‘Mar de Déus’, el somni de l’artista plàstic pegolí Joan Sasgar, al Centre d’Exposicions de Pego

Una exposició que recull la retrospectiva creativa de Sasgar, des dels seus inicis al 1969 fins a l’actualitat. La inauguració de ‘Mar de Déus’ va ser massiva i va crear certa controvèrsia per l’univers que teixeix la mostra, el cos masculí en resplendent nuesa. ‘Mar de Déus’ es pot veure fins el 17 de març de dilluns a dissabte, de 18 a 20h.
“Mar de Déus és l’agosarada creació de Joan Sasgar, qui a partir de si mateix, com l’aranya teixeix la seua tela, aporta una singular mirada ètica i estètica de l’art”, escriu Elvira Cambrils sobre l’exposició que es pot veure, des del 17 de febrer i, fins el 17 de març, al Centre d’Exposicions Museu d’Art de Pego, de dilluns a dissabte, en horari de 18 a 20h.

30 anys després de la seua darrera exposició ‘Esquinçalls de Decadència’, l’artista plàstic pegolí, Joan Sasgar torna a exposar al seu poble natal en amb la mostra individual, ‘Mar de Déus’ en la que exhibeix una retrospectiva del que ha estat la seua evolució artística, com indicava l’animador cultural de l’Ajuntament de Pego, Rafel Ruiz. ‘Mar de Déus’ abraça obres que van des del 1969 fins a l’actualitat. Aquelles primeres obres, assenyalava Ruiz “és una obra molt representativa perquè és una figura, ja nueta, obscura, barroca, que ja és molt esclaridora del que serà la seua obra posterior”.

A finals dels anys 70 Joan Sasgar “troba el que serà el seu estil definitiu […] superant-se cada any, com és natural” tenint la figura clàssica com a eix principal de la figuració, segons Rafel Ruiz. D’aqueixos anys “també és el descobriment de la figura nua masculina com a element iconogràfic que ja no abandonarà”, detalla l’animador cultural. D’altra banda, també assenyala Ruiz que en aqueixa època ja comença a introduir “el deteriorament del quadre”, característic de l’obra actual de Sasgar. D’aqueixa època també és la introducció d’elements surrealistes en les obres de Joan Sasgar.

“En ‘Mar de Déus’, el pintor esdevé poeta per a cantar les aventures dels valents que beuen del plaer. L’embriaguesa dionisíaca s’alia amb l’harmonia apol•línia per a bastir un univers provocatiu i lluminós amarat d’un sentiment afirmatiu alhora que de la nostàlgia de la pèrdua. El cos masculí, resplendent en la nuesa, és exalçat com a protagonista de totes les històries; espiritualitzat en la matèria, sadolla el desig de l’amant; pur en l’existència, aparta la mirada tèrbola. Dionís deslliga el nus i esclata la joia. La virilitat esdevé poema”, escriu Elvira Cambrils per descriure ‘Mar de Déus’.

Joan Sasgar definia ‘Mar de Déus’ com “un compendi d’essències mediterrànies i el més profund que jo puc fer”. Apuntava l’artista que “aquesta sèrie podríem dir que és la meua maduresa” després d’anar descartant a mesura que es creix en coneixements.

Repassant la seua pròpia evolució artística, Joan Sasgar reconeixia que, “com quasi tots, sempre estic reincidint” i recordava que va estar “deu anys fent dibuixos de cares […] i ja m’atrevisc a poder fer un cos complet”.

Els versos de Kavàfis “Res no em va aturar/A la fi em vaig alliberar i vaig marxar/Cap als gaudis, que eren mig reals,/mig producte del meu esperit,/
vaig marxar a través de la nit il•luminada./ I vaig beure dels vins forts, com/ només els herois beuen del plaer” prologen l’exposició ‘Mar de Déus’ perquè Joan Sasgar sent Kavàfis molt proper “perquè ell vivia el moment com mirant-lo des de fora” i perquè “la condició homosexual ell la porta d’una forma planera sense cap prejudici”. Destacava Sasgar que aqueixa filosofia permet “centrar-te en els detalls més mínims, més subtils”, una qüestió que l’emociona i que intenta traslladar a la seua pintura.

Joan Sasgar recomana quedar-se en el blau del Mediterrani que sobrevola ‘Mar de Déus’. L’autor també convida a passejar per la pàgina web www.joansasgar.com, on es pot fer una visita virtual al Centre d’Exposicions Museu d’Art de Pego per veure ‘Mar de Déus’.

Aquesta exposició va nàixer d’una senzilla conversa entre l’autor i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pego durant la inauguració de l’exposició del Certamen de Pintura que va guanyar la pegolina Inma Femenia. Joan Sasgar va aprofitar la conjuntura per expressar el seu desig de realitzar una exposició pictòrica al seu poble, al que Alicia Siscar va accedir gustosament. La regidora de Cultura ho va relatar durant la inauguració de l’exposició ‘Mar de Déus’, el passat divendres 17 de febrer. Siscar va manifestar que “és un prestigi tindre un pintor amb aquesta categoria”.
749 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!