Oliva alerta del risc de contaminació al desviar-se una altra vegada el llit del Molinell

El canvi de desembocadura destapa l’emissari submarí que aboca al mar residus de la depuradora. El Consistori d’Oliva creu que per a rectificar el llit del riu, Costes hauria d’actuar en la zona de domini públic marítim de Dénia.
El Riuet per als pegolins i pegolines o riu Molinell, que marca entre Oliva i Dénia el límit provincial, ha tornat a virar en la seua desembocadura en direcció nord, penetrant en terme oliver en paral•lel a la línia de costa.

És la tercera vegada que succeïx en menys d’un any un fenomen que, de fet, és habitual en la zona. El riu que procedix de la Marjal de Pego-Oliva deixa d’estar canalitzat quan arriba a la platja, i allí, quan es tapona l’eixida al mar, el riu -un dels més cabalosos d’Europa en relació a la seua longitud-, espenta per a obrir-se pas entre l’arena conforme pot; habitualment en línia recta, però quan així no pot, ho fa d’altres, com és aquesta, en direcció a Oliva o a Dénia.

En l’anterior desviació, en la que el riu també va girar cap al terme d’Oliva, va deixar al descobert el sistema de canonades de l’aigua del rentapeus. En aquesta ocasió, el curs s’ha modificat «de manera extraordinària i inusual» en direcció nord cap a la desembocadura. La preocupació que s’ha generat a l’Ajuntament d’Oliva és major perquè el nou traçat obert pel riu no sols amenaça el sistema dunar de la zona -regenerat fa a penes tres anys pel Ministeri de Medi Ambient-, sinó que ha deixat al descobert un tram de l’emissari submarí que aboca, mar endins, els residus de la depuradora d’una indústria de refrescos i sucs ubicada a la zona. Aquesta infrastructura conté aigües residuals, prèviament tractades en la depuradora, a fi de dipositar-les com a mínim a 500 metres del litoral.

El departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva va comunicar ahir la situació a Costes en una carta en què el seu titular, Vicent Morera, alertava que la situació és “de greu perill”, ja que en cas de ruptura de la canonada “es produirien danys irreparables tant de caràcter ambiental com econòmic”. I és que en aqueix supòsit, segons Morera, “l’empresa, en la que treballen més de 150 persones, hauria de tancar temporalment fins a la reparació de l’emissari”.

Tal emissari, segons va explicar Morera, té una longitud de 400 metres de tub únic que ara està exposat a una possible ruptura, ja que amb el viratge del curs fluvial, la canalització ha quedat situada en posició transversal al corrent. De fet, un tram de canonada, i fins a tres dels morts de formigó que la subjecten al fons, han quedat pràcticament a l’aire.

El mateix escrit s’ha remés a les demarcacions de Costes a València i Alacant, així com a la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Dénia, dirigida per Juan Carlos Signes. En ell, es reclama que es duga a terme una actuació “urgent”. I és que l’edil de Medi Ambient va assenyalar que la situació és “de prealerta”, perquè si es trenca la canonada, “podríem entrar en estat d’emergència”.

Des del govern municipal d’Oliva van indicar ahir que la situació s’agreuja cada vegada més perquè les administracions competents no prenen cartes en l’assumpte a l’hora de reconduir el riu. Costes ja va indicar al Consistori d’Oliva que el riu pot divagar de forma natural, contemplant-se que el seu curs s’altere, per la qual cosa no és necessària cap actuació per a realitzar qualsevol correcció del curs. Segons el parer de Morera, per a rectificar el llit del riu, s’hauria d’actuar en la zona de domini públic de Costes de Dénia.

771 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!