Medi Ambient detecta l’expansió de caquis salvatges a la Marjal Pego-Oliva

Aquest arbre és més propi de zones temperades i tropicals. La conselleria ha decidit catalogar esta espècie com exòtica i invasora i l’ha inclòs en els seus programes de control per a evitar que es propague a altres zones o la seua població es descontrole.
La Conselleria d’Infrastructures i Medi Ambient ha detectat en diversos paratges valencians un procés de naturalització protagonitzat per l’arbre Diospyros lotus, un arbre del mateix gènere que els coneguts com “palosanto” o “caqui”, més propi de zones temperades i tropicals, i que ha sigut localitzat amb certesa a Sagunt, marjal de Pego-Oliva i Beniarrés mentre que hi ha dubtes sobre altres cites procedents de Banyeres i Castelló.

Existix a més la certesa que les formes assilvestrades valencianes Diospyros lotus són fèrtils i es propaguen directament per llavors, segons un informe del botànic Emilio Laguna.

De moment, la conselleria ha decidit catalogar esta espècie com exòtica i invasora i l’ha inclòs en els seus programes de control per a evitar que es propague a altres zones o la seua població es descontrole.

Segons l’esmentat informe, la Brigada de Biodiversitat d’Alacant ha localitzat i caracteritzat els perímetres dels 6 nuclis poblacionals de Diospyros lotus existents en els termes de Lorxa i Beniarrés, com a fase prèvia als treballs futurs de “control i eradicació”.

L’informe d’aquest expert considera “urgent” abordar una actuació semblant en les poblacions de la Marjal del Moro a Sagunt i del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i el seu entorn. Advertix que en estos altres casos “la capacitat d’expansió d’esta espècie és molt superior, al tractar-se d’aiguamolls de gran extensió”.

Els experts de la conselleria creuen que aparentment l’espècie “progressa a gran velocitat”. En part perquè ha passat desapercebuda i confosa amb el caqui cultivat o amb altres espècies d’aspecte semblant.

La nova invasora té preferència per les riberes dels cursos d’aigua i aiguamolls i té certa resistència a la salinitat. Les seues llavors fèrtils poden ser transportades fàcilment per les aus, la qual cosa la convertix en una espècie que pot propagar-se ràpidament si no s’actua.
533 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!