L´aqüífer del Girona esgotat pel pou de Calp

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha admés el fet que el pou que abasteix a Calp està esgotant l’aqüífer del Girona. Els agricultors exigeixen que es paralitzen les extraccions de Llucifer davant de la seua salinització. Denuncien davant del jutge que les captacions són «il•legals» perquè no hi ha cap concessió
La sequera que pateix el País Valencià és cada vegada més accentuada a la Marina Alta que veu com els núvols la passen de llarg sense deixar ni gota. Davant aquest panorama crònic representants de la Conselleria d’Agricultura, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), de la Federació Valenciana de Comunitats de Regants, d’Acuamed i dels ajuntaments de la Marina Alta van analitzar ahir amb la Comunitat d’Usuaris de la Conca del Girona (CGUCG) els aqüífers existents a la comarca en la I Jornada sobre l’Estudi dels Recursos Hídrics.

Els agricultors van denunciar la sobreexplotació que pateix el pou Llucifer, que subministra aigua a Calp. De fet, l’aqüífer s’està salinitzant-se. Aquest fet ha provocat que la Comunitat d’Usuaris porte davant del jutge les extraccions incontrolades així com les obres de les conduccions que duu a terme la Conselleria. Almenys esperen que es limiten les captacions.

En l’obertura i inauguració de les conferències i exposicions tècniques, José Francisco Martínez, representant de la CHJ, va qualificar de «palpable» la crisi hídrica que pateix la Marina Alta. Una situació que Martínez va atribuir a la «falta de consens entre tots els actors». El representant de la CHJ va alertar que la conca del Girona «constata dependències hidràuliques i les demandes estan compromeses» perquè «exporta aigua per a atendre demandes alienes al Girona com és el cas de Calp, que està minvant els seus recursos hídrics».

Per a frenar el que els usuaris de la conca van qualificar com a «extraccions descontrolades» a la ciutat del Penyal d’Ifach, la CHJ va proposar estipular el dret d’aprofitament del cabal i controlar-lo a través d’un registre d’aigües. Martínez va afirmar que la principal causa de pressió en els recursos hídrics és el desenvolupament urbanístic.

El secretari de la Comunitat d’Usuaris, Josep Noguera, va exposar amb claredat, durant les Jornades, a autoritats i agricultors quina és la situació hídrica de la conca del Girona: «el nostre aqüífer -en referència al pou Llucifer- està malalt i s’està salinitzant-se a causa de les extraccions incontrolades i massives que acabaran matant-lo». Per este motiu, els agricultors demanen a les administracions competents que prenguen mesures per a controlar el cabal.

La Comunitat d’Usuaris del Girona ja han portat davant del jutge les obres que la Conselleria d’Infraestructures executa per a transportar l’aigua des de la Vall de Laguar fins a Calp així com les actuals extraccions incontrolades per a subministrar recursos al litoral comarcal. El col•lectiu ha mantingut reunions amb les conselleries d’Agricultura i Infraestructures i amb la CHJ i també ho han intentat amb la diputació però totes les administracions els han donat l´esquena. El lletrat de la Comunitat d´Usuaris del Girona va assegurar que les extraccions que realitza Calp són «il•legals» perquè «no hi ha cap concessió d’aigües».
262 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!