L’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants, requerits a abonar 1.068.550’77 euros que resten per pagar de la sentència condemnatòria de Carlos Pascual i José Orihuel pels greus danys causats a la marjal de Pego-Oliva

La Secció Tercera de l’Audiència provincial requerix que l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants han de pagar com a responsables civils subsidiaris després que els acusats s’hagen estat declarats insolvents. Més de 130.000 euros han estat pagats, entre d’altres, amb els avals que alguns pegolins i pegolines posaren l’any 2003.
El passat dijous, 5 de desembre de 2013, es va dur a terme a l’Ajuntament de Pego sessió plenària ordinària. Entre els punts dels que va donar compte alcaldia es trobava el requeriment, per part de la Secció Tercera de l’Audiència Provincial, de l’executòria 13/2007 en relació a la sentència 514/2003, de 31 de desembre. És la sentència que va condemnar a l’exalcalde de la localitat, Carlos Pascual a sis anys de presó i a l’exregidor d’Agricultura, José Orihuel, a tres anys de presó i una indemnització d’1.200.000 euros, per graus danys ocasionats al parc natural de la Marjal de Pego entre el 1995 i el 2003.

Eixa indemnització d’1.200.000 euros encara no s’havia fet efectiva i, després que l’Audiència d’Alacant haja comprovat que Pascual i Orihuel no poden fer front al pagament de la mateixa, requerix a l’Ajuntament de Pego i a la Comunitat de Regants de les Terres Arrosseres, fer front al pagament com a responsables civils subsidiaris, d’1.068.550’77 euros. L’Audiència ja s’ha cobrat 131.449’23 euros, entre d’altres, dels avals que, en el seu dia, va aportar alguns gent de Pego.
L’alcalde de Pego, Enrique Moll, va explicar que el dimecres 20 de novembre de 2013 van rebre “per part de l’Audiència Provincial d’Alacant, un requeriment per via executòria, per responsabilitat civil subsidiària”. També avançava que “este ajuntament ja ha començat els tràmits per a recórrer. Ha presentat un recurs a l’Audiència i estem a l’espera que ens requerisquen documentació per a presentar tota la documentació que estem preparant perquè el poble de Pego no haja de pagar esta quantitat de diners”.

Es tractava de donar compte de l’executòria 13/2007, però el batlle pegolí va donar la paraula als diferents grups polítics per si volien expressar alguna cosa, donat el calat de la qüestió. Josep Nadal, per part del Bloc Compromís de Pego, feia referència, entre d’altres coses a una reunió, prèvia a este plenari, entre tots els grups polítics quan la comunicació es va traslladar al consistori i en ella, apuntava Nadal “es va mostrar una certa unitat per a fer front a esta situació perquè si açò no hi ha manera de canviar-ho a este poble ens tocaria una desgràcia prou gran” i reiterava que el Bloc Compromís la unitat perquè, “cadascú des d’on puguem, poder capgirar la situació i no haver de pagar estos diners perquè creiem que no és responsabilitat del poble de Pego pagar això, a més que el poble de Pego ja ha invertit molts diners a la marjal”.
D’altra banda, Josep Nadal demanava que s’informara molt bé de cada pas que es dóna i dels avanços al respecte del requeriment.
Des del PP, la seua portaveu Maite Ferrándiz, demanava a l’alcalde que aclarira com és que l’Ajuntament de Pego havia presentat un recurs a l’Audiència Provincial si es tracta d’una sentència en ferm que no admet recurs.

El secretari municipal contestava que en la providència consta que “cap un recurs de reposició en el termini dels 3 dies següents de la seua notificació” i s’ha presentat eixe recurs de reposició. Este recurs demana que es concreten els termes de l’execució del requeriment i de la responsabilitat, ja que, afegia Enrique Moll, condemna l’Ajuntament i a la Comunitat de Regants per igual. Afegia Ferrándiz que la sentència apunta a què la responsabilitat civil subsidiària és solidària, el que voldria dir que, o bé l’Ajuntament de Pego o bé la Comunitat de Regants, es faria càrrec de tota la indemnització.

Entre els arguments que conté el recurs, també s’explica que l’Ajuntament de Pego, des de les eleccions de 2003 ha invertit importants quantitats de diners en la restauració del parc natural com, per exemple, el taller d’ocupació que va restaurar l’observatori de la muntanyeta verda i el seu entorn.

D’altra banda, l’Ajuntament de Pego, al marge del procés que se seguix al jutjat, està pendent d’encetar converses amb la Conselleria per veure si les dues parts arriben a un acord sobre com aplicar l’executòria.
412 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!