L’Ajuntament de Pego impulsa la creació d’un banc d’aliments

A partir de la moció presentada pel Bloc-Compromís, el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Pego avançava que s’estan duent a terme una sèrie de reunions per tal de crear un banc d’aliments perquè, en estos moments des de la Mancomunitat es tenen comptabilitzades al voltant de 180 persones que necessiten este tipus d’ajudes.
És una realitat que l’actual crisi econòmica està fent estralls entre moltes famílies que tenen tots els seus membres a l’atur o que obtenen uns ingressos cada vegada més baixos pels seus treballs. Conseqüentment, la pobresa s’estén sense fre en pobles i ciutats i Pego no és aliè a eixa realitat. De fet, la moció que va presentar el Bloc-Compromís en l’últim plenari ordinari apunta que “El nombre de famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa, segons l’últim informe de Càritas, arriba ja a tocar el 24% del total de les llars a l’Estat Espanyol. Això vol dir que aquestes famílies viuen amb menys de 627 € al mes. A més, el 36% del total de les famílies valencianes, segons dades de l’INE, no tenen capacitat econòmica per tal d’afrontar despeses imprevistes, com ara la reparació d’electrodomèstics o activitats extraescolars per als seus fills. Una realitat que ha fet coincidir en el temps la idea de crear un banc d’aliments al municipi”. Esta proposta coincidia en el temps amb els moviments que està donant l’equip de govern perquè hi haja un banc d’aliments a Pego.

La moció demana tres qüestions diferenciades però complementàries:

1. Sol·licitar al Consell de la Generalitat Valenciana, l’aprovació amb caràcter urgent, d’una normativa que prohibisca la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part del comerç d’aliments, parant especial atenció a les grans superfícies i cadenes comercials. Perquè, apunta la moció, “Una de les paradoxes amb les quals ens trobem, és veure com moltes de les superfícies comercials dedicades l’alimentació, llencen als contenidors tones d’aliments encara aptes per al consum, mentre centenars de milers de famílies tenen dificultats per arribar a final de mes”.

2. La creació immediata d’un banc d’aliments, que serà gestionat o bé pel propi personal de l’Ajuntament, Mancomunitat de Serveis Socials o bé a través d’acords amb ONGs o d’altres tipus d’entitats solidàries sense ànim de lucre.

3. Sol·licita a l’alcaldia la celebració d’un conveni amb les superfícies comercials dedicades al sector de l’alimentació, on s’establisquen els mecanismes necessaris per tal que els aliments, encara aptes per al consum, sobrants dels mercats, supermercats i hipermercats, puguen ser recollits i distribuïts a través dels bancs d’aliments contemplats en el punt anterior.

Conxa del Ruste concloïa que “la dignitat de la gent també ha d’estar en la nostra agenda”, referint-se a l’agenda del plenari de l’Ajuntament de Pego.

Com s’assenyalava anteriorment, alhora que el Bloc-Compromís proposava la creació del banc d’aliments, coincidia amb la realització d’una reunió entre l’equip de govern i les treballadores de Serveis Socials que demandaven, justament el mateix. I és, a partir d’eixa reunió que es posaven en marxa els mecanismes per tal de fer realitat eixe banc d’aliments.

El regidor de Serveis Socials, president de la Mancomunitat i portaveu del PSPV, Enrique Moll explicava que el conveni que s’està estudiant per a la creació del banc d’aliments no només vol implicar les grans superfícies d’alimentació, “sinó també xicotets productors que tingueren excés de producció […] també en els diferents comerciants de Pego […] com panaders”. Reconeixia Moll que la idea es troba “en un moment de paralització” perquè s’està en el procés de contacte amb les associacions i ONG per tal que col·laboren en la gestió del banc. Avançava Moll que l’ajuntament destinarà el que és conegut com ‘bar mercat’ per a repartir els aliments.

El PP recolzava la proposta “perquè trobem que ja està fent-se en diferents municipis per a intentar ajudar a les famílies en dificultats”.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà informava que des de Serveis Socials la xifra que es dóna de persones amb necessitats tan bàsiques com l’obtenció d’aliments és de al voltant de 180, tot i que assegurava l’alcalde que “hi ha més gent”. No obstant, eixa gent no va a demanar a Serveis Socials, sinó que “es dirigix a Càritas-Interparroquial o a les diferents parròquies del poble”. És per això que Ortolà es reunia este matí amb el rector de l’església de l’Assumpció i la setmana que ve amb el rector del Convent. Manifestava el primer edil que “no podem dispersar forces” i s’ha de comptar amb el major nombre d’entitats i associacions possibles per tal de tirar endavant el projecte.

Comentava Carmelo Ortolà que, en el moment en què s’òbriga el banc d’aliments s’ha plantejat donar el servei dilluns, dimecres i divendres.

El projecte de creació d’un banc d’aliments era aprovat per unanimitat.
405 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!