Milers de persones gaudeixen de la neu a la comarca

Com si d’una romeria de cotxes es tractara, Castell de Castells, la Vall de Gallinera, la Vall de Laguar i Vall d’Ebo han rebut centenars de vehicles per a gaudir de la neu.
El fred és bo per a la cirera, crea interrogants als cítrics i és roí per a l’hortalissa.

L’intens temporal de neu que va caure a la Marina Alta en la jornada del dissabte va deixar imatges espectaculars i en algun cas inusuals al llarg de la comarca. I és que els flocs de neu van arribar fins al litoral. Este és el cas del Montgó a Dénia que el diumenge va amaneixer amb un mant blanc sobre el seu cim. El mateix va ocórrer en la Serra de Bèrnia, a Benissa, i en totes les muntanyes que envolten Pego. Al nostre poble va nevar també el dissabte per la vesprada, si bé no va arribar a quallar.

La neu es va convertir ahir en una gran atractiu per a tot el món. Un sol pletòric va propiciar que un gran nombre de persones assistiren als pobles de l’interior de la comarca a gaudir dels prop de 30 centímetres de neu que es van acumular durant tota la jornada del dissabte en diferents zones de la Marina Alta.

Castell de Castells va ser un dels municipis més visitats i és que va ser allí on les nevades es van deixar notar amb més intensitat. Ahir al matí el municipi pareixia una estampa nadalenca, una raó per la qual una multitud de visitants va acudir per a no perdre’s ni un minut de diversió. Els xiquets jugaven tirant-se boles de neu, els més majors feien ús de trineus i els ninots de neu es van convertir en una imatge habitual en la xicoteta localitat. Tants van ser els curiosos que van acudir a gaudir de la jornada que al migdia es va produir fins a un col•lapse a l’entrada del poble. Altres dels pobles més visitats van ser Vall de Laguar, Vall de Gallinera o Vall d´Ebo on la neu també va ser la principal protagonista del dia.

El sol va augmentar les temperatures fins als 13 graus en quasi tots els punts de la comarca pel que no va haver-hi cap problema en les carreteres que el dia anterior van patir el nombre més gran d’incidents com són Xaló-Benissa o Castell de Castells-Tárbena, o l’Atzúvia-Gallinera. D’altra banda, l’únic trajecte de Baleària previst per a la jornada d’ahir i que unia Sant Antoni amb Dénia va ser cancel•lat per l’empresa.

Els municipis de Vall d´Ebo i Castell de Castells van tindre diversos problemes amb el subministrament elèctric. A Castell van patir diversos talls d’una hora de duració al llarg del dia. A Ebo van haver de proporcionar-los un grup electrogen des de Pego per a poder abastir de llum a tot el poble.

Alguns municipis com per exemple Llíber tenien preparades les tones de sal per a evitar gelades en l’asfalt i d’esta manera evitar accidents. Malgrat açò, els accidents de tràfic foren nombrosos durant la jornada d’ahir encara que cap d’ells va arribar a ser de gravetat.

L’autopista AP7 fou la protagonista del primer d’ells. A l’altura de Benissa i en direcció a València una furgoneta amb dos ocupants es va eixir de la carretera. Afortunadament, els ferits foren lleus i van poder eixir pel seu propi peu. La N-332 va arreplegar un altre accident a l’altura de Gata de Gorgos però no van haver ferits greus. Finalment va haver-hi un xoc frontal en la carretera de Pego cap a Oliva en la CV-715 i com resultat del mateix van haver-hi tres ferits encara que fonts de seguretat van assegurar que no foren greus.

Però més que a la neu, els agricultors el que es preocupa són les possibles gelades. L’any passat la baixada de la temperatura després de nevar va provocar Greus danys als cítrics.
En les comarques pròximes al litoral, on estan els cultius susceptibles de patir danys, ja es registren pèrdues en hortalisses i un temor generalitzat pel futur dels cítrics.

un any després de les gelades de 2005, que van aconseguir nivells històrics, en extensió i intensitat, l’agricultura de la Comunitat València torna a patir els rigors del fred. En la nit del dissabte al diumenge els termòmetres van baixar alguns graus davall de zero en diverses comarques on es troben els cultius que ara mateix poden ser danyats per l’efecte de la congelació: hortalisses i cítrics.

Cultius d’hortalisses com a carxofes, faves, cols… són els que més han patit les pèrdues, De manera especial ha sigut afectada la major part de la província de València, però també es registren pèrdues en hortalisses de Castelló i Alacant, així com en cultius d’altres províncies espanyoles.

Després de les precipitacions de neu, el dissabte a la vesprada van començar a obrir-se clars sobre les comarques valencianes. Era com un ‘corredor’ que s’obria pas entre dos masses ennuvolades, situades al nord-est i sud-est, comprenent sobretot la província de València. I ja saben els agricultors, per experiència, quins perills implica la quietud d’una nit freda i estrellada, sense coberta protectora.

En un ambient refredat prèviament, la desaparició de la nebulositat implica la consegüent pèrdua de la radiació calòrica que quedava atrapada en el sòl, i això deriva en temperatures davall de zero. D’ací la importància dels núvols en estes circumstàncies, com pareix que anava a desenvolupar-se la nit passada, del diumenge al dilluns, amb la previsió d’augments de les temperatures mínimes entre tres i quatre graus, ja fora de perill.

Els citricultors expliquen que encara és prompte per a saber si la seua collita pendent de recol•lectar ha patit danys i, en tot cas, si són importants. Cap gelada és igual a una altra i s’ha d’esperar uns dies a conèixer l’evolució de la fruita. Moltes vegades s’han vist sorpreses, en l’un i l’altre sentit. Preocupa, no obstant, que on hi ha hagut 4 i 5 graus davall de zero, en comarques més a l’interior, es registren pèrdues.

A Pego la temperatura mínima va arribar als zero graus. Així mateix al llarg de tot el cap de setmana es van replegar vora 50 litres al terme de Pego. i per avui el termòmetre oscil•larà entre els 3 i els 8 graus.


389 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!