La Macma, en situació crítica

Els problemes de liquiditat de l’entitat comarcal van dur a suspendre l’edició impresa dels 9.000 exemplars previstos per a desembre. Ara coneixem també que aquesta falta de liquiditat ha provocat que els treballadors de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta no hagen cobrat les nòmines d’octubre i novembre, amb l’agravant que “es preveu la impossibilitat d’abonar els sous restants dins de l’anualitat”, segons han denunciat, públicament, els treballadors d’aquesta entitat comarcal a través d’un comunicat.
Si fa quatre dies, com aquell que diu, el protagonisme es focalitzava en CREAMA i els seus 109 treballadors i treballadores, que a mitjan de novembre no havien cobrat la nòmina d’octubre. Ara l’han cobrada en un 60%, però des de la Conselleria d’Ocupació i Formació és va anunciar que no seria fins gener de 2012 que no podrien cobrar les que resten fins llavors. Ara el focus d’atenció es desplaça als treballadors de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta.

Dilluns ens fèiem ressò del fet que la Mancomunitat Cultural havia deixat d’editar la seua guia comarcal pels impagaments. Podíem llegir: “La Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma) travessa una greu crisi de liquiditat econòmica que ha obligat a suspendre per al pròxim mes de desembre la publicació de la guia cultural de la que es repartien per tota la comarca 9.000 exemplars.” I s’assenyalava que “els problemes econòmics que ara l’asfixien, conseqüència que els ajuntaments i la Generalitat Valenciana han retardat al màxim les seues aportacions econòmiques, sembren incertesa sobre el futur d’esta entitat”.

Hui, 29 de novembre, sabem la segona part del problema a través d’un comunicat de premsa remès pels treballadors de la Macma “principalment, per a informar als mitjans de comunicació i als veïns i veïnes de la comarca de les serioses dificultats que l’entitat està tenint ja no sols per a tancar l’exercici de 2011, sinó a més de cara al més imminent futur”.

Són diversos els factors que han dut a la Macma a aquesta situació. En primer lloc, expliquen els seus treballadors que “aquesta problemàtica ve derivada de la carència de liquiditat de l’organisme, fruit del retard en els pagaments de les respectives quotes que les administracions locals realitzen anualment i que nodrixen així el pressupost de la Macma”. En segon lloc, apunten que la falta de liquiditat es deu “al fet de no haver rebut tampoc, per part del SERVEF, la transferència de les partides relatives als programes d’ocupació pública EMCORP i Salari Jove -dos llocs de treball en un principi subvencionats-,”, el que “ha contribuït a minvar encara més les possibilitats pressupostàries de l’entitat”. I tot això ha derivat en què la Macma “no ha pagat als treballadors les nòmines d’octubre i novembre, de la mateixa manera que preveu la impossibilitat d’abonar els sous restants dins de l’anualitat”, denuncien i fan públic els treballadors d’aquesta entitat comarcal.

En el comunicat expressen els treballadors de la Macma: “Des de la Macma entenem que els temps de crisis actuals dificulten molt la fluïdesa i el funcionament normal de l’administració, malgrat que per mitjà d’aquest escrit volem reivindicar novament que la principal comesa de la Mancomunitat Cultural es fonamenta en principis tan necessaris com el de l’optimització de recursos i l’austeritat. Si més no, el volum de treball de la Macma l’assumixen només 4 tècnics –dos d’ells en contracte de mitja jornada- que oferixen un servei comú als 33 municipis de la comarca. D’altra banda, entre els principals objectius de l’entitat destaca l’economització que suposa per als nostres municipis el fet de mancomunar serveis com per exemple l’arxivística –el consolidat Servei Mancomunat d’Arxius-, el teatre –la veterana Campanya de Teatre en les Escoles, que enguany ha celebrat la seua catorzena edició; a més del circuit de Café-teatre- o el programa d’exposicions itinerants: intervencions que no sols han abaratit l’accés a l’art o l’etnografia, sinó que l’han democratitzat per mitjà d’un ampli calendari que ha passat per tots i cadascun dels pobles de la comarca, des del més gran al més xicotet. A més, la llarga trajectòria de la Macma inclou l’edició de nombrosos llibres i estudis culturals centrats en diversos àmbits, com per exemple la història, la sociolingüística, l’arquitectura o la gastronomia”.

Els treballadores de la Macma també incideixen en “la vigència i necessitat del model de gestió cultural mancomunada, sobretot com a antídot contra la crisi” i ho fan basant-se en què, davant la complexitat i duresa de la situació econòmica, “la nostra entitat es posiciona novament com a fórmula idònia a l’hora d’explotar i canalitzar els nostres recursos culturals. Al cap i a la fi, aquesta ha sigut la nostra responsabilitat –i al mateix temps orgull- durant més de catorze anys”.864 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!