L’actuació dels cossos i forces de seguretat de l’Estat a Catalunya es cola al ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament de Pego

En la sessió ordinària del ple d’octubre es van presentar dos mocions contraposades sobre els fets ocorreguts a Catalunya arrel de la convocatòria del referèndum desautoritzat pel Tribunal Constitucional. Una moció va ser presentada pel PP i l’altra per Compromís per Pego en nom de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego. La primera demanava el suport i recolzament a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i la condemna a l’assetjament sistemàtic als que s’havien vist sotmesos a Catalunya i, tot i que en general els cossos i forces de seguretat de l’Estat van rebre el suport dels grups de la corporació, la moció només va rebre el recolzament dels dos regidors del PP. PSPV, CdPI i Volem Pego es van abstenir, tant en esta com en l’altra moció per estar les dos incompletes. La moció de Compromís demanava condemnar les greus actuacions policials per considerar-les repressives i incompatibles amb les llibertats civils i amb la democràcia. Esta moció era aprovada amb els 4 vots de la formació valencianista.

P1340565Ahir es va colar a l’ordre del dia del ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament de Pego el conflicte català. Ho va fer amb dos mocions que mostraven visions totalment contraposades. La primera moció va ser presentada pel PP per a donar «suport i recolzament a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en la seua tasca de defensa i protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans i, especialment, des de la legalitat constitucional, de la sobirania nacional, l’Estat de Dret, la democràcia i la convivència entre els espanyols» i per a condemnar «l’assetjament sistemàtic a què els seus membres estan sent sotmesos mitjançant actes violents, independentment de la ideologia en què s’emparen».

L’altra moció la presentava Compromís per Pego per donar veu a un registre d’entrada fet per l’Associació de la Memòria Històrica de Pego. Esta moció denuncia «l’ús de la força desmesurada de la Policia i Guàrdia Civil» recordant que «la pròpia UE prohibix taxativament l’ús de les forces armades contra la població civil. I a Catalunya s’han fet servir de manera desmesurada i abusiva» i per això es demana una condemna «a aquestes greus actuacions policials repressives, incompatibles amb les llibertats civils i amb la democràcia» i s’exigix «la ràpida retirada de les forces d’ordre públic que estan fent un estat de setge sense la necessària justificació reglamentària ni causa que ho requerisca».

Votada una i l’altra, la massiva abstenció del ple, ho van fer els regidors i les regidores de Volem Pego, Partit Socialista i Ciutadans de Pego Independents, va dur a què la primera moció no s’aprovara perquè només va obtenir el recolzament dels dos regidors del PP i quatre vots en contra de Compromís per Pego. Quatre vots que van ser favorables a la moció que la formació valencianista havia portat a ple i que obtenia els dos vots en contra del PP.

P1340615Entrant en detall, a Ana Ortolà, portaveu del PP, era l’encarregada d’exposar els motius que portaven a la formació a pujar esta moció en suport i recolzament a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Explicava que des del passat 20 de setembre i fins l’1 d’octubre, «les forces i cossos de seguretat de l’estat han estat objecte d’un assetjament constant amb la finalitat d’impedir als seus agents el legítim exercici de les seues funcions». I continuava exposant que «tota la societat espanyola ha estat testimoni a través dels mitjans de comunicació de l’enorme clima d’hostilitat i dels nombrosos atacs que han patit els membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil pel simple fet de realitzar la seua tasca i defensar l’Estat de dret».

Afirma la moció popular que «és injust i intolerable que se’ls tracte com a enemics quan els guàrdies civil i els polítics nacionals són servidors públics que complixen amb la responsabilitat de garantir la llibertat de tots i el lliure exercici dels nostres drets». I defensa que «els homes i les dones que integren aquests cossos estan compromesos amb la seguretat d’Espanya i dels espanyols, i dediquen les seues vides a salvaguardar la convivència, la seguretat i la tranquil·litat dels seus conciutadans, mereixent per això l’afecte, l’admiració i el respecte del conjunt de la societat espanyola».

P1340597Irene Sendra, regidora de Volem Pego, començava advertint que la moció és molt delicada. Acte seguit afirmava que «respectem els cossos i forces de seguretat de l’Estat perquè en un Estat de dret són necessaris». Criticava, però, que a la moció li «falta autocrítica». Li falta, a criteri de Sendra, explicar i assenyalar els responsables polítics que han permès la situació que es viu amb Catalunya. La regidora de Volem Pego denunciava la «poca destresa política que ens ha dut a arribar al punt al que s’ha arribat tant per part del Govern de l’Estat i com del Govern de Catalunya. Com han permès que un problema territorial s’haja de resoldre amb policia nacional i guàrdia civil?». Ressaltava de nou Irene Sendra que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tindran sempre el respecte de Volem Pego. I creu que s’hauria de «denunciar com s’ha gestionat esta crisi». També expressava Irene Sendra que «hauria d’haver proporcionalitat i proporció i no considere que no hi hagut en alguns casos».

P1340577Des de Ciutadans de Pego Independents, també es considerava que «el que està passant a Catalunya és molt greu». Carmelo Ortolà, declarava el seu «recolzament a tot el poble català perquè hi ha uns inútils que els han clavat en un embolic impressionant i el poble s’ha deixat portar i estic parlant de les persones que han fet i han promulgat una llei fora de llei». Ortolà defensava que «els cossos i forces de seguretat han complit ordres». Donava llibertat de vot i es declarava «espanyol, valencià i de Pego» i manifestava que «crec en els cossos i forces de seguretat de l’estat i els necessitem». Criticava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents als «irresponsables del Govern de Madrid» per haver enviat a Catalunya un nombre insuficient d’agents.

P1340593Compromís per Pego anunciava que anaven a votar en contra de la proposta perquè no estan d’acord amb l’actuació de la Policia i la GC a Catalunya i tampoc estan d’acord amb «qui té la culpa real d’eixes actuacions que és el Govern estatal que va enviar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil quan no toca enviar-los». A més critica que des de Madrid «s’ha aplicat l’article 155 sense els procediments legals». Així mateix, Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego reflexionava sobre la situació de l’1 d’octubre quan dels al voltant de 2400 col·legis electoral, se’n van tancar uns 300, «en molts casos amb violència», el que suposa que la gent va poder anar a votar. Davant esta fotografia, es preguntava Oltra, «quina funció tenia eixa violència si sabien que no anaven a parar de votar?» i plantejava que «si el referèndum és il·legal, com diu el Govern, com diuen els jutges, quina validesa té? Simplement es neguen els resultats i no cal crear un conflicte violent que és el que s’ha fet».

P1340590Els socialistes s’abstenien perquè, «tot i subscriure la moció potser al 95%, la trobem incompleta». Enrique Moll, era l’encarregat d’explicar perquè els socialistes de Pego s’abstenien. Començava afirmant que «estos dies hem assistit al fracàs de tots tipus de política, la trencadora de l’independentisme català i la immobilista de qui governa des de fa 6 anys l’estat espanyol». Lamentava que «després de les lluites per les llibertats, suportant 40 anys de franquisme, després d’aconseguir la convivència social i democràtica enterrant el terrorisme d’ETA i després d’aconseguir conviure amb pau i amb harmonia dins l’Estat i de la comunitat europea, no podem permetre que per la ineptitud, la desídia, la prepotència i la falta de diàleg dels governants tant del Govern espanyol com del Govern de Catalunya, es trenque una democràcia exemple de diversitat, tan política, cultural com lingüística, com és la nostra». Suggeria el portaveu socialista que amb el conflicte en primer plànol, «ja no es parla ni del 3% de Catalunya i de Pujol, ni de la corrupció del PP».

Constatava Enrique Moll que «el partit socialista està al costat de les forces i cossos de seguretat de l’estat» i afegia que «també estem al costat dels milions de catalans i catalanes que demanen diàleg i l’enteniment dels polítics i una reforma de la Constitució i del finançament de les autonomies i de l’Estat d’autonomia de Catalunya». Demanava la dimissió del President del Govern, Mariano Rajoy i del President de Catalunya, Carles Puigdemont.

Esta moció va rebre 2 vots a favor (PP), 9 abstencions (PSPV, CdPI i Volem Pego) i 4 vots en contra (Compromís per Pego).

P1340616L’altra moció, que presentava Compromís per Pego en nom de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, es presentava per registre d’entrada a l’Ajuntament de Pego el passat 3 d’octubre. L’alcalde, Enrique Moll, explicava que li havia arribat però que no l’havia inclosa en l’ordre del dia perquè, com passara en l’altra moció, és perquè «no ens agradava al 100%».

Eixa segona moció exposa que el passat «diumenge 1 d’octubre, els catalans i les catalanes van respondre democràticament i pacíficament a la convocatòria de referèndum a la que el seu propi Govern els havia convocat». I continua descrivint que «les imatges, les notícies, les fotografies i el nombre de ferits no han pogut ser més esgarrifoses i cruels a causa de l’ús de la força desmesurada de la Policia i Guàrdia Civil».

Davant esta realitat, l’Associació de la Memòria Històrica defensa que «una societat democràtica i avançada, que pertany a l’espai de llibertat, tolerància i dignitat europea no pot quedar de braços caiguts davant les extralimitacions inadmissibles de la força armada» i recorda que «la pròpia U.E. prohibeix taxativament l’ús de forces armades contra la població civil. I a Catalunya s’han fet servir de manera desmesurada i abusiva», sentencien.

És per això que demanen que «davant aquest atac frontal contra les llibertats civils, contra la integritat i dignitat de persones de totes les edats i indefenses, contra el dret dels pobles a manifestar-se pacíficament i democràticament, fent ús de les llibertats que li atorguen la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, i atenent l’especial gravetat de les actuacions policials que han portat a rebre assistència sanitària a nou-centes persones, i atenent també la persistència en la vigilància de la població civil en els pròxims dies, sense cap marc regulador que ho justifique», que es «condemnen aquestes greus actuacions policials repressives, incompatibles amb les llibertats civils i amb la democràcia» i exigixen «la ràpida retirada de les forces d’ordre públic que estan fent un estat de setge sense la necessària justificació reglamentària ni causa que ho requerisca».

Esta moció, pels mateixos arguments que la primera va rebre 4 vots a favor (Compromís per Pego), 9 abstencions (PSPV, CdPI i Volem Pego) i 2 vots en contra (PP). El que implica que va ser aprovada.

 

1443 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!