La vaga de transportistes i pescadors deixa imatges insòlites a Pego

Dilluns la gasolinera de la Cooperativa es quedava sense gas-oil i sense plom, les cues a la resta de gasolineres s’han repetit dia, rere dia. Però a més, les pescateries no tenen gènere fresc, les carnisseries i verdureries comencen a notar l’aturada, i conseqüentment els restaurants i bar. També correus rep una tercera part menys del que és usual. Els grans supermercats ofereixen una imatge insòlita sense llet, sense quasi ous, arròs o carn. Tercer dia de vaga de transportistes autònoms arrel de l’increment del preu dels carburants. Les seues conseqüències s’incrementen cada dia que passa. A nivell general la darrera hora ens porta la intensificació i la radicalització de la vaga. De fet, aquesta matinada, sobre les 4, s’han incendiat quatre camions en el polígon de Las Granadinas de Sant Isidre, a Alacant; un d’ells amb el seu propietari en l’interior, que ha resultat ferit amb cremades de segon grau en el 60% del seu cos. Segons les primeres valoracions, s’apunta a què l’incendi ha estat intencionat, han informat en comunicat fonts del Consorci Provincial de Bombers.

D’altra banda, l’acció de piquets en els principals centres neuràlgics de l’activitat empresarial del País Valencià durant el dia d’ahir de la vaga indefinida convocada per les organitzacions de transportistes autònoms Fenadismer i Confedetrans va suposar, encara més, una situació d’anormalitat en el desenvolupament habitual de l’activitat d’unes empreses que comencen a veure’s sumides en una situació asfixiant.

També s’han vist afectades algunes de les obres de grans infrastructures del territori valencià com l’AVE, el metro de València o el circuit de Fórmula 1, que han sofert una “petita aturada” i “problemes en alguns trams” segons van admetre ahir fonts dels responsables d’obres i de les distintes administracions implicades.

El desabastiment d’argiles i esmalts com a efecte de la vaga pot començar a tenir conseqüències greus en el sector del taulell de Castelló. Segons indicaren des del sector, a partir de hui mateix o de demà, la mancança de matèries primeres va a generar aturades en les línies de producció, el que provocarà personal desocupat. Aquest acomiadament temporal implicar que el treballador cobre el seu sou com si estigués desocupat, però sense perdre el seu lloc de treball ni els seus drets. A més, els transportistes estan impedint l’activitat en ports, aeroports i polígons, també en la factoria Ford d’Almussafes que, de moment manté la seua producció, tot i que en un comunicat assegura la factoria que podrien tenir problemes de producció demà.

Altres conseqüències les vèiem ja dilluns, recordem que a Pego els dipòsits de gas-oil i sense plom de la gasolinera de Coopego estaven esgotats o a punt d’esgotar-se i la resta de gasolines des de fa aproximadament una setmana que no paren de tenir cues de vehicles omplint els dipòsits fins al màxim permès. L’activitat ha estat frenètica.

Així mateix en general la vaga ha desabastit els supermercats de carn i peix i ha elevat el preu de la verdura. De fet, Ahir les superfícies valencianes no pogueren suportar el ritme de compra compulsiva que s’ha imposat entre els consumidors, al migdia els estants de carn, peix i verdura dels establiments d’alimentació més importants del País Valencià estaven quasi literalment buits. I la situació en el front alimentari d’esta crisi sembla poc alleujadora: fonts del sector van recordar els problemes per a traure els camions dels centres logístics en la nit de dilluns i ahir ni ho van intentar. Així les coses les previsions dels supermercats millor abastits fixen aquesta vesprada com a punt crític per a productes com ous, fruita, verdures i carns. És per això que la imatge, quan passeges pels corredors dels grans supermercats de Pego, és insòlita, prestatgeries quasi sense ous, sense arròs, sense sal o quasi sense pasta. Els estants de la llet buits o la part de la carnisseria tancada amb cortines. La fruiteria-verdureria quasi sense gènere.”

Actualment, potser les fruiteries i verdureries menudes del poble, com la de Pastor, són les que encara poden donar un servei més o menys normal. Tot i que Joaquina Pastor confessava que “ara t’has de conformar en el que hi haja, perquè ara vas al Prado i la meitat de gènere no està”.

I les existències allí doncs, poden durar fins a demà, això sí, “sempre faltant coses”. I explicava Joaquina, que moltes empreses estos dies van en furgoneta particular perquè no els diguen res.

Des de les organitzacions agrícoles, com AVA el seu president Cristòbal Aguado, es denuncia que “no podem recol•lectar” i alhora “no podem enviar als mercats la nostra fruita el que ens està fent perdre al voltant de 6 milions d’euros cada dia”. Aguado explicava que “anem a veure com les fruites i hortalisses es van a perdre en el camp, com moltes instal•lacions ramaderes no van a tenir respostos de pinsos per als animals i com els animals ja en sobrepes no es poden traslladar als escorxadors”.

A les carnisseries de Pego encara es veu gènere als aparadors, però les existències poden començar a escassejar entre avui i demà, almenys és el que ens explicava, mentre anava treballant, Carlos Torralba, de Càrnicas Torralba.

A les pescateries de Pego, la situació és més greu, de fet els aparadors estan completament buits, perquè a més de la vaga de transportistes s’uneix la vaga de pescadors, ja que aquest sector té el mateix problema que els camioners, l’alt preu del carburant. Sense anar més lluny les pescadors de Calp ahir realitzaren una ‘sentada’ en la seua confraria. Els mariners del ciutat, els de Dénia i Xàbia estan complint hui el seu tercer dia de vaga. Aquesta vesprada, comentava Juan Carlos Banyuls, propietari de la Pescateria Mari, “es reuneixen per a vore si demà ixen”.

Juan Carlos Banyuls explicava que les barques de la zona “supose que eixiran prompte perquè d’Altea cap a baix estan d’aturada biològica i tots venen a comprar ací, a més el peix està molt car.”

Fins i tot un establiment com Bon Salat, està notant la vaga perquè com explicava David Siscar, treballador de l’establiment, “el transport no està venint com toca” i apuntava a què “estem quedant-nos sense gènere perquè la gent s’ha tirat a comprar més del degut”.

A les panaderies, com Mancanera, de moment tenen gènere, així que encara no estan preocupats pel que puga passar.

I si tots aquests establiments poden tenir cert desabastiment, els afectats directes, són el públic en general, però també els bars i restaurants. Pep Ruiz, propietari del Restaurant L’Om contava a Ràdio Pego que si que li afecta la vaga “en part perquè hi ha determinats productes, hui encara, que són els productes més peribles que són els que no poden servir els transportistes.”

Per a elaborar el menú li han de posar més imaginació perquè “és més difícil d’allò normal”. Assegura Ruiz que “si durara molt més la vaga tancaríem”.

Altres sectors com correus també han vist afectada la seua tasca, ja que aquests dies està arribant només un quart de la correspondència. Així les coses, els professionals i la societat en general creuen que “s’haurien de prendre algunes mesures més perquè les persones pugueren treballar en un marge més ampli”, així com que “si s’ha arribat a aquesta situació és perquè alguna cosa en si ha fallat”. També apunten, molt sàviament que “per a arreglar-ho d’ací a huit dies, que ho arreglen de seguida”. Opinions, totes elles extrapolables a la societat en general.

El govern per la seua part ha ofert un paquet de 54 mesures als transportistes, però entre eixes mesures no es contempla la tarifa mínima, que és el que estan demanant des del sector. El portaveu del grup parlamentari socialista, José Antonio Alonso declarava que el seu grup vol “garantir l’abastiment dels productes bàsics” i esperen que “el conflicte se solucione en uns dies”.


529 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!