L’Atzúbia, Vall de Gallinera, Alcalà i Ebo demanen «no ser ciutadans de segona» en matèria sanitària

Davant la problemàtica que tenen de rebre atenció domiciliària per a cures pal·liatives de malalts en fase terminal i de la Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHD). Esta reivindicació es va traslladar al comissionat de la Conselleria de Sanitat amb Marina Salut dijous passat, durant la reunió que van mantindre a l’Ajuntament de Pego, amb els màxims responsables de L’Atzúbia, Vall de Gallinera, Vall d’Alcalà i el president de la Mancomunitat. Entre les solucions que es van posar damunt la taula està la petició a Marina Salud perquè es redimensione la cartera de serveis de la Unitat d’Hospitalització a Domicili i,pel que fa a les cures pal·liatives, la Conselleria té previst formar al personal d’atenció primària. Mentrestant, però, Marina Salud també hauria de cobrir el buit.

P1290894Dijous passat, 2 de febrer, es reunien a Pego el màxims responsables de la majoria de pobles que conformen la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i Les Valls, és a dir, l’alcalde de Pego i president de la Mancomunitat, Enrique Moll, l’alcalde de l’Atzúbia, Josep Vidal, el de la Vall de Gallinera, Toni Pardo i el regidor de Sanitat de la Vall d’Alcalà, Ximo Puchol, amb el comissionat de la Conselleria de Sanitat amb Marina Salud, Pere Cervera, per a traslladar-li els problemes que s’havien detectat respecte a l’atenció domiciliària als pobles de l’interior, ja que esta no arriba, tan si es tracta de cures pal·liatives per a pacients en fase terminal com si es tracta de malalties cròniques que han de ser ateses per la Unitat d’Hospitalització Domiciliària. I és que, el que no es vol és que «hi haja ciutadans de primera i ciutadans de segona dins la nostra Mancomunitat i que un servei, perquè Pego està més aprop o és més fàcil accedir, la població de Pego el puga tindre, però no la població de l’Atzúbia, Gallinera, Alcalà, Ebo o Monte Pego», traslladava el president de la Mancomunitat, Enrique Moll.

L’alcalde de la Vall de Gallinera, Toni Pardo, va ser el més breu però el més directe a l’hora de descriure el que senten els i les habitants dels pobles que es veuen privats d’estos serveis. Sense pèls a la llengua va expressar que «ens tenen abandonats, marginats» i assegurava que «pareix que interesse més que visquem als pobles grans que a les zones rurals».

Hi ha dos problemes diferents dins d’eixa problemàtica general que és la falta de servei domiciliari. D’una banda, les cures pal·liatives a pacients en fase terminal. De l’altra banda, la Unitat d’Hospitalització Domiciliària que no atén totes les malalties a les Valls i per tant, eixes persones, apuntava Enrique Moll, «no deurien estar donades d’alta i haurien d’estar ingressades en l’hospital». Així mateix, indicava el president de la Mancomunitat que, un dels aspectes derivats de la falta d’assistència és «a qui li correspon fer quin tipus de servei» i en això es referia a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, però també a Marina Salud.

El comissionat de la Conselleria de Sanitat amb Marina Salud, Pere Cervera, parlava de tres qüestions diferents. D’una banda, avançava que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està desenvolupant un projecte d’atenció d’urgències rurals que tindria la seu al Centre de Salut d’Orba i hauria de cobrir aquelles atencions a les que no arriba el SAMU.

Pel que fa a les cures pal·liatives, informava Cervera que «fa una setmana o dos que la Conselleria està fomentant una formació per a què les cures pal·liatives les porte atenció primària». Especificava el comissionat que «en el cas de les Valls, el que hauria de fer Marina Salud, que és l’empresa que gestiona la sanitat ací, és, mentre no es done això, reforçar el tema de l’atenció de cures pal·liatives en atenció primària rurals». Sobre esta qüestió, però, insistien els alcaldes de la Mancomunitat que «mentre es faça eixa formació, s’ha de donar una solució».

L‘última qüestió que tenia el comissionat damunt la taula, la Unitat d’Hospitalització Domiciliària, explicava que, si esta no arriba fins a les Valls «no és per la distància del centre», sinó que té a veure amb «la seguretat» del pacient. En este cas, Pere Cervera aconsellava «el redimensionament de la cartera de serveis de la UHD», el que significa revisar quins serveis (especialitats) sí que serien susceptibles de poder-se tractar en el domicili i quins no perquè la UHD almenys cobrisca una sèrie de malalties en les que els pacients realment sí que puguen ser tractats a casa. Reconeixia, però, el comissionat que «hi haurà recursos que no pot donar la UHD per una qüestió de seguretat del malalt», «perquè si té una complicació l’alternativa és hospitalitzar».

Cervera es comprometia a organitzar una reunió entre els alcaldes de les localitats afectades i la direcció assistencial de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per tal d’adoptar mesures que no deixen sense assistència els i les habitants dels pobles rurals que es troben més allunyats de l’Hospital de Dénia i que tenen un accés més difícil perquè les carreteres són estretes i amb moltes revoltes. Això, sense deixar de recordar que «la Conselleria té una responsabilitat de planificació, però, sobretot ací s’està parlant de gestió i la gestió és una qüestió de l’òrgan gestor que, en este cas és Marina Salud».

Avançava el president de la Mancomunitat de Pego, L’Atzúbia i les Valls que duran a terme un seguiment «i no anem a parar fins que tots tinguem el mateix servei». D’altra banda, este dimecres de vesprada l’alcalde de la Vall de Gallinera, Toni Pardo, té concertada una reunió amb responsables de Marina Salud per a abordar esta mateixa qüestió.

 

2369 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!