La pluja arruïna la collita de cirera primerenca


La pluja arruïna fins el 100% de la collita de cireres en varies zones de Alacant s’esperava una producció de dos milions de kilograms que es venia entre tres y sis euros. Per altra banda, els experts consideren positives les precipitacions per a la taronja.

Les pluges de la setmana passada s’han confirmat com a molt dolentes per a la cirera. De fet «s’ha perdut tota la cirera de la categoria Burlat, una de les millors perquè és la primera a arreplegar-se i té un sabor molt dolç». Pel que fa a la categoria Starking de mitja estació, «s’han registrat pèrdues del setanta al cent per cent», segons les zones. Totes les esperances estan dipositades ara en la producció de cirera tardana que s’arreplega en el mes de juny i que encara està molt verda.

La presidenta de la cooperativa Cireres de la Muntanya d´Alacant, Amparo Alemany, va explicar a Ràdio Pego que «començaren la campanya el dotze d’abril i des de la cooperativa van ser els primers a entrar en els mercats. hi havia expectatives d’una campanya molt bona». Les primeres pluges d’abril ja van desbaratar el trenta per cent de la producció. Les últimes pluges han agafat de ple la collita de Burlat, «la més novella i la que més beneficis reporta»,

. En els tres dies de pluja constant registrats esta setmana passada s’han comptabilitzat uns huitanta litres d’aigua per metre quadrat, amb uns nivells d’humitat tan alts que han suposat la pèrdua total de la producció de cireres. «És prompte encara per a fer un recompte efectiu de danys, ja que en els pròxims dies comprovarem que moltes cireres que ara pareix que estan bé, també s’han espatllat». La cirera s’estava venent en els mercats entre tres i sis euros», així que les pèrdues econòmiques resulten «de moltíssim diners».

Les exportacions d’esta fruita també s’han vist afectades. «Enguany no es podrà exportar, perquè resulta molt arriscat i el producte no arribaria en condicions». La cirera, al ser de menor qualitat, té una vida comercial més curta que obliga a vendre-la en els mercats pròxims. La cooperativa Cireres de la Muntanya d´Alacant agrupa les valls de Gallinera, Alcalà, Laguar i Ebo, així com els municipis de Plans, Lorxa, Almudaina, Ibi, i algunes finques de Beneixama i Bocairent. Tots ells tenen una llarga tradició en el cultiu de la cirera, perquè són zones que registren un clima molt adequat, amb moltes hores de fred a l’hivern.

Per la seua banda, fonts de la Cooperativa Agrària de Pego, Copego, van explicar que les pluges han beneficiat molt al cultiu de la taronja ja que feia temps que no es registraven estes quantitats. A pesar d’això, les mateixes fonts van alertar que per a afrontar els llargs mesos de sequera de l’estiu farien falta uns 50 l/m2 més.

Les precipitacions s’han deixat notar tant en l´interior i sud de la comarca encara que els litres comptats han sigut quantiosos com els 43 de Benissa, 42 de Pedreguer o els més de 70 de Pego. El fort temporal marítim ha causat desperfectes en les platges dels Marines de Dénia on les onades han arribat fins a les portes de les vivendes situades en primera línia.
L’aigua ha beneficiat sens dubte als cultius de la taronja i als aqüífers de la Marina.
391 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!