Les ames de casa organitzen una xerrada sobre la importància de la lactància materna

Preocupades per la salut dels nounats, les ames de casa de Pego i consumidores ‘Lucentum’ han trobat organitzar una xerrada al voltant de la lactància materna i els seus beneficis en els bebés, ja que aquesta pràctica sembla que ha caigut en desús entre les noves mares. La infermera Ana Soriano serà l’encarregada de posar en valor aquesta activitat tan natural. La cita és demà dijous a les 4 de la vesprada a la Casa de Cultura.
La llet materna és el millor aliment que una mare pot oferir al seu fill o filla nounat. No sols considerant la seua composició sinó també en l’aspecte emocional ja que el vincle afectiu que s’estableix entre una mare i el seu bebé alletat constitueix una experiència especial, singular i intensa. Hi ha sòlides bases científiques que demostren que la lactància materna és beneficiosa per al xiquet o xiqueta, per a la mare i per a la societat, en tots els països del món. És per això que l’Associació d’Ames de Cases i de Consumidores ‘Lucentum’ de Pego han decidit organitzar una xerrada sobre la lactància materna que impartirà la infermera Ana Soriano demà dijous a les 4 de la vesprada a la Casa de Cultura.

La llet materna conté tot el que el xiquet necessita durant els primers mesos de la vida. Protegeix al bebé enfront de moltes malalties com ara refredats, bronquiolitis, pneumònia, diarrees, otitis, meningitis, infeccions d’orina, enterocolitis necrotitzant o síndrome de mort sobtada del lactant, mentres el bebé està sent alletat; però també el protegeix de malalties futures com a asma, al•lèrgia, obesitat, malalties immunitàries com la diabetis, la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa i arterioesclerosi o infart de miocardi en l’edat adulta. A més, la lactància materna afavoreix el desenvolupament intel•lectual.

Els beneficis de la lactància materna, però, no s’aturen ací, ja que aquestos també s’estenen a la mare. Les dones que alleten perden el pes guanyat durant l’embaràs més ràpidament i és més difícil que patisquen anèmia després del part, també tenen menys risc d’hipertensió i depressió postpart. L’osteoporosi i els càncers de mama i d’ovari són menys freqüents en aquelles dones que van alletar els seus fills i filles.

Des d’un altre punt de vista, la llet materna és un aliment ecològic ja que no necessita fabricar-se, envasar-se ni transportar-se amb el que s’estalvia energia i s’evita contaminació del medi ambient. I també és econòmica per a la família, que pot estalviar prop de 100.000 de les antigues pessetes en alimentació en un any. A més, a causa de la menor incidència de malalties, els xiquets alletats ocasionen menys despesa a les seues famílies i a la societat en medicaments i utilització de Serveis Sanitaris i originen menys pèrdues per absentisme laboral dels seus pares.

Per totes estes raons i d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP), el Comité de Lactància de l’Associació Espanyola de Pediatria recomana l’alimentació exclusiva al pit durant els primers 6 mesos de la vida del xiquet i continuar l’alletament junt amb els menjars complementaris adequats fins els 2 anys d’edat o més.”

És important que al xiquet se li oferisca el pit precoçment, a ser possible en la primera mitja hora després del part. Després de la primera hora, el nounat sol quedar endormiscat unes hores. Durant este temps, és recomanable que el bebé romanga junt amb sa mare encara que no mostre interès per mamar i que s’estimule el contacte pell amb pell entre ambdós protagonistes. Així, pot oferir-se el pit tan prompte com s’observe que el xiquet està disposat a mamar (moviments de la boca buscant el peduncle, per exemple…) i no sols quan plore. El plor és un signe tardà de fam.

Sobre aquestes i altres qüestions versarà la xerrada sobre lactància materna que tindrà lloc demà a les 4 de la vesprada a la Casa de Cultura organitzada per les Ames de Casa.
514 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!