La UE diu que els jutges espanyols deuen poder anul·lar clàusules hipotecàries abusives

La sentència dictaminada hui dimecres es referix a diversos casos de desnonaments que pretenien executar Unicaja Banco i Caixabanc a Marchena (Sevilla).
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat hui dimecres que els jutges espanyols deu tenir sempre la possibilitat de considerar abusives clàusules hipotecàries que imposen interessos de demora excessius i, en conseqüència, deixar-les sense aplicació.

La sentència, que crea jurisprudència, es referix a diversos casos de desnonaments que pretenien executar Unicaja Banco i Caixabanc a Marchena (Sevilla). A l’examinar els casos, el jutge espanyol es va plantejar la qüestió del caràcter abusiu de les clàusules relatives als tipus d’interés de demora i va preguntar al Tribunal de la UE si la legislació espanyola aplicable és compatible amb les normes comunitàries.

Segons la llei espanyola, el jutge deu ordenar que es recalculen els interessos de demora el tipus del qual és superior a tres vegades l’interés legal dels diners, de manera que no supere eixe llindar.

En la seua sentència de hui, el TJEU conclou que la legislació espanyola en qüestió és compatible amb el dret de la UE sempre que es complisquen dos condicions. La primera, que la seua aplicació no prejutge l’apreciació, per part del jutge nacional, del caràcter abusiu de la clàusula. La segona, que no impedisca que el jutge deixe sense aplicar la clàusula si considera que és abusiva.

Respecte d’això, va assenyalar que l’obligació de respectar el límit màxim del tipus d’interés de demora “no impedix en absolut que el jutge puga considerar que una clàusula per la qual s’establixen els dits interessos té caràcter abusiu”.

La cort va agregar que, en principi, no pareix que l’anul·lació d’eixes clàusules puga ocasionar «conseqüències negatives per al consumidor», ja que els imports en relació amb els quals es van iniciar els procediments d’execució hipotecària “seran necessàriament menors, al no incrementar-se amb els interessos de demora previstos per les dites clàusules”.
471 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!