L’Ajuntament de Pego manifesta la seua conformitat amb la nova ponència de valors

Un nou procediment des de Cadastre que té en compte l’administració local després de les nombroses irregularitats detectades en passades redaccions de ponències de valors. El punt s’aprovava per 10 vots a favor, 8 de l’equip de govern (Ciutadans de Pego i PSPV) i 2 del Bloc-Compromís i els 7 vots en contra del PP.
L’Ajuntament de Pego tenia fins el dijous 17 de maig per a donar la seua conformitat amb la nova ponència de valors presentada per Cadastre. Ho feia en el plenari extraordinari d’ahir dimarts, dos dies abans del termini marcat, després de l’emissió de l’informe favorable a la ponència de valors i a la delimitació del sòl que conté i tenint en compte els resultats de la valoració provisional.

José Maria Ferrer, regidor d’Urbanisme, detallava que era el que s’aprovava dimarts, “la remesa, per part de Cadastre, del document oficial de ponència de valors total del municipi de Pego on ja definitivament fan constància de les línies zonals i les zones de valors que vam aprovar anteriorment, valorant ja cadascuna d’eixes zones”. El document remés per Cadastre explica “com està elaborada la ponència, en quins criteris i quines característiques té”.

Explicava el regidor d’Urbanisme que, en esta ocasió, Cadastre, el ponent de la ponència de valors, ha estat “sempre en coordinació” amb l’oficina tècnica. Esta última ha estat qui li ha proporcionat “una sèrie de mostres de valor” que el ponent ha cotejat per a treure la nova valoració cadastral.

Les zones en què Pego ha estat dividit són:

El casc urbà té quatre divisions:
– Zona 1: Carrer Major, part del Jaume I, carrer que delimiten amb la Plaça de l’Ajuntament i el casc històric. Valor de repercussió (preu del sòl. “La construcció aniria a part a un mòdul que ells estimen actualment a 600 euros el m2 construït”, explicava Ferrer): 210 euros.

– Zona 2: zona que delimita en totes les places i passejos i bordejant el casc històric. Valor de repercussió: 152 euros.

– Zona 3: la resta del casc històric, la part completa del poble, a excepció del carrer Sant Blai. Valor de repercussió: 116 euros. En el carrer Sant Blai s’ha considerat el valor de repercussió en 37’8 euros.

– Els PAIs tenen un valor unitari “perquè està permesa la construcció d’habitatges aïllats que tenen habitatge i solar”. Valor unitari: 115 euros per m2.

– Els dos polígons també tenen valor unitari, este és de 76 euros per m2.

– Les urbanitzacions del terme de Pego tenen diferents valoracions:
• Monte Pego i Mostalla. Valor unitari de 65 euros per m2 i un valor de repercussió de 116 euros (el mateix que té el casc urbà).
• A Penya Roja passa el mateix, tot i que al trobar-se en una fase de desenvolupament el valor unitari s’ha estimat en 55 euros per m2 i un valor de repercussió de 100 euros.

– Benitubes, al ser un PAI, però no estar desenvolupat ni amb vistes a programar-se, s’ha valorat en 4’10 euros.

El valor cadastral final, explicava José Maria Ferrer, cadastre el calcula de sumar “el valor de repercussió d’eixe sòl + el valor de la construcció. I finalment aplicant-li un 50% que és el que marca la normativa actual”.

Explicava el regidor d’Urbanisme que Cadastre va passar el document referit el 4 de maig. Des d’aleshores l’oficina tècnica de l’Ajuntament de Pego ha tingut 10 dies per a aprovar-lo. Abans de portar-lo al plenari, manifestava José Maria Ferrer que, “s’ha estudiat per part del departament d’urbanisme totes les mostres, s’ha estudiat que la cartografia que ens presenten i les línies marcades i totes les zones de valor coincidixen en el que es va aprovar en el seu moment” el que ha motivat la redacció d’un informe favorable.

Després d’aquesta exposició, el portaveu del Bloc-Compromís, Àngel Sendra destacava que en la nova ponència presentada “estan ben justificats els valors de comerç” pel que considera que “és un triomf per a nosaltres haver guanyat el judici de la ponència”. Confiava que en el futur no tornen a sorgir problemes d’estes tipus.

Enrique Moll, portaveu socialista considerava que “ja és hora que es tanque tot este conflicte que hem tingut i que els ciutadans paguen el que els correspon pagar”. Defensava i reconeixia Moll la tasca feta pel departament d’Urbanisme. Qualificava la ponència de “prou justa” el que els portava a recolzar-la.

El PP es posicionava en contra de la ponència de valors. La portaveu popular, Maite Ferrándiz, ho justificava argumentant que al plenari s’ha dit que “són valors de mercat, que és una ponència justa, que està elaborada tècnicament de forma correcta, i això ja ho vàrem sentir en un plenari, les mateixes paraules […] i després va resultar que no”. Afegia Ferrándiz que de l’anterior ponència encara queden moltes coses per a solucionar.

L’alcalde de Pego i regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, argumentava que “esta ponència de valors s’ha elaborat, realment, en una participació del municipi”, un fet que ha estat conseqüència, apuntava Ortolà, “del rebot que pren la Direcció General de Cadastre a causa d’una sentència condemnatòria”. Així, subratllava Ortolà, “podem parlar d’una sèrie de taxacions dutes a terme per gent d’este poble, avalades per l’oficina tècnica d’este ajuntament i ratificades per la Direcció Territorial de Cadastre”.

Pel que respecta a eixa contrastada valoració, el regidor d’Hisenda destacava que la valoració més cara de repercussió del sòl en la nova ponència suposa la meitat del valor de la ponència de 2007.

Així, actualment, Cadastre està optant per este tipus d’elaboració de ponències de valors perquè són més realistes i no donen lloc a recurrir una ponència de valors.

Reforçava eixa idea de novetat en el procediment de l’elaboració de la ponència de valors el regidor d’Urbanisme destacant que són cinc pobles els que s’han acollit a la mateixa.

La ponència s’aprovava per 10 vots a favor, 8 de l’equip de govern (Ciutadans de Pego i PSPV), 2 del Bloc-Compromís i 7 vots en contra del PP.
457 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!