Patrimoni al descobert en ‘La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins’

El llibre escrit pels pegolins Vicent Morera i Juanjo Ortolà i editat per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Aquest va ser presentat divendres passat en la cita anual amb la literatura més propera que, en arribar la tardor, ofereix el Grup de Dones Cabal.
Divendres passat el Grup de Dones Cabal va promoure la presentació, a Pego, del llibre ‘La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins’, una obra que tot i parlar del poble veí està escrita per dos pegolins enamorats de la Gallinera, el nostre company de Pego, París, Londres, Vicent Morera i el músic Juanjo Ortolà, tots dos docents. En aquesta informació el que recuperem és la veu de les persones que van presentar l’obra, gent que ha llegit el llibre, que ha decidit fer pública la informació recollida pels autors per la seua vàlua i gent que els ha donat un espai perquè desgranen construcció de ‘La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins’. La presentació, va propiciar l’estrena de la regidora de Cultura, Alicia Siscar, en aquest tipus d’activitats tan abundats a la Casa de Cultura.

Remei Sendra, en nom del Grup de Dones Cabal, va recordar que des de “fa un grapat d’anys” es va celebrant una trobada literària “donant l’oportunitat als escriptors i a les escriptores a què es coneguera la seua obra en les Nits Literàries i per les que tantes persones entranyables han passat”. Reconeixia Cabal que “cada any, cada nit, ha sigut diferent, segons les circumstàncies del moment”.

Joseba Rodríguez, representant de l’IECMA, va donar a conèixer l’Institut i els seus objectius, entre el que es troba “l’estudi, la recerca i la divulgació de la cultura en el sentit més ampli de la paraula” i ‘La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins’ compleix l’objectiu, sobretot pel fet que l’obra recull una important “quantitat d’informació arreplegada sobre el terreny, és a dir, de la gent de la Vall, dels pobladors de la Vall. Ahí es notava que els autors havien treballat molt la conversa i les relacions amb les persones”.

Mònica Piera, coordinadora de Creama-Dénia va estar l’encarregada d’explicar la part més humana del projecte, a través de les seues pròpies impressions. “La primera impressió, és el que molts sabeu si coneixeu a Vicent i a Juanjo, i és que el llibre transmet l’autèntica passió incondicional que tenen per la Vall de Gallinera”; “la segona característica és la bondat en la que està escrit el llibre. És un llibre amb un to afable”; “la tercera característica és que el llibre comporta una certa complicitat col•lectiva, és a dir, ells són els autors, però ells han vertebrat a moltíssima altra gent, gent dels pobles de la Gallinera, gent experta, cronistes oficials…” i l’última característica del llibre ha de veure amb les rutes, unes rutes que suposava Mònica Piera són “d’alta qualitat”, tot i que es confessava inexperta en la matèria. Malgrat això, en endinsar-se en algunes de les rutes detallades a ‘La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins’, te n’adones que “és un llibre molt amè, que no empatxa, que vas llegint-lo i vas assaborint-lo a poc a poc, allò important és que t’enganxa a saber més”, concloïa Mònica Piera.

627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!