Les filtracions d’aigua posen en perill el futur del Castell de Forna, del segle XII


L’Ajuntament col•loca lones en el sòl de l’edifici per a absorbir la humitat. Ahir es va inaugurar la il•luminació del monument. Per la seua banda, el Bloc denúncia que un edil del PP construirà un càmping junt a l’edifici protegit.
L’origen del Castell de Forna, a l’Atzúvia, va ser una torre sentinella que guardava l’entrada a la Vall de Gallinera, controlant el pas entre el mar i la muntanya, és a dir, entre Dénia i Alcoi. I és que l’origen de la fortalesa cal datar-ho en l’època almohade, a finals del segle XII i principis del XIII. Actualment l’edifici, protegit i declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), és víctima del pas del temps.

Malgrat que el ministeri va dur a terme en 2003 una primera fase de rehabilitació del monument per a «salvar dos torres que tenien clavills importants», segons l’alcalde de l’Atzúvia, el popular Manolo Reig, el monument «necessita més actuacions urgents». De fet, les filtracions d’aigua són una de les principals amenaces d’esta joia medieval.

La tècnica utilitzada per a construir el castell provoca que els materials absorbeixquen l’aigua i, a poc a poc, les parets de l’edifici vagen erosionant-se. Per a remeiar provisionalment el problema de filtracions, l’Ajuntament de l’Atzúvia ha col•locat en l´interior del castell unes lones adherides al sòl per a absorbir l’aigua.
En aquest sentit, ahir, l’Alcalde de la localitat i el director general de Turisme d’Interior, Emilio Llopis, van visitar el Castell de Forna i van aprofitar per a reivindicar més inversions per part de l’Estat.

Una altra de les demandes municipals és centra a millorar els accessos a l’edifici, ja que les persones amb mobilitat reduïda no poden visitar-ho. Així mateix, l’Ajuntament i la conselleria coincideixen en la necessitat de senyalitzar el castell i tematitzar l´interior, per a així poder divulgar la seua història.

Ahir, també es va inaugurar la nova il•luminació ornamental del Castell de Forna. Un projecte on col•laboren la Conselleria de Turisme i l’Ajuntament. El consistori va rebre una ajuda de 50.000 euros.

Per altra banda, el Bloc de l’Atzúvia va criticar que junt amb esta joia de la història alacantina van a construir-se centenars de cases després de l’aprovació, per part del PP, de tres plans urbanístics, dos d’ells en Forna. Els nacionalistes van instar ahir al PP a «mostrar la seua decència política i no permetre l’especulació al voltant del castell on un regidor popular, Antonio Casals, construirà un càmping», segons els nacionalistes, que demanen al PP local explicacions de com es van comprar els terrenys».a més, els nacionalistes van demanar ahir que, a més de la rehabilitació del castell, també es considerarà la recuperació de la casa senyorial (casa Badia) que es troba , «pràcticament en ruïnes», així com l’església, «magnífica mostra de Capella de l’època de la Conquesta»,

332 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!