Més de 500 persones assisteixen a l’actuació de Botifarra i Les Dansaires d’Uxola

La música tradicional també tenia cabuda la vesprada de dissabte a Pego i amb èxit de públic que va gaudir d’un extens concert i la demostració de l’art de la dansa tradicional de la mà del cantador de Xàtiva Pep Gimeno ‘Botifarra’ i les pegolines ‘Dansaires d’Uxola’.
Dissabte de vesprada el final del Passeig Cervantes congregava a un bon nombre de gent al voltant de l’escenari que elevava Pep Gimeno ‘Botifarra’ i sis músics més que l’acompanyaven en la seua actuació al poble de Pego. Al terra, les Dansaires d’Uxola emplenaven l’espai buit entre l’escenari i el públic, amb els seus balls.

Nou van ser els balls amb els que van acompanyar les Dansaires d’Uxola al ‘Botifarra’, nou peces que van estar mesos assajant amb la màgia dels reproductors de cd i amb una bona comunicació amb el cantador xativí. I és que com comentaven abans d’estrenar-se, no és el mateix ballar sobre la base d’un enregistrament que sobre la base musical en directe, perquè aquesta se sol accelerar. No obstant, els cinc anys de vida de les Dansaires d’Uxola deixa pòsit i domini en l’art d’adaptar-se als canvis de ritme de la música en directe.

En nou cançons van acompanyar Pep Gimeno ‘Botifarra’, nou balls que es van repartir entre les joves dansaires, les menudes dansaires i les adultes dansaires. Aquestes últimes estrenaven peça per a l’ocasió, l’U d’Ador; Maria Ferrer, ho avançava dijous passat al Taula Oberta.

‘Botifarra’ també avançava dijous passat que “m’agrada, m’agrada nomenar a la ti Emilieta, la tia Rosario, el ti Vicent el Moreno” en les seues actuacions. I és que Pep Gimeno té el costum d’introduir cada peça amb un refrany, un embarbussament o un acudir, perquè explica que “esta gent […] quan anàvem a investigar en els anys 80 s’ho veien ‘molt arremenos’”, tot i que confessava que “al remat cantaven”, i és per això que per ell “és un plaer i un orgull de portar-ho no sols a les nostres comarques, sinó també fora i a l’estranger”.

Una mostra d’eixa forma de procedir en els concert de Pep Gimeno ‘Botifarra’ la van poder comprovar les més de 500 persones que van acudir a l’actuació del xativí i les Dansaires d’Uxola. Un exemple que van poder capturar amb la gravadora va ser el testimoni que va deixar “la tia Tereseta, de Xàtiva”. Explicava ‘Botifarra’ que “tota la vida la tia Tereseta la Cadirera ens cantava la Jota de Xàtiva i deia que dos gallines es barallen per un perol de segó i la una li diu a l’altra tu t’afanyes més que jo”. Aquesta introducció li servia a ‘Botifarra’ per a explicar la transformació de la lletra. Sobre la base musical de la Jota de Xàtiva ara es canta “dos alcaldes es barallen per un hortet que tinc jo per a fer xalets de luxe i plantar-li un camp de golf “.

536 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!