L’Ajuntament de Pego aprova promoure esdeveniments dirigits a reforçar la igualtat entre dones i homes

És un dels cinc acords que proposa adoptar la moció presentada al plenari ordinari de març i aprovada per unanimitat. La moció també proposa buscar la implicació de la societat civil i les administracions públiques; impulsar campanyes de sensibilització dirigides a la infantesa i adolescència, impulsar el I Pla per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i implantar des de l’administració local, la igualtat com a quotidianitat.
Diumenge es commemora el dia de la dona treballadora i el plenari de l’Ajuntament de Pego, celebrat dijous, va aprofitar l’ocasió per a, un any més, aprovar una moció reivindicant aquelles polítiques que promoguen la igualtat entre dones i homes. Ho va fer agafant la moció presentada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que prèviament, a la Comissió Informativa va estar aprovada per PSOE, Ciutadans de Pego i Compromís. El PP es va abstenir i posteriorment, en el plenari va canviar el seu vot a favor de la moció.
L’alcalde de Pego, també regidor de la Dona, va ser l’encarregat de llegir la moció que destaca, entre d’altres qüestions que «la igualtat entre dones i homes és un principi jurídic universal reconegut en diversos textos internacionals sobre drets humans». Un dret que també recull «la Constitució» que «proclama el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe, especificant-se l’obligació dels poders públics de promoure les condicions perquè la igualtat siga real i efectiva».
Assenyala la moció que «les lleis sobre igualtat efectiva entre dones i homes, tant estatal com autonòmica, afegixen avanços normatius, que doten de consideració transversal a la igualtat i intenten pal·liar tant manifestacions de violència de gènere, discriminació salarial, major desocupació femenina, escassa presència de les dones en llocs de responsabilitat política, social, cultural i econòmica, o problemes de conciliació entre la vida personal, laboral i familiar».

Així mateix, incidix la moció en el fet que «les administracions locals, coneixen més de prop els problemes que afronta la dona i per això elaboren polítiques d’igualtat, comptant per a això amb els Plans d’Igualtat Municipals que contribuïxen per mitjà del diagnòstic de problemes i aplicació de solucions concretes, a pal·liar les desigualtats específiques del seu àmbit territorial».

No oblida la moció que «existeix encara molt per aconseguir». Sota esta premissa, l’Ajuntament de Pego va acordar ahir:

«1r.- Commemorar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona i promoure esdeveniments dirigits a reforçar el principi d’igualtat entre dones i homes.

2n.- Buscar la implicació, per mitjà del compromís, de la societat civil i les administracions públiques perquè es reconeguen els drets de la dona i aconseguir que la igualtat efectiva siga una realitat en tots eles aspectes de la convivència.

3r.- Impulsar campanyes de sensibilització que, des dels centres educatius i/o associacions es dirigisquen a la infància i l’adolescència per a aconseguir una educació en el respecte i la igualtat.

4t.- Impulsar el I Pla per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes aprovat per l’Ajuntament de Pego que servisca de columna vertebral per a la detecció i esmena de les possibles desigualtats per mitjà de polítiques d’acció positiva.

5é.- Nosaltres com a administració més pròxima a les persones hem de posar tot l’esforç a implantar la igualtat de forma quotidiana en totes les actuacions que duguem a terme en el nostre municipi, inspirant d’esta manera, a la societat civil per a aconseguir una consciència d’igualtat dins de tots els àmbits tant privats com públics».
Des de Compromís, Conxa del Ruste, ratificava el suport a la moció i la qualificava «de confluència, de perfil baixet» tenint en compte que havia estat aprovada per la FVMP. A banda, del Ruste va recordar que en els seus inicis el 8 de març era el dia de la dona treballadora, tot i que lamentava que «el cognom se li ha acabat». Dit açò, assegurava que era «un dia per reivindicar més bé en l’esfera del món laboral» i declarava que «des de Compromís el que volia deixar clar és que en el món laboral hi ha unes lluites pendents i que trobem que són prioritàries perquè eixa igualtat siga real».

Estes són: «lluitar contra l’avanç i disminució de la bretxa salarial; lluitar per la representativitat de les dones en tots els àmbits laborals i també en els llocs de responsabilitat de tots tipus d’empreses i lluitar, per una altra cosa que, sense ella és molt difícil aconseguir les dos anteriors que són els permisos igual i intransferibles en matèria de maternitat i paternitat i tot el que siga la cura dels elements familiars».
Alícia Siscar, portaveu de Ciutadans de Pego, afirmava que donaven suport a la moció i recordava que des de 1979 s’ha avançat en la igualtat entre dones i homes en l’administració pública i la resta d’esferes, tot i que s’és conscient que encara molt més per aconseguir. D’altra banda, Siscar convidava a la ciutadania a acudir als actes organitzats pel grup de Dones Cabal. Hui, a les 19.30h., tindrà lloc un recital de poesia a càrrec de la poetessa pegolina Isabel Garcia Canet a la Casa de Cultura.
El PP, en veu de la seua portaveu Maite Ferrándiz, anunciava el vot favorable. Comentava que «és trist que es reitere sempre el mateix», però davant el consens d’esta moció, tot i que se li podrien afegir o eliminar coses, és ja un aval.

L’alcalde de Pego reiterava, abans de passar a votació, l’agraïment a Dones Cabal per la tasca que realitzen a favor de la igualtat.
497 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!