La regidoria de Sanitat i Acció Urgent activen el protocol d’actuació especial davant possibles onades de calor

Les persones majors o malaltes és recomanable que tinguen el telèfon d’Acció Urgent aprop, 653.867.383. Les famílies que ho creguen convenient també es poden posar en contacte amb l’Ajuntament o directament amb Acció Urgent perquè el servei d’emergències controle els seus majors o persones malaltes durant els dies de calor. El protocol d’actuació estarà en marxa fins el 30 de setembre.
La calor comença a apretar i no està de menys tenir presents com combàtre-la. En previsió d’estes onades de calor, com en anys passats, la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Pego i Acció Urgent, aconsellats per Salut Pública, han activat el protocol d’actuació especial davant les conseqüències que poden comportar les altes temperatures.

En primer lloc recomanen, per a evitar al màxim caure malalt/a:

– Evitar esforços físics innecessaris.
– Procurar estar en un ambient fresc.
– Ingerir aliments salats per compensar les sals minerals que es perden en la transpiració.
– Beure abundants líquids frescos.
– Evitar les begudes alcohòliques perquè accentuen la deshidratació.
– Emprar cremes hidratants amb filtres solars abans d’exposar-se al sol.
– No exposar-se al sol de forma perllongada, i si es fa, evitar les hores del migdia i de l’horabaixa.
– No posar-se colònia abans ni després de l’exposició al sol perquè produeix taques i irritacions.
– Posar-se roba lleugera i de colors clars, que reflecteixen la calor i el sol.
– Realitzar les activitats durant les primeres hores del matí i les darreres de la vesprada.
– Refrescar el cos durant el dia amb aigua freda.

Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi o sodi, entre altres) necessaris per a l’organisme. Esta pèrdua pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si fos el cas, des de la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Pego, junt amb Acció Urgent i en coordinació amb la Mancomunitat de Serveis Socials, ha posat en marxa un protocol d’actuació davant possibles onades de calor que estarà actiu durant els tres mesos de l’estiu, més concretament fins el 30 de setembre.

La regidora de Sanitat, Elvira Ciurana, explicava que es tracta d’establir un control setmanal sobre aquelles persones majors de 65 anys en risc de què se’ls agreuge una malaltia crònica o de patir deshidratació i esgotament per la intensa calor. Així, les famílies que tinguen algun familiar amb estes característiques poden posar-se en contacte amb Acció Urgent al 653.867.383 i deixar les dades perquè controlen el seu familiar.

Les persones interessades en què se’ls incloga en esta campanya d’assistència estival, només han de facilitar el nom de la persona que s’ha de controlar mèdicament, la seua adreça i un telèfon de contacte. Apuntava Ciurana que la Mancomunitat de Serveis Socials, que ja té elaborat un llistat de gent que necessita assistència mèdica, també està en coordinació amb Sanitat i Acció Urgent i eixa gent també estarà atesa este estiu.

Els símptomes que poden alertar-nos que podem estar patint un cop de calor són:
– temperatura molt alta
– mal de cap
– nàusees
– set intensa
– convulsions
– somnolència o pèrdua del coneixement

Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències sanitàries de Pego, Acció Urgent, 653.867.383.
343 Visites

Deixa un comentari