L’Associació Platges Nord de Dénia portarà el seu cas al Comité de Peticions del Parlament Europeu

Perquè siga afegit a l’informe Auken, ja que asseguren que és l’únic pas que els queda per poder defensar la seua propietat privada. Això i mobilitzar a l’opinió pública amb la preparació, entre d’altres, d’un documental explicant com afecta la Llei de Costes a les platges nord de Dénia. Així mateix, el proper divendres, 15 d’abril, l’associació participarà a València en la Jornada d’Estudi de la Llei de Costes i la seua aplicació.
De segur que hi ha gent que es pregunta per què, justament ara, ressorgeix el problema que des de fa anys s’arrossega a la costa de la Marina Alta, el referit a la delimitació marítima terrestre. Per què justament durant la precampanya electoral i no abans o després. Siga com siga, el cert és que des de l’Associació Platges Nord de Dénia, estan preocupats per com els pot arribar a afectar la delimitació marítima terrestre, ja que les seues propietats privades podrien passar a ser estatals depenent dels metres que es vegen afectats per dita delimitació.

Durant l’Assemblea Extraordinària que van mantenir el passat divendres, 8 d’abril al Teatre Municipal de Pego, es van tractar, principalment tres temes. Es va informar sobre la reunió que va tenir el vicepresident de l’associació, Sebastià Alcaraz, amb la cap de costes en Alacant, Mª Auxiliadora Jordà. En segon lloc, es va donar compte de les actuacions dutes a terme per l’associació i en tercer lloc, es va proposar la participació en la Jornada d’Estudi de la Llei de Costes i la seua aplicació que tindrà lloc el proper divendres, 15 d’abril.

La reunió entre el vicepresident de l’Associació Platges Nord de Dénia i la cap de Costes d’Alacant, va tenir lloc el 25 de novembre de 2010 i va ser sol•licitada per l’Associació Devesses-Bassot. Sebastià Alcaraz va declarar que aquella reunió “va ser bastant extensa” i es van abordar bastants qüestions, tot i que va resumir les tres més importants per a l’Associació Platges Nord de Dénia. En primer lloc, se li va preguntar a Jordà “si tenien pensat, des del Ministeri de Medi Ambient o des de la Direcció de Costes d’Alacant, algun tipus d’actuació per a remeiar, d’alguna manera, l’estat en què s’havien quedat les platges després dels temporals del mes d’octubre de 2010”. La contestació de la cap de costes, segons Alcaraz, va estar que “en este moment, no havia assignats diners per a escometre cap tipus d’actuació i que sols s’actuaria en cas de que hi hagués un temporal i s’hagués d’escometre una obra d’emergència”.

En el segon punt l’associació Devesses-Bassot li va plantejar a la Cap de Costes d’Alacant “en quina situació es troba el projecte de regeneració d’Almadrava-Devesses”. Aquest projecte, explicava Sebastià Alcaraz, que s’inicia en 2005 “en un principi els tècnics que realitzen eixe projecte estimen que la quantitat d’arena a aportar la zona estudiada era de 3.880.000 m3 d’arena”. No obstant, explicava Alcaraz, després es va arribar a la conclusió “de què en comptes de fer eixe projecte només amb l’aportació d’arena, anaven a fer un projecte mixt, amb alimentació d’arena i la construcció de tres dics perpendiculars a la línia de costa”. És en eixe moment, afirma el vicepresident de l’Associació Platges Nord de Dénia, quan “es rebaixa la quantitat d’arena […] a 950.000 m3 d’arena”. Eixa obra, asseverava Alcaraz “és un projecte inacabat i que per culpa per no acabar-se el projecte tenim els greus problemes que tenim cada vegada que tenim un temporal”. La resposta de la Cap de Costes d’Alacant a la situació en que es trobava eixe projecte, segons Sebastià Alcaraz és que “eixe projecte l’han donat per conclòs en el Ministeri de Medi Ambient”.

I el tercer punt tractat amb Mª Auxiliadora Jordà i del que més ressò s’ha fet la premsa, plantejava “quina solució pensen donar-li al problema de la delimitació marítima terrestre provisional que estan vostès executant des de l’any 1995”. A aquesta pregunta, segons Sebastià Alcaraz, “la contestació va ser: “De moment no va a executar-se eixa delimitació. S’està estudiant donar-li una solució integral a tot el problema que consistiria en uns esculls paral•lels a la línia de costa. S’està estudiant també la possibilitat d’extraure arena d’una mina d’arena que hi ha en el golf de València. I també es contempla retardar la delimitació marítima terrestre fins a la carretera de les Marines”. Afirmacions davant les quals els assistents a les reunions es van quedar “perplexos” i “preocupats”.

A la informació donada sobre aquesta qüestió afegia el vicepresident de l’Associació Platges Nord de Dénia que “sembla ser que ara hi ha uns desmentits de la Cap de Costes d’Alacant en els que diu que no va a fer-se cap nova delimitació”.

Arrel d’aquesta última qüestió, com a assenyalava el propi Sebastià Alcaraz, es van publicar diferents articles i la problemàtica també va eixir en canals de televisió com TVE, el que va motivar que la Cap de Costes d’Alacant es reunira amb l’Associació el passat dijous, 7 d’abril, en la Plaça de l’Ajuntament de Pego, declinant mantenir la reunió al consistori, ja que va adduir, segons els presents, que el que anava a dir anava a ser molt ràpid. No tenim declaracions de Jordà, però sí el contingut d’una carta seua remesa al president de l’Associació Platges Nord de Dénia, Claudio Riera, qui va fer lectura íntegra del contingut de la mateixa durant l’Assemblea Extraordinària celebrada divendres passat al Teatre Municipal de Pego, una lectura demandada per la pròpia Jordà en la carta. Claudio Riera, però, va advertir de diferents incongruències en dit text, com per exemple que al principi de la seua argumentació, la Cap de Costes manifesta “que la reunió que a la que eludeixen no ha existit”.

Mª Auxiliadora Jordà és “conscient de la inquietud i la preocupació” que les informacions vessades “hauran produït entre els veïns” i és per això que manifesta que “no existeix cap estudi o alternativa que plantege la possibilitat d’ampliar la zona de domini públic marítim-terrestre fins la carretera de Les Marines i que no hi ha previsió d’iniciar una nova delimitació en la zona a curt termini”.

En una altra part de la carta al president de l’Associació Platges Nord de Dénia, la Cap de Costes, afirma que “les informacions que s’han fet públiques al voltant de la incoació imminent d’una nova delimitació en les platges nord de Dénia i que precisen a més, que eixa suposada delimitació inclouria dins de la zona de domini públic marítim-terrestre a totes les propietats existents entre la platja i la carretera de Les Marines, són incertes”. Així mateix, reitera que “si bé els representants veïnals s’interessaren per la situació de la delimitació pendent en la zona, no es pot concretar ni l’àmbit ni l’amplitud del mateix al no existir, ni aleshores ni ara, una proposta de delimitació diferent de les ja tramitades. Per altra banda, cap de les propostes de delimitació valorades en cap alternativa o estudi, previ o definitiu, recull dur la línia de Domini Públic Marítim-Terrestres fins la carretera de Les Marines”.

No obstant, des de l’Associació Platges Nord de Dénia posaven un exemple d’un dels associats, Cristóbal Gálvez, qui defensava tot el contrari a l’afirmat per la Cap de Costes, a partir de la informació obtinguda per a fer una operació bancària, en la que va posar com aval la casa de la platja. En principi no va haver cap problema, però com en el registre de la propietat les cases afectades ho tenen anotat, des del banc se li va demanar un certificat de Costes “per a veure exactament que significava eixa afecció”. En un principi es certifica que la casa segueix sent propietat privada, tot i que, apuntava l’afectat que en negreta i acte seguit en el certificat es manifesta que “al mateix temps, per part d’aquest servei de Costes, s’estan realitzant els treballs necessaris per a la pràctica d’una nova delimitació en eixe tram concret. D’acord amb aquesta delimitació –subratllen- la parcel•la, l’habitatge i caseta en la seua totalitat, podrien envair el domini públic marítim-terrestre”. El procés es va iniciar en febrer de 2010.

Davant aquestes informacions contradictòries, assegurava el president de l’Associació Platges Nord de Dénia, Claudio Riera, el que està fent dita entitat és “lluitar contra la Llei de Costes”. Alhora resumia els seus objectius: “paralitzar les delimitacions en marxa”, “ens agradaria arribar fins a la desafecció de les propietats afectades per les delimitacions” i “la regeneració de la platja”.

Els propers passos per a aconseguir els seus objectius es canalitzen per dues vies, segons explicava Pere Cardona, d’una banda, la via de la pressió mediàtica, que podríem afirmar que ja estan duent a terme. I la via que els durà al Parlament Europeu, més concretament al Comité de Peticions del Parlament Europeu, “amb la idea d’incorporar –el cas explicat amb un documental que estan elaborant en el que s’explica les causes que han dut a l’actual degeneració de les platges del nord de Dénia- a l’informe AUKEN”.

A banda d’això, l’Associació Platges Nord de Dénia participarà en una Jornada d’Estudi de la Llei de Costes que tindrà lloc divendres 15 d’abril a la platja de la Patacona d’Alboraia. L’autobús eixirà eixe divendres a les 8 del matí des de la parada de Pego situada enfront del Centre de Salut.

Els interessats a assistir a l’acte que no hagen reservat plaça hauran de fer-ho el més ràpidament possible escrivint a playasnortedenia@gmail.com.
Durant la jornada s’espera que s’aborde, entre altres assumptes, la problemàtica plantejada durant l’Assemblea Extraordinària.


692 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!