La Marina recobra a poc a poc la normalitat.

Beniarbeig tindrà el divendres un nou pont, instal•lat per l’exèrcit. Al Verger s’han llogat 50 cases per a allotjar als més perjudicats per les inundacions. La Universitat atribueix les inundacions a la mala ordenació del territori i a la brutícia dels llits.

Beniarbeig tindrà el divendres un nou pont, instal•lat per l’exèrcit.

El principal dany estructural que la crescuda del riu Girona va deixar al seu pas el divendres començarà a solucionar-se hui. L’Exèrcit començarà a instal•lar a Beniarbeig el pont provisional que substituirà a què es va enfonsar a causa de les pluges. Si l’obra va segons el que s’ha previst, el divendres podria estar conclosa. El Regiment d’Enginyers de Salamanca s’està encarregant del trasllat del material i compten amb la col•laboració de tècnics de la Diputació d’Alacant.

En concret, es tracta d’una infrastructura articulada integrada per diversos mòduls, els laterals de càrrega del qual se situaran a ambdós marges del riu. De totes maneres, el pont tindrà un caràcter provisional. És una estructura metàl•lica, desplegable i que suporta 90 tones de pes i que romandrà en la localitat «al voltant d’un any, segur». Per a això, operaris de la institució provincial adequaran en les pròximes hores les dos zones on s’ubicaran els esmentats mòduls de càrrega, per a posteriorment iniciar les tasques d’instal•lació del pont.

El pont modular de caràcter provisional donarà servei a la població fins que puga ser reconstruït el vell pont o bé es construisca un nou.

Al Verger el col•legi públic Segària seguirà tancat un dia més i hui no hi ha classes en la localitat. El motiu no és que s’hagen inundat les instal•lacions, sinó que durant estos dies han allotjat al contingent de la Unitat d’Emergències de l’Exèrcit destinada a este municipi per a col•laborar en les labors de neteja després del desbordament del riu Girona.

L’Ajuntament dels Poblets també ha anunciat que els alumnes del col•legi d’esta població no acudeixen hui a classe ja que el centre educatiu es troba en la zona de major tràfic de vehicles pesats que participen en la neteja de la localitat..


Al Verger s’han llogat 50 cases per a allotjar als més perjudicats per les inundacions

L’Ajuntament del Verger iniciarà hui mateix els tràmits per a llogar vivendes, preferentment dins de la mateixa localitat o en les urbanitzacions pròximes, destinades a les famílies que no poden tornar als seus llars a l’haver quedat danyats per la brutal crescuda del riu Girona. Els diners dels lloguers serà abonat íntegrament per l’Administració autonòmica.

En El Verger són entre quaranta i cinquanta les famílies que no poden tornar a les seues cases mentres no es duguen a terme obres de consolidació i reparació.

La relació detallada i a ser possible documentada de tots els danys patits resulta fonamental en estos casos perquè les distintes administracions puguen sufragar les despeses. En eixe sentit, responsables tant de la Generalitat com del Govern espanyol han destacat la col•laboració i complementarietat de les ajudes que s’aprovaran per part dels respectius governs.


Dos-centes persones treballen de nit en els pobles afectats

Al voltant de 200 persones, entre operaris públics i voluntaris, van treballar al llarg de la passada nit en tasques de neteja i treta d’aigua en els municipis més afectats per les últimes pluges. Estes tasques es van centrar principalment a Dénia, Calp, Xàbia, Els Poblets i El Verger. Al llarg de la jornada d’ahir van treballar 500 persones en les tasques de neteja i desenrunament.


Feligresos dels Poblets netegen l’església en què va entrar metre i mig d’aigua

El bisbe auxiliar de València, Monsenyor Escudero es va reunir ahir amb els rectors de les zones inundades per a conèixer l’abast dels danys provocats per les inundacions. L’Arquebisbat va assegurar que l’església més afectada ha sigut la parròquia del Diví Salvador dels Poblets, que va quedar inundada per metre i mig d’aigua. «Desenes de feligresos de la parròquia i d’altres esglésies pròximes, junt amb jóvens del moviment diocesà Júniors han participat des de llavors en les labors de neteja». La resta de parròquies del llit del riu Girona no han patit danys d’importància a pesar de la proximitat del riu als edificis religiosos i a la resta d’edificis de la zona.


Soterren a l’anciana morta

El Verger també va acomiadar ahir a la vesprada amb dolor i tristesa a la seua veïna Encarna Sánchez, la dona morta divendres passat a conseqüència del desbordament del riu Girona al seu pas per esta localitat. La parròquia de la Mare de Déu del Rosario va acollir el funeral per esta anciana. La minusvalia física a més de la seua avançada edat, li van impedir buscar un refugi segur o sol•licitar auxili quan la planta baixa de la seua vivenda va quedar completament negada per la fúria de les aigües. L’afluència de públic va obligar nombrosos veïns a romandre en l’exterior del temple.


La Universitat atribueix les inundacions a la mala ordenació del territori i a la brutícia dels llits


El geògraf Enrique Moltó, de l’Institut de Geografia de la Universitat d’Alacant (UA), va considerar ahir que la «dolenta» ordenació del territori i la brutícia acumulada en els llits dels rius de la Marina Alta i Baixa van ser dos factors «clau» en les inundacions que es van registrar divendres passat en la Marina. Moltó va lamentar la proliferació d’urbanitzacions en llits fluvials al llarg dels últims anys i va insistir en l’escassa neteja que realitzen les administracions en els barrancs. No obstant, va matisar que un fenomen meteorològic com el del divendres és «difícil» de combatre. Encara que això sí, en el cas que els llits hagueren estat impol•luts, «es podrien haver minimitzat els efectes de la gota freda», va agregar.

Els afectats pel temporal, els alcaldes dels municipis més devastats i diferents representants de la Generalitat han referendat durant el cap de setmana la idea que els llits «no estaven nets» i han culpat, almenys en el cas del Consell, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) pel seu «escàs» manteniment.

El conseller de Medi Ambient, José Ramón García Antón, va derivar totes les responsabilitats respecte d’això a l’Executiu central i va lamentar que durant el temporal «es va poder veure molta brutícia en els ponts i per on es va desbordar l’aigua».


Camps implica els empresaris en la reconstrucció

El president de la Generalitat, Francisco Camps, va demanar ahir al Govern que els municipis afectats per les inundacions de dijous passat siguen declarats com a zona catastròfica. El cap del Consell va indicar durant la seua visita a Vall de Gallinera i Xàbia que tant ell com el president Zapatero, amb qui està en contacte, tenen clar que és una zona «catastròfica» pel que ha de declarar-se com a tal.


316 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!