L’alcalde de Pego membre de la Comissió Especial per al seguiment del tren Gandia-Dénia

Una Comissió Especial amb quatre membres, un de cada partit amb representació a les alcaldies de la comarca: PP, PSPV, Bloc i Independents per tal que la reivindicació del tren siga unitària i represente, alhora a la ciutadania que de tota la Marina Alta. D’altra banda, el tren de la costa que Foment inclourà en el Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana l’hauran de finançar a mitges entre el Ministeri i la Generalitat. Almenys eixa és la proposta que barallen ambdós administracions en les negociacions que mantenen des de setembre del 2009 per a consensuar este pla ferroviari i un nou protocol de carreteres.
La Xarxa d’ Alcaldes va constituir dimecres passat, coincidint amb el 36 aniversari de la mort de la línia Gandia-Dénia, la Comissió Especial que estarà formada per un representant de cada formació política, una decisió presa pels mandataris reunits, 11 de les 33 poblacions de la Marina Alta –per part del consistori pegolí van acudir a la reunió els independents Elvira Ciurana i Pasqual Garcia.

Dues són les finalitat de crear aquesta Comissió Especial de Seguiment de la línia ferroviària, d’una banda intentar que “la responsabilitat no caiguera sobre una sola persona, en este cas, l’alcaldessa de Dénia”, apuntava l’alcalde de Pego Carmelo Ortolà, i de l’altra i la més important, que no és polititze la negociació. Perquè allò essencial és que “es faça el tren” i per això es crea la comissió amb quatre de representants de diferents ideologies polítiques”, detallava Ortolà. Així la Comissió es crea “per fer una pinya per tal de representar una necessitat de la Marina Alta”, “perquè ja està bé per a fer 32 quilòmetres de via es tarde tant”.

Entre els membres de la Comissió Especial de seguiment es troba l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, com a representant dels partits independents, l’alcaldessa de Dénia, Ana Kringe, en representació del Partit Popular; Eduardo Monfort, alcalde de Xàbia, pel Bloc Nacionalista Valencià i Josep Moragues, primer edil de Llíber, com a membre del Partit Socialista.
La finalitat d’aquesta pluralitat política en la Comissió Especial és que persistisca el coratge reivindicatiu nascut de la multitudinària manifestació que, en els carrers de Dénia, va exigir fa 12 dies la construcció de l’enllaç ferroviari amb Gandia.

Així, la seua pròxima actuació serà la de recopilar de tots els ajuntaments esta demanda, en forma de queixa particular personalitzada per a poder elevar-les al Síndic de Greuges, José Cholbi, i, des d’esta institució autonòmica al Defensor del Poble, al Govern de la Nació i al Consell. En resum es podria dir que a partir d’ara, la Comissió Especial de Seguiment del tren fins a Dénia, es dedicarà “a donar la tabarra perquè es construisca el tren”.

D’altra banda, per part del Ministeri de Foment també arribaven notícies aquesta setmana. Per a continuar confirmant que el tren de la costa que Foment inclourà en el Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana hauran de finançar-lo a mitges entre el Ministeri i la Generalitat. Almenys és la proposta que barallen ambdós administracions en les negociacions que mantenen des de setembre del 2009 per a consensuar este pla ferroviari i un nou protocol de carreteres. Precisament, l’esquema d’este últim acord és el que s’aplicarà al futur Pla de Rodalies: s’elaborarà un llistat d’actuacions necessàries i el finançament anirà a càrrec de les dos administracions (encara que amb un major pes del Ministeri).

Un plantejament semblant s’ha seguit en els plans de rodalia firmats amb Madrid i Catalunya, segons destacaven fonts del Ministeri de Foment. Cada administració es reparteix la tasca de dissenyar els traçats o ramals ferroviaris necessaris. Com s’aplica este “esquema de col•laboració al tren de la costa?” Des del Ministeri de Foment asseguren que “la negociació està oberta” i que “encara s’estan perfilant” els detalls del Pla de Rodalies. “S’està en la recta final però encara no està finalitzat”.

No obstant, fonts coneixedores de les negociacions van assegurar que l’acord definitiu suposaria que Foment dissenyaria i finançaria el Gandia-Dénia i, la resta, fins a Benidorm i Alacant, podria anar a càrrec de la Generalitat. No obstant, altres fonts apuntaven que el ministeri pagaria tres quarts del cost del tren de la costa i el Consell el quart restant del pressupost.




580 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!