barranquet de l’Horta.
Tot apunta que un pegolí important, el pare del Capità Sendra, va estar al costat de la guerrilla, perquè era “un dels principals propietaris i principals contribuents de Pego”, segons ens descobria Manel Arcos.

La Caminada amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francés s’iniciarà a les 10 del matí del diumenge, 2 de desembre, des de la Plaça de l’Ajuntament.
606 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!