La Salpasa ha obert el període més solemne de la Setmana Santa pegolina

Dijous Sant, recupera el seu antic itinerari, acurtant-lo per tal d’evitar talls entre els passos i així agilitzar el recorregut dels passos.
A les 9 d’aquest matí tenia lloc la tradicional Salpasa des de les dos parròquies de Pego, Nostra Senyora de l’Assumpció i la Sagrada Família. Una tradició molt pegolina que es podria dir que obri els actes més solemnes i importants de la Setmana Santa del municipi i que prepara les cases per viure els dies de passió, mort i resurrecció de Crist. El rector de la parròquia de l’Assumpció, José Daniel Garcia, ho definia com “una forma de beneir la casa, d’acomiadar-se del Nostre Senyor i de fer una crida a la participació en els oficis d’eixos dies”. L’acte de la Salpasa “va ser abolida pel Concili Baticà II allà pels anys 60” del segle passat; és per això que Garcia asseverava que una Salpasa “de les característiques de Pego ja no queda en cap lloc, en cap de les seues formes. És única i exclusivament pegolina ja”.

L’enramat de murta dels carrers per a rebre la Salpasa és un llegat romà, com també passa en la manera de processonar, deixant la presidència de la manifestació al final de la mateixa. El fet d’enramar els carrers amb murta o qualsevol altra planta aromàtica és una manera de “rebre la presència del Nostre Senyor que ve a acomiadar-se i beneir la casa”, explicava José Daniel Garcia.

Aquesta nit de Dimecres Sant, a les 10, està previst el trasllat de les imatges de l’Oració de l’Hort i la Santa Dona Verònica des de la parròquia de la Sagrada Família fins a la Capella de l’Ecce-Homo amb el següent ordre processonal: confraria i banda de cornetes i tambors Jesús Natzarè, confraria Mare de Déu de la Pietat, confraria Santíssim Ecce-Homo, confraria Mare de Déu dels Dolors, confraria i imatge de la Santa Dona Verònica, confraria Santíssim Crist de la Providència, confraria Santíssim Crist de la Columna, confraria Jesús de Medinaceli, confraria i imatge de l’Oració de l’Hort, autoritats eclesiàstiques i civils, clavariesses, junta directiva i banda de cornetes i tambors.

L’itinerari d’aquesta processó s’inicia a la Sagrada Família i transcorre pels carrers Mestre Berenguer, Sant Marc, Parcent, Orba, Fra Ferran Alzina, Sant Carles, Sant Rafel, Poeta Lorente, Major i Ecce-Homo.

D’altra banda, cal destacar que la processó de Dijous Sant recupera el seu recorregut original i s’acurta respecte a anys passats. La mesura la prenia la Junta Central de Setmana Santa per a evitar els distanciaments massa grans que es produïren l’any passat i que van fer que deslluira la processó, a més de cansar els portadors dels passos. Els carrers que enguany no s’han inclòs en el recorregut són el carrer Capità Cendra, Sant Agustí i República Argentina (Empedrat), el que també implica un canvi de direcció en l’eixida de la processó, com explicava el president de la Junta Centra de Setmana Santa Batiste Ferrer, “aleshores eixirem al contrari, en comptes d’eixir cara a la carretera d’Oliva eixirem cara l’Ecce-Homo per davant de l’Església a buscar el carrer Ramon i Cajal”. Així el recorregut que es realitzarà dijous Sant és el següent: Ecce-Homo, Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Ramon i Cajal, Camilo Pérez, Mar, Jaume I, Sant Marc, Mestre Berenguer, Sant Ferran, Poeta Lorente, Major i Ecce-Homo.

Al voltant del manteniment o no del recorregut de Dijous Sant, que ara es recupera, comentava el president de la Junta Central de Setmana Santa que “si va bé igual es continuarà i sinó es tornarà al recorregut anterior, més llarg”. Ressaltava Ferrer que el canvi el que pretén “és intentar millorar-ho”. Alhora també aclaria Batiste Ferrer que el canvi d’itinerari només afecta el Dijous Sant. La resta de processons mantenen el seu recorregut.

Els actes previstos per a dijous són els següents:

A les 10 del matí, Via Crucis a l’ermita de Sant Antoni per a Júniors i 1ª Comunió.

Horari d’Eucaristies de vesprada:
– A les 4 a la Residència Sant Joan de Déu.
– A les 4’30 a la parròquia Sagrada Família.
– A les 5 a la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció.
– A les 6 a la parròquia Sagrada Família, eucaristia solemne.
– A les 6’30 a la parròquia de l’Assumpció, eucaristia solemne.
– La parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció romandrà oberta tota la nit.

A les 10 de la nit de dijous sant, processó general de la Passió del Senyor amb el següent ordre processional: Confraria Oració de l’Hort, autoritats eclesiàstiques, confraria Santíssim Crist de la Columna, confrares i fidels de paisà de la confraria del Santíssim Ecce-Homo, confraria Santíssim Ecce-Homo, confraria Jesús de Medinaceli, confraria Mare de Déu dels Dolors, dones de promesa, confraria Jesús Natzarè, confraria Mare de Déu de la Pietat, confraria Santa Dona Verònica, autoritats eclesiàstiques, confraria Santíssim Crist de la Providència, autoritats eclesiàstiques, cornetes i tambors del Santíssim Crist de la Providència.

Itinerari: Ecce-Homo, Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Ramon i Cajal, Camilo Pérez, Mar, Jaume I, Sant Marc, Mestre Berenguer, Sant Ferran, Poeta Lorente, Major i Ecce-Homo.

Recordem també els actes de Divendres Sant de la Passió i Mort del Senyor:

A les 8 del matí, Via Crucis en la 1ª estació.

A les 8 del matí, processó de la pujada al Calvari des de la Capella de l’Ecce-Homo, que recorrerà l’itinerari de costum, tant d’anada com de tornada.

A migdia, Hora Santa en la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció.

Acció litúrgica de la Passió i Mort del Senyor:
– A les 6 de la vesprada, a la parròquia Sagrada Família.
– A les 6’30 de la vesprada, a la parròquia de l’Assumpció.

A les 10 de la nit, processó del Sant Enterrament, que eixint de la Capella del Santíssim Ecce-Homo, recorrerà l’itinerari de costum.

La Junta Central de Setmana Santa recorda que el divendres sant és dia de dejuni i abstinència.


La Setmana Santa de Pego es podria dir quasi amb seguretat, segons els arxius municipals que és la Setmana Santa més antiga de la comarca de la Marina Alta. Els arxius municipals deixen constància que l’any 1850 “ja hi havia dos partides de l’Ajuntament destinades a sufragar la Setmana Santa”, explicava Elvira Ciurana, regidora de Cultura.

El rector de l’Església de Nostra Senyora de l’Assumpció assegurava estar convençut que fins i tot abans d’aquesta data ja se celebrava la Setmana Santa a Pego i apuntava que “la generalització de l’exteriorització de la Setmana Santa pels carrers ve de l’Edat Mitjana”, al que afegia que a Pego “hi ha constància que la confraria del Santíssim Ecce-Homo i la imatge del Crist de la Providència és del segle XVI”.

Per a donar-li importància a la història que porta aparellada la Setmana Santa pegolina i difondre els actes previstos durant tota la Setmana Santa pegolina i la Pasqua, enguany la Regidoria de Cultura i la Regidoria de Turisme han editar en tres llengües estrangeres, anglès, alemany i francès, a més de les cooficials, valencià i castellà, el programa d’actes.

Per a acabar aquesta crònica sobre Setmana Santa destacar la petició que realitza l’Associació Obrint Camí al llibre d’actes de Setmana Santa, una petició dirigida a totes les confraries a les que demana “que tot el món fera servir una caputxeta en la que recollir la cera que es fon del ciri i l’abocaren en punts establerts al llarg del trajecte de la processó”. I és que asseguren des d’Obrint Camí que “si aconseguirem que la gent prenguera consciència i costum tal volta les esverades de persones, cadires de rodes, cotxes de xiquets, xiulets de cotxes, etc, de l’endemà, [no es produirien i per tant] la gent ni se n’adonaria [del pas de la processó passades les hores]”, concloent també que “el poble estaria més net”.

884 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!