L’augment de la població de porcs senglars provoca fins a 25 accidents de trànsit a Pego i Xàbia

Veïns, ecologistes i caçadors reobrin el debat sobre la necessitat controlar l’espècie. En tota la comarca els porcs destrossen marges de pedra, arrasen la plantació de blat, mengen les arrels d’arbres, o mosseguen les gomes del goteig que reguen els camps d’hortalissa. La població de porcs senglars ha augmentat durant els últims anys en la comarca. Esta espècie ha provocat danys en l’agricultura des de sempre, però este es mostra ara com un mal menor, ja que els animals representen un perill directe quan envaeixen l’asfalt i causen accidents. Els números de les associacions de caçadors de Pego i Xàbia, al•ludeixen a més de 25 accidents de trànsit en els seus termes municipals durant la passada temporada, encara que no es van lamentar ferits greus.

Les porcades accedeixen a la zona de la Marjal de Pego o a la partida de les Barranqueres o del Pla de Xàbia en el seu intent per buscar menjar i aigua per a beure en llocs humits. Els veïns de la Vall d’Ebo o la Vall de Gallinera també han apuntat que durant els últims anys la sensació de reproducció d’este animal és un fet. En tota la comarca els porcs destrossen marges de pedra, arrasen la plantació de blat, mengen les arrels d’arbres, o mosseguen els goters que reguen els camps d’hortalissa. El president de l’Associació de Caçadors de Xàbia, Toni Marí, va reconéixer que “s’estan convertint en un problema”.

El pla tècnic de les societats de caçadors és el que indica els temps de veda, de caça i en els que es permeten batudes o ganxos per a controlar la proliferació dels animals. Juan Bautista, president de l’Associació de Caçadors de Pego, va explicar que a causa de l’actual volum de porcs senglars, la Conselleria els va autoritzar a ampliar esperes des de maig, un mes abans d’allò que està estipulat en el pla tècnic. Així, fins al sis de gener es podia practicar este sistema de caça, mentres que des d’eixe dia fins al 10 de febrer es podran realitzar ganxos. En els ganxos (més limitats que les batudes) poden intervindre fins a nou armes i 15 gossos.

D’esta manera durant la temporada 2006-07 s’han capturat legalment pels caçadors de Pego 35 porcs senglars, set més que en 2006, encara que segons els caçadors és un nombre molt inferior al número real. A Xàbia, les des de setembre s’han realitzat quatre batudes que han conclòs amb la captura d’una quarantena d’animals.

Les associacions de caçadors coincideixen amb el representant d’Acció Ecologista Agró, Joan Sala, a l’hora de destacar les causes que han propiciat la situació actual: l’abandó de cultius tradicionals; la quasi desaparició del seu depredador natural, el llop; i la construcció i, en conseqüència, desertificació de la muntanya. A més, els porcs senglars tenen una taxa de reproducció molt alta que pot arribar a aconseguir les huit o deu cries.

Encara que l’ecologista, Joan Sala, va reconèixer el problema que poden causar els porcs salvatges va assenyala que estos animals tenen una elevada capacitat per a desplaçar-se pel que pot tindre’s la percepció que hi ha un major volum d’exemplars del real. D’esta manera, Sala va apostar per realitzar un estudi per a determinar la població existent en la comarca i la capacitat de càrrega del territori. I d’esta manera controlar i definir la quota d’animals que, si és el cas deuria, eliminar-se perquè “no val tot”.
590 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!