Múltiples desacords al plenari ordinari


Diversos i abundants van estar els temes que ahir es van posar damunt la taula del plenari ordinari del mes de maig. Concertació de crèdit per a finançar les inversions del pressupost d´enguany. Un moció presentada pel bloc per a què la Llei Electoral Valenciana elimine referència a la barrera electoral. I la moció presentada pel grup socialista arrel de la reeducació de maltractadors, van ser punts de discordança entre el tripartit.

El plenari ordinari d’ahir va tornar a evidenciar les divisions ideològiques entre els tres partits que integren el govern de l´Ajuntament de Pego. El primer punt de discordança va venir quan es demanar votació per a aprovar l’autorització per a la concentració d’una operació de crèdit per a finançar inversions del pressupost 2006. El regidor d’Hisenda, Joan Carles Cambrils, va explicar que s’ha sol•licitat la primera operació de crèdit dins del que hi havia previst al pressupost. Es concretaran 10 operacions d’inversió repartides entre les diferents regidories en les que està dividit el govern local, comptant amb un total de 514.000 euros.

En la mateixa intervenció, Cambrils va donar les dades d’endeutament que actualment té l´Ajuntament, un total de 8.392.000 euros que s’han acumulat per préstecs heretats de la legislatura anterior i per demandes de l’actual equip de govern. Aquesta xifra situa el consistori pròxim al límit màxim d’endeutament que té permès arribar un ajuntament, tot i que, segons el nacionalista en les previsions realitzades encara queda un matalàs de vora 400.000 euros de marge per a treballar.

8 vots va tenir a favor aquest punt, ja que el regidor d’urbanisme, Eduardo Síscar es va abstenir, donant posteriorment l’explicació del seu vot. Donat que no va votar, en el seu moment, els pressupostos. El regidor popular va argumentar, al respecte que “l’executiva del partit popular, es van aprovar aquests pressupostos, a esquenes de l’opinió o de les mesures que haguera pogut posar o aconsellar posar l’executiva del PP, i per tal motiu, trobe que lo màxim que puc fer és abstindrem. No votar que no, però, tinc entès que no fa falta majoria absoluta, però que conste que estos pressupostos, i eixi serà la meua actuació endavant, no van estar recolzats per aquest concejal que parla, i per tant, tinc autorització de l’executiva local del meu partit per a votar en conseqüència”.

El següent punt amb conflicte va ser la moció presentada pel Bloc respecte a què a la nova redacció de la Llei Electoral Valenciana es tinga en compte l’eliminació de qualsevol referència a cap barrera electoral. El punt va tenir diferents postures, també enfrontades. En primer lloc, el portaveu del grup nacionalista, Joan Carles Cambrils, explicava que han presentat la moció perquè entenen que aquell que vullga participar en política té dret de portar la seua paraula; entenent que és important que hi haja majories en política per a estabilititzar-la, tot i que encara és més important que les minories s´expressen. Afegia que només s’està demanant que els partits majoritaris reflexionen sobre el fet i localment va emplaçar tots els regidors del tripartit a reflexionar sobre la qüestió de manera més personal.

Al seu torn, Anna Aparici, portaveu del grup socialista va expressar el seu recolzament ja que, va explicar, que una de les finalitats del seu partit quan es va aprovar l’estatut era baixar la barrera del 5 al 3%, però que finalment van haver de renunciar a ella per a poder arribar a un consens més general.

L´Alcalde, el popular, Carmelo Ortolà va donar la seua opinió a partir de la invitació de Cambrils a la reflexió personal sobre el tema de la inclusió o no de la barrera electoral. Va expressar que la moció tenia una postura política que era la del partit que la presentava, una visió que no comparteix.
Va fer referència a què l’equip de govern està governant per unes circumstàncies puntuals, el que no eximeix cada partit de tenir una ideologia diferenciada. Per tant, afirmava, que és un tema polític que afecta només a certs partits que no arriben a poder tenir representació a les Corts però entén que la seua postura és la de no recolzar la moció. No va voler entrar a discutir la Llei Electoral Valenciana més a fons.

El portaveu del PP, Eduardo Síscar, també va explicar la seua posició al respecte. Ell creu que la Llei Electoral Valenciana no està mal, de fet creu que la barrera del 5% és massa baixa. Va exposar que el govern és una institució infinitament complicada quan no hi ha majories suficients i sòlides que puguen dur a terme un programa electoral que han presentat en la mateixa campanya. Per a exemplificar la seua postura va utilitzar l´actual govern central, “prova de lo que dic és la calamitat, a nivell nacional, que estem patint a causa, precisament, de no haver un govern fort i que ha caigut en mans dels nacionalistes”.

Sentint-se al•ludida per la referència al govern de Rodríguez Zapatero, Anna Aparici va demanar la paraula per a expressar la seua disconformitat en el discurs de Síscar, ja que va recordar que quan van entrar a governar el partit que manava a nivell estatal era el PP i no van haver desacreditacions al respecte. Va fer al•lusió als problemes que han esquitxat el País Valencià com Zaplana, Terra Mítica o l´America´s Cup.

La votació final va reflexar les posicions exposades. 6 vots a favor, 3 en contra.

La següent moció presentada pel grup socialista en referència al programa integral de reeducació de maltractadors, no va tenir un resultat menys sorprenent. En primer lloc, Aparici va expressar que haurien d’adherir-se a l’escrit perquè hi ha massa dones que estan patint la violència de gènere. Va posar l’exemple de la dona que van trobar assassinada al terme municipal de Pego. És per això que Anna Aparici creu que en un simple curset els homes que maltracten o fins i tot, que arriben a matar a les seues parelles, no pot llevar tot el mal que han fet. Tampoc creu que amb la participació a aquests cursets es puga redimir la pena imposada.

El Bloc, després d’escoltar l’exposició de la portaveu socialista i de confiar amb la tasca d’aquesta al capdavant de la regidoria de la dona, va donar el seu suport tot i no haver tingut temps de llegir tota la documentació aportada pel PSOE.

En el seu torn els membres del PP van decidir donar explicació de vot. En primer lloc va intervenir Síscar. Va expressar que el sentit comú li fa entendre que una persona que maltracta a la seua dona, no pot tenir una recompensa per això, en aquest cas a través d’un curset. Va fer un paral•lelisme amb els terroristes d´ETA, que tampoc deurien de tenir reducció de penes. Durant la seua intervenció va tornar a recordar que tant aquesta moció com l’anterior no s’haurien de tractar al plenari de Pego.

La darrera intervenció entorn a la qüestió la va realitzar Ortolà. Va reconèixer que la preocupació es tenia a tots el pobles i va informar que dimecres va haver una reunió comarcal entre els regidors encarregats de la Policia i les forces de seguretat pública on un dels temes importants que és va tractar va ser el de la violència de gènere. Es va acordar coordinar la policia local amb les forces de seguretat de l´Estat per protegir les dones amb ordres d’allunyament.

El resultat de la votació va ser de 6 vots a favor i 3 abstencions, les dels tres membres del PP. Hem d’afegir, en aquest apartat, que ahir la Guàrdia Civil de Pego va detenir a un home per maltractament a la seua parella a la localitat. D’altra banda, molts més temes van estar tractats durant el plenari d’ahir, informació que ampliarem en l´informatiu de dilluns.
839 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!