La prevenció de la grip en marxa

El mes d’octubre torna a ser l’elegit per a començar la campanya de vacunació contra la grip. Més de 21.000 persones, la major part d’elles majors de 64 anys, es van immunitzar en el primer dia de campanya, el dilluns passat, en tot el País Valencià. La tardor és l’estació elegida per la Conselleria per a començar la campanya de prevenció contra la grip, perquè és el període on comencen els contrastos de temperatura, el que provoca l’aparició d’aquest. La vacunació es realitza anualment perquè el virus de la grip canvia constantment; fet que força al sistema sanitari a modificar anualment la vacuna. És per això que l’antiviral perd la seua funció protectora d’un any a l’altre.

En el primer dia de campanya de prevenció de la grip, dilluns passat, 21.160 persones, la major part d’elles majors de 64 anys, van acudir a distints centres de salut perquè se’ls administrara l’antiviral, segons les dades facilitades per la Conselleria de Sanitat.

La grip és un virus que es transmet per via aèria i sol tardar entre un i tres dies a aparèixer després del contagi. En principi no és convenient utilitzar antibiòtics per tallar la malaltia, a no ser que aquesta vinga en companyia d’alguna altra malaltia més greu. El millor és preveure la seua aparició evitant estar en contacte amb persones que tenen la grip, evitant llocs tancats i aglomeracions. També és important rentar-se les mans amb freqüència i vacunar-se, tal i com explica una metgessa del Centre de Salut de Pego, que a més indicava quins són els grups de risc que tenen preferència a l’hora de rebre l’antiviral: persones d’edat avançada, residents en institucions geriàtriques, personal sanitari, persones amb malalties cròniques i amb alteracions al sistema immune.

Davant de l’inici del programa de vacunació, s’han adquirit enguany 955.000 dosi, 55.000 més que en 2006. Des de Sanitat van destacar que són cada vegada més les empreses que han subscrit acords amb la Generalitat perquè als seus treballadors se’ls administre l’antiviral en el centre de treball. En una situació semblant es troben residències i centres d’atenció a majors, on la possibilitat d’aparició de la grip i de contagi és major. A Pego i Les Valls al voltant de 3000 persones seran immunitzades contra el virus de la grip.

Els símptomes de la grip són més que coneguts i freqüents: més de 38º de febre, mal de cap i de coll, dolors musculars, abatiment i fatiga. Els signes més visibles, la secreció nasal continuada i abundant, la tos, que continuaria una vegada eliminat el virus de l’organisme, virus que sol romandre entre 5 i 10 dies.

Grip i refredat comú són semblant, dos virus, però amb presenten símptomes diferents. La grip provoca febre alt, mal de cap intens i dolors muscular i lumbar. Els esternuts, el mal de gola, la irritació als ulls, la secreció aquosa, el malestar general i el febre baix són, d’altra banda, símptomes característics del refredat comú.

Acudir al centre de salut o telefonar és la manera més senzilla per a sol•licitar la vacunació contra la grip. Els majors de 60 anys ho tindran molt fàcil, la resta haurà de passar per la consulta del metge de capçalera.

230 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!