Mario Vargas Llosa i Aitana Sánchez Gijón assagen a Ràfol d´Almúnia l´«Odissea» d’Homer

L´adaptació de Vargar Llosa d´aquesta obra clàssica s’escenificarà a Mèrida durant tres úniques actuacions, a l’agost en el prestigiós Festival de Teatre Clàssic que la ciutat oferta des de fa molts anys. Deu càlides vesprades han estat assajant dos grans autoritats del món de l´art, escriptor un, actriu l´altra. Mario Vargas Llosa i Aitana Sánchez Gijón han triat Ràfol d´Almúnia per realitzar els d’un dels assajos generals de l’Odissea, obra clàssica d’Homer adaptada pel mateix Vargas Llosa. El text ha estat escrit única i exclusivament per a ser representat els pròxims 3, 4, 5 i 6 d’agost en el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida.

El director de l’obra, el català Joan Ollé, assegut enfront dels actors imagina ja el teatre romà comptant, com una progressió geomètrica invertida, el compte arrere. Està ultimant cada un dels moviments i controlant una a una les paraules que pronuncien els dos intèrprets.

Aitana representa Penélope i a molts altres personatges que al llarg de la narració aconsellen, sedueixen o atabalen a un Odisseu, ansiós de riscos. L’actriu s´ha anat adaptant, a poc a poc, a cada un de les personalitats com si de xicotetes pinzellades es tractara. «És més una qüestió de paraula que d’encarnar físicament a un personatge», matisa.

Odisseu, no distingeix si les seues aventures són reals o un producte de la seua imaginació. Per això «Mario està més desqueferat millorant xicotets detalls», precisa el director. El mestre de la literatura assegura estar molt acostumat al públic encara que d’una altra forma molt distinta. Esta és la segona vegada que puja a un escenari després de la representació de “La veritat de les mentides”. «Em costa més actuar que escriure. Estic acostumat a estar enfront del públic però mai he sentit la inseguretat ni la sensació de risc que es té interpretant a un personatge que un no és», explica l’autor.

L’adaptació només serà representada en quatre ocasions al teatre romà de Mèrida. Mario explica que va escriure l’Odissea perquè fóra interpretada en eixe escenari. Els dos protagonistes i el director diuen que en principi no hi ha més actuacions programades pels problemes d’agenda, els tres caminen molt ocupats i és difícil trobar un moment de confluència. No obstant, l’adaptació serà publicada pròximament, incorporant fotos dels assajos, de l’espectacle i s’inclouran a més iconografies de Frederic Amat.
235 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!