Les festes de Moros i Cristians de Pego enguany tenen forma de programació cultural

La Junta Coordinadora de Moros i Cristians ha organitzat una programació que abasteix tres aspectes claus dins la festa pegolina: el teatre, la música i la història.


Ahir dilluns s’inicià un seguit de representacions teatrals per a les escoles, la programació continuarà amb la presentació dels Gegants de la Vila i els concerts de música tradicional, amb Aljub, i de música festera, amb l’Agrupació Musical de Pego, per acabar amb l’entrega de premis del concurs escolar del cartell fester.


Segons expliquen des de la Junta Coordinadora, hi havia la necessitat de reprendre l’activitat festera, encara que fos en una dinàmica distinta, més estàtica i contemplativa, però reivindicant la cultura de Pego a través de les seues diverses expressions artístiques.


Per a dur a terme les activitats, tant a l’hora del disseny com de la posada en escena, s’ha comptat amb la participació de diversos agents i professionals de la localitat, amb l’objectiu de fomentar l’economia circular i solidària i buscant la reactivació específica per a lluitar contra la crisi econòmica esdevinguda per la COVID-19, segons s’indica des de la Junta.


Hi han participat i col·laborat, les quatre escoles del poble, l’Escola de Teatre de Pego, l’Agrupació Musical de Pego, vàries costureres, artistes gràfics i artesans en diverses disciplines, les festers i festers de distintes filades. La Junta Coordinadora assenyala que tots han fet possible que enguany es puga oferir unes festes alternatives però igualment participatives. Amb tot, la programació festera ha pogut portar-se a cap gràcies al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Pego i a la subvenció de Participació i Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.


La programació començà el passat 8 de juny, quan es va inaugurar l’exposició del concurs escolar del castell fester, en el qual han participat més de 400 alumnes de Primària. Mostra que es pot visitar al pati de la Casa de Cultura fins al 27 de juny.

Aquesta setmana, amb el títol “Els Gegants de la Vila i el passadís secret del temps” l’Escola de Teatre de Pego desplega una campanya de teatre històric a les escoles. Els i les alumnes de Primària tenen l’oportunitat d’aprendre les històries de Jaume I el Conqueridor, Na Violant d’Hongria, Al-Azraq el Blau i Zoraida de les Atzavares. Ens ho ha explicat la presidenta de la Junta Coordinadora, Núria Gómez.


La premissa -assegura la Junta Coordinadora- era que la canalla del poble pogués conèixer de primera mà i amb un to desenfadat i divertit la història que hi ha darrere dels personatges representats en els Gegants de la Vila. Tots els xiquets i xiquetes rebran material didàctic de l’obra dissenyat específicament per La Rous Productions, artista gràfica de Pego.


I és que el plat fort, del que la Junta Coordinadora ha batejat com a festes simbòliques, serà la presentació en societat dels Gegants de la Vila, que tindrà lloc el dia 24, amb un concert del grup valencià Aljub.

La Junta ha volgut recuperar la tradició dels gegants, que antigament obrien les desfilades de Moros i Cristians a Pego i que es van perdre fa molts anys enrere. El disseny de les figures l’ha fet El Trencat, d’Alcoi, i el seu modelat l’artista faller pegolí Dani Bertó. A més a més, les robes han sigut un magnífic treball de diverses costureres de les filades del poble i des de la Junta Coordinadora expliquen que hi ha dipositada una esperança molt gran perquè els gegants acaben formant part de la tradició festera a la vila.


Els Gegants de la Vila seran plantats el dia 25, a la Plaça de l’Ajuntament. Escoltem un passatge de la representació teatral en què s’anuncia als xiquets i xiquetes aquesta activitat.


El mateix divendres 25 l’Agrupació Musical de Pego oferirà el concert especial d’aquestes festes simbòliques, en el qual la banda interpretarà un programa de música festera elaborat expressament per a l’ocasió. L’acte pretén ser un recordatori de les festes i el patrimoni musical valencià.


Aquest concert i el d’Aljub tindran lloc al passeig Cervantes seguint totes les limitacions d’aforament i seguretat Covid-19. Caldrà retirar invitacions prèvies a la Casa de Cultura i en cap cas el col·lectiu fester tindrà preferència ni tracte de favor per aconseguir entrades, garantint, així, l’accés a tot el públic.


I per a tancar aquesta programació especial, el diumenge 27 de juny, a les 12 del migdia, es farà entrega a la Casa de Cultura dels premis als millors cartells de concurs escolar.



972 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!