Les Corts reconeixen la trajectòria de Maria Cambrils

Demà, 8 de març, Pego li retrà homenatge a la feminista de principi de segle XX inaugurant la Plaça Maria Cambrils. «Amb aquest fet institucional es posa fi a l’oblid històric que havia patit l’escriptora feminista i socialista, i s’enceta el reconeixement a la seua persona i obra tantes vegades obstruït per la desmemòria», s’assevera des de l’Arxiu Municipal de Pego.
Maria Cambrils comença a estar situada en el lloc que li hagués correspost si la història d’este país no hagués sigut canviada per una Guerra Civil i una posterior Dictadura. Actualment la podem conèixer llegint el llibre María Cambrils. El despertar del feminismo socialista en el que Ana Aguado, Rosa Solbes i Joan Miquel Almela ens conten la seua biografia, en la contextualitzen històricament i ens recullen tots els seus articles publicats en diferents diaris de l’època, a més de reeditar el seu llibre Feminismo Socialista.
A això hem d’afegir que divendres passat, 4 de març, Les Corts Valencianes van reconèixer la trajectòria professional i personal de Maria Cambrils amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores. Va recollir eixa distinció la periodista Rosa Solbes.
A Pego, demà dimarts, 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, a les 19 hores es retolarà la plaça de la Quintana amb el nom de Maria Cambrils (El Cabanyal, 1877-Pego, 1939). Des de l’Arxiu Municipal de Pego destaquen que «amb este acte institucional es posa fi a l’oblit històric que havia patit l’escriptora feminista i socialista, i s’enceta el reconeixement a la seua persona i obra tantes vegades obstruït per la desmemòria», en sintonia amb el que va reflexionar la guardonada amb el premi ‘Jo dona’, Elvira Cambrils.Pego, però, no serà l’única població que tinga en la seu guia de carrers el nom de Maria Cambrils, ja que segons ha informat hui l’Arxiu Municipal de Pego, «prompte retolaran amb el nom de Maria Cambrils un carrer a la ciutat de València». A més, per per primera vegada, la fotografia amb el rostre de Maria Cambrils apareix en el cartell de la manifestació del Moviment Feminista de València que tindrà lloc demà al Parterre.


460 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!