La tortuga leprosa reapareix 20 anys després

La Conselleria de Medi Ambient ha detectat al Parc Natural Pego-Oliva, un exemplar de tortuga leprosa, una espècie la presència de la qual no havia sigut detectada des de fa 20 anys.
En 2010 els tècnics del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva han capturat una femella adulta de la tortuga leprosa, un exemplar que feia 20 anys que no s’havia vist per l’aiguamoll. La troballa s’emmarca en el projecte de localització i seguiment de la tortuga europea i en el control de l’espècie invasora de la tortuga de Florida que està en marxa des de fa tres anys.

Esta espècie de tortuga pateix una segregació ecològica amb l’altra espècie autòctona, la de la tortuga europea i habita en rierols i tolls d’aigua d’escassa altitud i suficient vegetació per poder construir el seu refugi i a conseguir aliment. Al País Valencià, ocupa rius i rierols, encara que també marjals properes a la costa com és el cas de la marjal dels Moros o la nostra, la de Pego-Oliva.

La qualitat de les aigües de l’aiguamoll pegolí mostra una tendència positiva que contribueix al manteniment de la població de tortugues.

Des de 2007, es duen a terme censos de les poblacions de tortuga europea, es marquen els exemplars i es tornen immediatament a la marjal. En este procés s’han capturat i marcat més de 100 exemplars. Així mateix, s’extrau els exemplars de tortuga de florida que cauen en les trampes de mostratge i se’ls emplaça en un hàbitat més idoni.

Les diferències entre la tortuga leprosa i l’europea són quasi inapreciables. La leprosa té la closca lleugerament menor i una coloració més clara que canvia amb l’edat. El nom de leprosa li ve de les algues que se li instal•len en la closca i que poden provocar el despreniment de les seues plaques banyegues. S’alimenta d’insectes, amfibis, peixos i plantes, encara que segueix una dieta principalment carnívora. Els seus depredadors són algunes aus rapaces, sobretot, els agrons i les cigonyes.


461 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!