L’Associació de Veïns de Monte Pego calcula que en 2 mesos la depuradora de la urbanització ha vessat uns 500.000 litres d’aigües brutes a la Marjal i al riu Molinell

Fa aproximadament un any que l’Associació de Veïns de Monte Pego va ser conscient que, pel mur posterior de la depuradora de la urbanització, s’estava produint un vessament d’aigües brutes al barranc del Balde. Este barranc connecta amb el riu Riatxol i la carretera CV-700 fins vessar directament als camps d’arròs i al riu Racons o Molinell, desembocant a la mar. Este fet duia al president de l’Associació de Veïns de Monte Pego, Bernd Miller, a alertar que el problema no és «exclusiu de les persones que residim a Monte Pego sinó que es convertix en un problema col·lectiu molt més ampli perquè tots els vessaments d’aigües brutes acaben a la natura, més concretament al parc natural de la Marjal, als camps d’arròs i pot convertir-se en un problema greu de salut pública i mediambiental».

2 Depuradora Google EarthMonte Pego és una Urbanització Residencial ideada i realitzada, a principis dels anys 70, per Juan Antonio Ivars Bertomeu, més conegut com a Juan Porcellanes. No sabem quina és la projecció d’habitatges que aleshores hi tenia el seu promotor, però segons apunten des de l’Associació de Veïns de Monte Pego, al voltant de 200/300 veïns, gent que no hi residia tot l’any. Actualment hi viuen tot l’any aproximadament 1.800 persones, una xifra que s’incrementa durant els mesos d’estiu tenint en compte que la urbanització compta amb entre 3.000 i 4.000 cases, segons indiquen des de l’associació. Esta important diferència numèrica provoca que la depuradora construïda a principis dels 70 no tinga la capacitat adequada per a tractat les aigües residuals de la urbanització actual. Una infraestructura que no s’ha ampliat al ritme al que s’ha incrementat la població de Monte Pego, segons indiquen des de l’Associació de Veïns de Monte Pego.

5 Vertido Sewage Spill from Treatment works 14th June 17Esta és una de les causes, per tant, del fet que, aproximadament un any l’Associació de Veïns de Monte Pego prenguera consciència que, pel mur posterior de la depuradora de la urbanització, s’està produint un vessament d’aigües brutes al barranc del Balde. Explicava ahir el president de l’associació, Bernd Miller, que «ens vam adonar que un líquid eixia de la planta de tractament de Monte Pego per la pared de darrere a través d’un forat enmig del mur». Per eixe forat, pel color que s’observava i la pudor que emanava es podia intuir que s’estaven alliberant aigües residuals directament al barranc del Balde. Este barranc connecta amb el riu Riatxol i la carretera CV-700 fins vessar directament als camps d’arròs i al riu  Racons o Molinell, desembocant a la mar.

En aquell moment, fa un any, van comunicar el que havien detectat a l’Ajuntament de Pego a través d’un registre d’entrada acompanyat de material fotogràfic. Van ser informats que «no era competència de l’Ajuntament i que eixa documentació anava a ser remesa a l’EPSAR (L’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana)». Malauradament, manifestava Miller, «mai van contestar d’una manera formal a la nostra instància». No obstant això, comentava que, «curiosament, pocs dies després de presentar-la, el vessament es va aturar». Sospiten que, per uns dies, es va tancar la clau que dóna pas a l’aigua, perquè explicaven que el forat del mur està fet a posta perquè alleuge l’aigua de més que puga arribar a la depuradora. Així, continuaven explicant, durant els dies que no va xorrar aigua els sediments es van assecar, però ningú els va eliminar del sòl, el que suposa contaminació del terra, alertaven des de l’associació.

6 Vertido Sewage Spill running Barranc de Batile 14 06 17 (2)L’Associació de Veïns de Monte Pego ha calculat que el vessament de la depuradora, inicialment, devia ser d’uns 4 litres d’aigües brutes per minut. Agafant eixa xifra, en un període de dos mesos estimen que s’han vessat al riu Molinell i als camps d’arròs propers de la Marjal de Pego-Oliva, al voltant de 500.000 litres d’aigües brutes. No obstant això, advertixen que des de fa dos mesos el vessament és molt major, atenent que hi ha més habitants a Monte Pego.

Segons l’Associació de Veïns de Monte Pego hi ha tres factors causants d’este problema que consideren que va més enllà dels límits de la urbanització, convertint-se en un problema col·lectiu amb efectes directes sobre el medi ambient i la de salut pública.

«1ª causa: La depuradora compta amb una tecnologia obsoleta i no complix cap estàndard modern de tractament d’aigües».

3 Depuradora Sewage Works from Ave De Pego«causa: La depuradora actualment no té prou capacitat per a tractar les aigües residuals de tota la urbanització. Expliquen que, quan Monte Pego es va construir, ara fa més 30 anys, «potser tenia una capacitat adequada, però actualment la seua capacitat de tractament d’aigües és clarament insuficient» i és que calculen que actualment Monte Pego compta amb entre 3.000 i 4.000 cases. Originalment la depuradora es va construir per a donar servei a uns 200/300 veïns que no hi residien tot l’any. Actualment hi viuen permanentment unes 1.800 persones. Una xifra que s’incrementa durant els mesos d’estiu».

«causa: La companyia que gestiona la depuradora ha dut a terme un manteniment inadequat».

P1330906El president de l’Associació de Veïns de Monte Pego, Bernd Miller, incidia en el fet que el problema que feien públic ahir no és «exclusiu de les persones que residim a Monte Pego sinó que es convertix en un problema col·lectiu molt més ampli perquè tots els vessaments d’aigües brutes acaben a la natura, més concretament al parc natural de la Marjal, als camps d’arròs i pot convertir-se en un problema greu de salut pública i mediambiental».

De moment per a aturar el problema l’Associació de Veïns de Monte Pego ha fet coneixedors de la situació als tres ajuntaments en els que està situada la urbanització: Dénia, El Ràfol d’Almúnia i Pego. Tots ells han expressat un clar interès per a donar-li solució al problema. No obstant, advertien que tot i la preocupació mostrada cap ajuntament ha fet res al respecte.

Ràdio Pego preguntava a l’Ajuntament de Pego al respecte i des d’alcaldia i també des de Medi Ambient assenyalaven que els serveis jurídics municipals aconsellen que, atenent a la complicada situació judicial entre el consistori i l’agent urbanitzador de Monte Pego, no s’actue al si de la urbanització fins que no hi haja una clara resolució judicial.

1988 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!