La màscara, ‘Enigmàtica i seductora’, s’imposa com a imatge del Carnestoltes de Pego 2012

L’autor de l’obra guanyadora del XX Concurs del Cartell de Carnestoltes de Pego ha estat el vitorià Francisco Irigaray Lorea. S’ha imposat davant la trentena d’obres presentades. La senzillesa o el joc de colors, han estat claus en la decisió del jurat. La quantia econòmica del XX Concurs de Carnestoltes ha disminuït en 100 euros, quedant-se en 500 euros de premi. L’autor dóna el premi a la Fundació Vicent Ferrer.
Poc després del migdia de dissabte, 17 de desembre, el jurat del XX Concurs del Cartell de Carnestoltes de Pego 2012, ja havia pres una decisió sobre la imatge que anunciarà la festa més popular del municipi l’any que ve. Aqueix jurat va estar format pel regidor de Festes, Raül Tamarit; la regidora de Cultura, Alicia Siscar; Pep Pastor, professor de dibuix i pintura de l’EPA i Joan Sasgar, pintor. Va exercir de secretari del jurat l’animador cultural, Rafel Ruiz. El regidor de Festes anunciava l’obra guanyadora, ‘Enigmàtica i Seductora’ de Francisco Irigaray Lorea, triada per a il•lustrar el Carnestoltes de Pego 2012. Aquest dissseny era elegit entre una trentena d’obres, d’alta qualitat, que s’han presentat enguany al Concurs.

El portaveu del jurat, el pintor Joan Sasgar, ressaltava de l’obra que, “el que més ens ha cridat l’atenció és que, sent típics els objectes que representa, els ha transformat de tal manera que el missatge que rebem és molt nítid”. També destacava el color, “molt simple”. I és que es tracta d’una màscara més típica d’altres segles, d’aquestes que s’agafa de la mà. Els colors que ha utilitzat l’autor per crear la imatge són el blau i el blanc sobre fons negre. Per sobre del conjunt, com surant en el no-res, boles roges com en tres dimensions.

Un altre dels membres del jurat, el professor de dibuix i pintura de l’EPA, Pep Pastor, era clar i contundent respecte als elements que havien decantat la tria. “La senzillesa del missatge i el claret que és”.

Sobre el conjunt d’obres presentades, assenyalava Sasgar que “hi havia molt i era ben difícil perquè el nivell és prou alt”. Reconeixia el pintor que, “com a cartell, qualsevol podia ser”. Per tal d’acotar la selecció final, revelava Joan Sasgar que “hem anat descartant els que queien molt en el tòpic”.

Els conceptes que representen una festa com Carnestoltes són difícil de descartar o d’eliminar, el que fa que la tria dels dissenys no siga “gens fàcil”, com reconeixia el membre del jurat. Explicava Sasgar que “si tu mires cartells de 1800, ja seguien en el mateix”.

Destacava Raül Tamarit que, a l’obrir el sobre de l’obra seleccionada per conèixer el nom de l’autor, el jurat es va endur “la grata sorpresa” que l’autor deixava escrit que la dotació del premi es dirigira a la Fundació Vicent Ferrer. Tamarit valorava que “això, a dia d’avui, conforme estem de crisi, es fa estrany però ha sigut una grata sorpresa”.

Tot i que puga semblar poc habitual que el guanyador de l’obra no siga del territori valencià, el cert és que la participació d’autors d’altres comunitats autònomes és comú.

El regidor de Festes agraïa la participació dels autors en aquest XX Concurs de Cartells de Carnestoltes i desitjava que “l’any que ve continuen igual o més encara participant”. Confessava Tamarit que “per a nosaltres és un plaer tindre aquest concurs i saber que Carnestoltes de Pego continua sent una referència per a molta gent i esperem que el nivell siga igual o superior cara a l’any que ve”.

Els cartells participants al XX Concurs de Cartells de Carnestoltes de Pego 2012 s’exposaran durant el mes de febrer a la Casa de Cultura de Pego.
443 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!