L’Associació Platges Nord de Dénia finalitza el documental que els permetrà dur el seu casa a Brussel•les

L’audiovisual, titulat “S.O.S. Platges de Dénia i Els Poblets” planteja la problemàtica de les platges de Dénia i Els Poblets. Al principi del mateix els creadors de l’obra, els propis associats adverteixen que “no té pretensions científiques”. Així mateix, afirmen que s’està davant “una denúncia sincera i amarga contra les maneres amb que l’Estat Espanyol gestiona la problemàtica ambiental del litoral i contra l’aplicació abusiva i retroactiva de la injusta Llei de Costes”.
Durant l’Assemblea Extraordinària que va mantenir l’Associació Platges Nord de Dénia el passat divendres, 8 d’abril al Teatre Municipal de Pego, es va anunciar que els propers passos per a seguir “lluitant contra la Llei de Costes” i aconseguir els seus objectius: “paralitzar les delimitacions en marxa”, “arribar fins a la desafecció de les propietats afectades per les delimitacions” i “la regeneració de la platja”; es canalitzen per dues vies, segons explicava Pere Cardona. D’una banda, la via de la pressió mediàtica, que podríem afirmar que ja estan duent a terme. I la via que els durà al Parlament Europeu, més concretament al Comité de Peticions del Parlament Europeu, “amb la idea d’incorporar –el cas explicat amb un documental que estan elaborant en el que s’explica les causes que han dut a l’actual degeneració de les platges del nord de Dénia- a l’informe AUKEN”. Eixe documental ja està finalitzat i ha estat titulat per l’Associació Platges Nord de Dénia, “S.O.S Platges de Dénia i Els Poblets”.

El context en que es mou aquest documental és el fet que “Les platges al nord de Dénia i els dels Poblets patixen des de fa massa temps una aguda regressió com a conseqüència de molt diferents però confluents factors, els quals tenen un sol denominador comú: la responsabilitat directa, per acció o per omissió, del propi Estat espanyol, en tots els casos”, assegura l’Associació Platges Nord de Dénia en el seu comunicat.

I detallen: “La construcció del port de Dénia (inversió de la dinàmica litoral), la de la presa d’Isbert (bloqueig de sediments en la seua arribada al mar), les múltiples pedreres extractives en el riu Girona i els seus sorprenents i recents condicionaments hidrològics, les extraccions d’arenes en la platja Deveses per a la fabricació de ciment, l’extracció de graves en la platja Almadrava per a la construcció, i moltes altres i desafortunades actuacions de tipus genèric que ha dut a terme l’Estat espanyol (al llarg del S. XX) en la nostra unitat fisiogràfica i sedimentària en particular, i en tot l’arc mediterrani espanyol en general, han causat els majors impactes ambientals coneguts en tota la història de la Marina Alta, convertint unes platges que estaven abans en constant acreció, en un lloc hostil per a la vida humana en l’hivern i en una zona d’obres, polsegosa, bruta i sorollosa, durant l’estiu”.

L’Associació de Platges Nord de Dénia recorda que “L’aplicació de la Llei de Costes, que va nàixer per a protegir el litoral i regular els seus nous usos”, tot i que amb el temps, segons l’Associació, aquella Llei de Costes “ha vingut a complicar-ho tot, aconseguint, d’una banda, elevar al màxim la taxa de pressió antròpica en la nostra zona (mai abans s’havia edificat tant en primera línia) i, per un altre, consentint la màxima regressió coneguda de les nostres platges en tota la seua història (amb els seus projectes de rehabilitació incomplets o inacabats o amb la seua inoperància i passivitat, segons els casos). I també sobretot, creant nous i nombrosos punts de tensió social i verdaderes situacions d’autentica discriminació i injustícia per als veïns, desposseint-los sense indemnització de les seues legitimes propietats, en un ostentació de força i prepotència que recorda altres fosques èpoques passades”.

En el documental que ha elaborat l’Associació Platges Nord de Dénia hi ha diversos testimonis pegolins afectats per l’afecció que provoca la Llei de Costes a les cases en primera línia de platja. Ells expliquen com els ha afectat l’aplicació de la llei al respecte de la propietat del seu habitatge.

L’Associació Platges Nord de Dénia fa una crida en el seu últim comunicat perquè tothom s’involucre en la seua causa. Així, demanen “la de totes les Autoritats amb influència en la zona (Ajuntaments de Dénia, Els Poblets, Pego, El Verger, Ondara, la de la Generalitat, la de Diputació, i inclús la del Ministeri de Medi Ambient), però també, sobretot, la dels veïns, la dels afectats i la de què no ho són (encara), perquè, encara que el nostre objectiu és portar el cas al Parlament Europeu, el desitjable seria llavar la nostra roba bruta en casa, amb la nostra llum i amb els nostres propis taquígrafs”.
644 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!