La tortuga europea es redueix en les aigües del parc de la Marjal Pego-Oliva

El parc natural acull les dos espècies de tortugues autòctones que existeixen a la península Ibèrica. La campanya de seguiment ha permès comptabilitzar un centenar d’exemplars, el que indica una baixada respecte a d’altres dècades. Des de Medi Ambient es considera que aquest fet no impedeix que la població de rèptils gaudeisca de bona salut. El parc natural de la Marjal de Pego-Oliva és un dels pocs llocs del País Valencià on habiten les dos espècies de tortugues d’aigua autòctones de la Península Ibèrica: la tortuga europea (Emys orbicularis) i la tortuga leprosa (Mauremys leprosa).

La directora general de Gestió del Medi Natural, Mª Ángeles Centeno, va explicar que «la població de tortuga europea en la Marjal de Pego-Oliva, encara que menor que en dècades anteriors, gaudeix de molt bon estat de salut i està considerada com una de les millors de tot el territori».

Esta tortuga es pot trobar en pràcticament tot el parc natural, amb una major presència en l’àrea litoral, en les zones arenoses pròximes a la restinga que són idònies per a realitzar les posades, així com en alguns canals protegits amb aigua d’alta qualitat repartits per tot el parc natural. Aquesta tortuga es caracteritza per tenir una closca que pot fer fins a 30 cm de llarg. És de color fosc, gris, verdós o negre amb línies i punts grocs, amb cinc plaques vertebrals i quatre plaques costals que de vegades poden estar dividides o fragmentades, sense plaques inguinals, i amb la cua llarga.

El control dels exemplars que conformen la població en el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva es realitza des de 2003 pel personal tècnic del Parc i per l’Equip de Seguiment de Fauna Catalogada del Servei de Biodiversitat de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.

Centeno ha recordat que esta espècie de tortuga autòctona es troba en regressió en la Comunitat Valenciana per la forta pressió de les espècies exòtiques, concretament de la Tortuga de Florida, a la que es veuen sotmeses. Per al mostratge i seguiment de les poblacions, els tècnics van establir 25 punts del parc i la restinga en què es van instal•lar nases específiques per a la captura de tortugues.

En la major part dels punts de mostratge es va trobar exemplars de tortuga europea o tortuga d’estany, que es capturen per a ser marcats, se’ls prenen les dades biomètriques (pes, mesures, sexe, edat,…) i es tornen a soltar en el seu lloc d’origen. Estes dades serveixen per a comprovar la salut de la població, la seua evolució i possibles desplaçaments per l’aiguamoll.

Des de l’inici de la campanya fins a la data s’han capturat i marcat un centenar d’individus d’esta espècie, a més de captures accidentals d’altres espècies que també aporten informació sobre la fauna del Parc.

Segons ha explicat la directora general de Gestió de Medi Natural, d’especial importància és la captura d’exemplars de tortuga leprosa (Mauremys leprosa), en el riu Bullent. El nom d’aquesta tortuga té el seu origen en reiterat canvi de pell, degut al seu constant creixement. Aquesta espècie està catalogada com a «vulnerable».

La localització d’aquestes dues espècies, la tortuga europea i la leprosa converteixen el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva un dels pocs llocs on coincideixen les poblacions de les dos espècies de galàpeds de la nostra fauna autòctona. Esta campanya inclou l’extracció d’exemplars de tortuga de Florida, que són atrapats en nases.

Estes agressives tortugues introduïdes per l’home són capturades pels tècnics i retirades de l’ecosistema de forma sistemàtica. Centeno ha recordat que la conselleria de Medi Ambient treballa des de fa anys en l’eliminació d’esta espècie dels nostres ecosistemes humits i en la reintroducció d’exemplars de les espècie autòctones.


275 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!