Milers de raons per a ser valencians i valencianes

Dansaes, dolçaina, tabal, banda de música, elements fonamentals en la tradició valenciana, van tenir un protagonisme important en l’acte institucional que es va celebrar ahir, diada del territori valencià. En el discurs de la corporació municipal, a càrrec del segon tinent d’alcalde, Joan Carles Cambrils va assegurar que la valenciana és una regió oberta al món. Així mateix, va suggerir algunes de les milers de raons que tenen els valencians i valencianes per seguir sent-ho. El PP de Pego l’únic grup polític que no assisteix a un dels actes institucionals organitzats pels ajuntaments. Amb un fragment de l’himne regional interpretat per l’Agrupació Musical de Pego, que representa a la majoria de valencians i valencianes, ens endinsem en la crònica que descriu l’acte institucional que va tenir lloc ahir dimarts, 9 d’octubre de 2007, a Pego. Al migdia la Plaça del Mercat va anar acollint pegolins i pegolines que després de poder veure una primera exhibició de danses valencianes a càrrec de les Dansaires d’Uxola, acompanyades per la música popular de la Clandestina, van acompanyar els representants institucionals en la processó cívica fins a la Plaça de Jaume I, el lloc indicat per a rendir homenatge al conqueridor.

El 9 d’octubre va ser elegit el 1977 diada dels valencians i valencianes pel simbolisme de l’entrada del rei En Jaume I a València, conquerint, amb ella el que ell va anomenar, Regne de València, punt d’inici, per a molts historiadors de la societat valenciana actual. Enguany, a aquest fet, va recordar el segon tinent d’alcalde, el nacionalista Joan Carles Cambrils, encarregat del discurs de la corporació municipal, se li han d’afegir el 800 aniversari del naixement d’En Jaume I i el 300 aniversari de la Batalla d’Almansa i conseqüentment la pèrdua dels Furs valencians el 1707.

769 anys després de la conquesta de València els valencians i valencianes encara tenen consciència de poble. Cambrils, però es va preguntar què som i que volem ser en el futur els valencians i valencianes, afirmant que som una regió oberta al món. Milers de raons recolzen el fet de saber-nos i voler continuar sentint-nos valencians i valencianes: la marjal de Pego, l’albufera de València, els poemes d’Ausiàs March, els Borja, el cooperativisme valencià, i molts altres motius són els que va enumerar Cambrils.

La gran absència en l’acte institucional va ser la dels representants del PP de Pego que no van acudir a l’homenatge anual que li rendeix el poble de Pego a Jaume I, convertint-se en l’únic grup polític que no acudeix a un acte institucional d’aquestes característiques durant el 9 d’octubre. Sí que van acudir a l’acte representants de la resta de grups polítics que tenen representació consistorial: Ciutadans de Pego, PSOE i Bloc.

D’altra banda recordar que demà dijous 11 d’octubre passarà el Correllengua per Pego. Per a celebrar-ho s’han organitzat diverses activitats al voltant del Pla de la Font: a les 5’30 de la vesprada hi haurà animació infantil i tallers amenitzats per la música de La Colla de Dolçaina i Tabal “La Clandestina”; a les 9 de la nit sopar de pa i porta al Casal Cultural. En eixe interval de temps es procedirà a la lectura del manifest de la flama per la llengua i a la descoberta d’una placa en record del miquelers pegolins. A les 23.00 hores, i també al Pla de la Font, tindrà lloc el concert amb els grups Skalimat, i Lilit i Dionís i Sucube. Amb el pas del correllengua per Pego s’acaben els actes que commemoren el 9 d’octubre, diada dels valencians i valencianes.
260 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!