Pego acull, divendres 16 d’octubre, ‘Adéu, Amèrica’

Es tracta del segon documental de la sèrie produïda per InfoTV ‘Del Mongó a Manhattan. Valencians a Nova York’. Una producció dirigida per Juli Esteve que explica l’emigració cap als Estats Units i el Canadà de 15.000 homes i dones, sobretot de la Marina Alta i la Safor, a l’inici del segle XX. Pego és el poble que més gent va aportar a este fenomen migratori, perquè d’ací es tenen comptabilitzades més de 1.000 entrades als ports nord-americans. L’estrena del documental serà a les 19.30h., al cinema municipal.
Després de la bona rebuda que va tenir ‘Cap a la terra promesa’, el primer documental de la sèrie produïda per InfoTV, ‘Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’. Este divendres, a les 19.30h., arriba al cinema municipal de Pego, ‘Adéu, Amèrica’, el segon documental de la sèrie. Suposem que per a Juli Esteve, director i guionista de la sèrie i per Esther Albert i Antoni Arnau, com a responsables de la imatge, l’edició i la postproducció, deu ser tot un repte superar o, almenys igualar, el ple total de la primera estrena, a la que van acudir 500 pegolins i pegolines. Que és un repte ens ho confirmava a l’Informatiu de Ràdio Pego, el mateix Juli Esteve, que serà tot un repte, tot i que és conscients que «és molt difícil d’aconseguir».

No obstant això Esteve ens confessava que Pego «és el poble que està al capdavant de totes les llistes i classificacions que pugues imaginar-te. Pel que fa al número d’emigrants, pel que fa al número de persones entrevistades amb càmera i pel que fa al número d’assistents a l’estrena del nostre documental».

El cert és que Pego va ser el poble que més gent va aportar al fenomen de l’emigració valenciana als Estats Units i al Canadà, perquè d’ací tenen comptades més de 1.000 entrades als ports nord-americans. I això es va veure reflectit en el gran nombre de pegolins i pegolines entrevistats durant l’etapa de postproducció.




‘Cap a la terra promesa’, contava els motius dels emigrants per anar-se’n, com van fer el viatge, en què van treballar i com es van adaptar a aquell món tan diferent. El segon documental, ‘Adéu, Amèrica’, explica, sobretot, com les crisis econòmiques del 1921 i el 1929 van fer tornar la majoria d’aquelles persones, obligades per la falta de faena i de diners.

Així mateix, el documental reflectix els dos canvis fonamentals que porten amb si les persones que tornen d’Amèrica. I és que Amèrica va canviar per a sempre la vida dels afortunats que hi van poder treballar el temps suficient per omplir la butxaca i canviar de mentalitat. És cert que no van vindre rics, però amb els diners que havien estalviat, van comprar cases i bancals i van poder trencar la dependència que tenien dels jornals sovint massa prims que oferien els senyorets. Alhora, venen amb un canvi de mentalitat, amerats de la modernitat que els havia envoltat allà, la van empeltar poc o molt als seus fills i als pobles on van viure.

Tot això és el que es podrà veure este divendres, 16 d’octubre, al cinema municipal de Pego, a les 19.30h.

Però la sèrie consta de quatre documentals. Dos d’ells ja estan editats, els altres dos ‘La Guerra de Sempre’ i ‘Els Valencians d’Amèrica’, «estan acabant de muntar-se, s’estan fent els últims retocs per a quadrar-ho tot bé amb la idea que puguen estar disponibles en DVD a finals de novembre i principis de desembre» per a tancaran el cicle abans que acabe l’any, explicava Juli Esteve.

I parlava especialment emocionat del tercer documental, de ‘La Guerra de Sempre’ perquè, explicava Esteve que «aportarà unes novetats i uns petits descobriments que, poble a poble potser se sabia, però que no s’havia pogut mesurar encara la dimensió d’un fenomen com és la participació en política de molts d’aquells emigrants a Amèrica». Entre els exemples a ressenyar, el d’Aquiliono Barrachina, alcalde de Pego durant la República i la Guerra «i que va ser un dels emigrants a Amèrica i que uns dels grans impulsos que té per a entrar en política és tot allò que ha vist als Estats Units». Detallava el director i guionista de la sèrie que persones com Barrachina «es conformen en aplicar el model que han vist, que és un model capitalista compassiu a tot estirar però que és infinitament més just que el que tenen ací».


Font:memoriarecuperada.ua.es


L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, la Universitat de València, la Diputació de València, la Universitat d’Alacant, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i 38 ajuntaments de la Marina, entre ells el de Pego, la Safor, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Ribera i la Plana, han fet possible la investigació prèvia i la producció dels quatre audiovisuals que composar la sèrie ‘Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’.

732 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!