La regidoria d’Hisenda està treballant per poder aportar el seu 33% al Pla #XarxaLlibres

L’equip de govern del consistori pegolí presentava una moció en la que «l’Ajuntament de Pego es compromet a treballar conjuntament amb el Consell i la Diputació d’Alacant per a què el Pla #Xarxa Llibres siga una realitat». La proposta era aprova per PSPV, Ciutadans de Pego, Compromís per Pego i Volem Pego. El PP s’abstenia.
Una de les notícies més importants de la setmana, pel que respecta al seu impacte en les butxaques de moltes famílies valencianes, ha estat la proposta del Consell del Pla #XarxaLlibres de gratuïtat dels llibres de text, de primària i secundària, per a este mateix curs que comença el 10 i 11 de setembre. La Generalitat ha plantejat que, en este pla s’impliquen les tres administracions autonòmiques: Consell, Diputacions i ajuntaments.

Ahir, l’equip de govern de l’Ajuntament de Pego (PSPV i Ciutadans de Pego) va pujar al plenari una moció d’urgència en què manifestava la seua «satisfacció per l’anunci realitzat». El portaveu del PSPV, Raül Tamarit era l’encarregat de dur a terme la seua lectura. Asseguren que este pla «assenta les bases per aconseguir la gratuïtat dels llibres de text en l´educació obligatòria, una reivindicació que des de fa anys abanderen centenars d’AMPA».
D’altra banda, la moció ressalta que «es tracta d’una política útil i de proximitat que defensem Ciutadans de Pego i el Grup Municipal Socialista, ja que escolta les necessitats del dia a dia de les persones i ajuda als joves a ser responsables amb el seu material per a que després altres alumnes ho puguen reutilitzar».

Així proposaven al ple acordar el compromís de l’Ajuntament de Pego per a «treballar conjuntament amb el Consell i la Diputació d’Alacant per a què el Pla #XarxaLlibres siga una realitat». Així mateix, els acords exigix a l’ens provincial que «inicie de forma immediata els mecanismes necessaris –la firma del conveni, modificacions pressupostàries i aprovació del protocol de pagament de la subvenció– per a formar part del Pla, afavorint que tots els ajuntaments puguen participar de la convocatòria». No obliden instar el Consell a articular, el més prompte possible, «la normativa adequada per a la seua aplicació».
La representant de Volem Pego, Irene Sendra, manifestava estar «totalment d’acord en la iniciativa de la Generalitat» i confiava que «esta vaja endavant».
Alícia Siscar era que prenia la paraula a Ciutadans de Pego en haver sigut, durant la legislatura passada, regidora d’Educació. Siscar va expressar que la problemàtica del cost dels llibres de text és antiga i recordava que des de les AMPA s’han intentat fer bancs de llibres o iniciatives similars. A més, també assenyalava l’ajuda que, des de l’Ajuntament de Pego, a través de Serveis Socials es dóna a les famílies amb menys recursos en l’inici de curs. Tot, per a manifestar que el Pla «és oportú i necessari». D’altra banda, també anunciava que «per part de l’Ajuntament es farà, dins els pressupostos d’este any, un xicotet esforç per a incloure esta despesa».
La portaveu del Partit Popular, Ana Ortolá, expressava que estan d’acord amb el contingut «encara que trobem que es podria haver fet amb més temps i d’una altra forma incloent a més col·lectius». L’abstenció del PP podria canviar de signe en el moment en què el Consell desenvolupe la normativa, comunicava Ana Ortolá i és que amb la resta de la moció els populars estan d’acord.
Confessava Conxa del Ruste, portaveu de Compromís, «esta moció ens estalvia una pregunta que anàvem a fer». Manifestava del Ruste que Compromís està «totalment d’acord en la moció i trobem que és un exemple de com el nou govern de la Generalitat comença a treballar per les persones». Explicava del Ruste que, pel que saben, l’Ajuntament haurà d’aportar 33€ per xiquet a partir de novembre i 33€ en 2016. Partides pressupostàries que són, segons la portaveu de Compromís «encara gestionables a final d’any».
El regidor d’Educació, José Merí, prenia la paraula en el grup socialista per a confirmar l’adhesió a la moció i incidir en què s’està a l’espera de la publicació de la normativa que detalle tots els passos a seguir. Informava Merí que la mesura afectarà a 999 alumnes pegolins (primària i secundària), el que suposaria un import total (parlant de màxims) de 65.934€. D’estos, 32.967€ s’haurien d’aportar al novembre de 2015 i la resta en 2016, quan es tornen els llibres en bon estat per a crear el banc de llibres que servisca per al curs 2016/2017.
El regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, explicava perquè s’ha presentat d’urgència la moció, en referència a les paraules de la popular Ana Ortolà. El motiu ha estat que tot ha sigut molt ràpid i, en estar a quatre mesos d’acabar l’any i ja s’ha fet una modificació de crèdit anterior per a realitzar inversions. D’ahí, assenyalava Carmelo Ortolà, la pressa de l’equip econòmic de l’Ajuntament «per vore d’on trau els diners per finançar […] una quantitat de diners prou important i ens feia falta el recolzament majoritari del plenari per a tirar endavant una mesura de vital importància per a l’economia de moltes famílies de Pego».

La moció era aprovada per 14 vots a favor, els del PSPV, Ciutadans de Pego, Compromís i Volem. Els dos regidors del PP presents al ple s’abstenien.
417 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!