La Plaça de la Quintana passa a denominar-se Plaça Maria Cambrils

Ahir era aprovada la proposta de la regidoria d’Igualtat a instància del grup de Dones Cabal per 13 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego, Ciutadans de Pego i Volem Pego) i 2 abstencions (PP). Es reconeix així la tasca social, feminista i cultural que va aconseguir a partir dels seus articles i del seu llibre Feminismo Socialista. El canvi de denominació es durà a terme dimarts, 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, a les 19h, a la Plaça de la Quintana.
Ahir el regidor d’Igualtat proposava al Ple pegolí el canvi de denominació de la Plaça de la Quintana que, a partir d’ara passarà a anomenar-se Plaça Maria Cambrils. La sol·licitud del canvi de nom va ser presentada pel grup de Dones Cabal i recollida per Igualtat, explicava José Merí, qui defensava que amb este pas «es reconeix la tasca social, feminista i cultural aconseguida per Maria Cambrils a partir dels seus escrits».
Volem Pego manifestava a favor del canvi de denominació, tot i reconèixer que «és difícil que la gent agafe el costum de modificar el nom original». Irene Sendra reivindicava que «es tinguen en compte, alhora de fer carrers, places o de nomenar qualsevol espai públic, la faena de les dones». També demanava que les dones «estiguem més presents en la vida pública, en la vida quotidiana» i aprofitava per demanar que «siga una cosa de tot l’any, no una cosa puntual». La portaveu de Volem agraïa la tasca anual de Cabal.
«Sabem que és una persona que va lluitar en aquella època, una època molt diferent a la d’ara, pels drets de les dones i, en independència de la seua ideologia política, des de Ciutadans anem a donar recolzament a la proposta», declarava Carmelo Ortolà.
«Estem d’acord en què es faça un reconeixement a Maria Cambrils per la llavor que va fer […] però ens agradaria més un reconeixement que tinguera continuïtat en el temps», exposava la portaveu popular, Ana Ortolà. Explicava que davant els continus canvis en la nomenclatura de les vies públiques depenent de qui estiga al govern, «creiem que no és la millor proposta», concloïa Ortolà.
«És una qüestió de justícia històrica» sentenciava Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego. Afegia que «no hem de quedar-nos només en què va ser un referent feminista i és, sinó que sobretot va ser una referent per a totes les persones i en eixa vessant és com s’ha de reconèixer la faena de Maria Cambrils».
Abans de passar a votació l’alcalde de Pego explicava que ja hi havia una proposta perquè un carrer de Pego portés el nom de Maria Cambrils. El problema és que eixe carrer està projectat en el PAI Benitubes, l’únic que no s’ha desenvolupat del PGOU i que, de moment, no data perquè s’execute. Una proposta que, apuntava Enrique Moll, és de fa «15 ó 20 anys». També desvelava Moll que la primera idea que el vell institut dugués el nom de ‘Centre cívic Maria Cambrils’. No obstant, es va descartar per la càrrega política que la feminista duia associada. Ahí és quan Cabal presenta la seua proposta i, explicava l’alcalde, es tria la Plaça de la Quintana per la proximitat amb el carrer Picadora, on va residir Cambrils.
El canvi de denominació era aprovat per 13 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego, Ciutadans de Pego i Volem Pego) i 2 abstencions (PP).
Dimarts que ve, 8 de març, a les 7 de la vesprada, tindrà lloc la inauguració de la Plaça Maria Cambrils. Amenitzarà l’acte el Quintet de Metalls Al Vent. Intervindrà interpretant peces de l’època de Maria Cambrils que, a més a més, són composicions de dones.525 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!