La Pyricularia disminuirà en un 50% la collita d’arròs a Pego

La pèrdua mitjana de la producció arrossera valenciana serà d’un 15%. A Pego i a Massanassa, però, la pèrdua és molt superior perquè el fong s’ha manifestat amb major virulència que en la resta de zones. Este descens generalitzat es traduïx en pèrdues de quasi 5,6 milions d’euros. Les males herbes també han contribuït a la pèrdua de producció. Estes han disparat els costos de producció més d’un 20%.
Diumenge començava la sega de l’arròs al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Enguany, però, els productors pegolins del sector arrosser han vist disminuïda la collita en al voltant del 50%. La xifra que esperen recol·lectar serà superior al 1.200.000 quilos.


Foto de Gloria Mari Pérez


La disminució de producció és generalitzada a tot el sector arrosser valencià segons explicava hui AVA-ASAJA en una nota de premsa. Afirma l’organització agrària que s’afronta «una campanya summament complicada». Les causes: la combinació d’altes temperatures i d’una elevada humitat que ha afavorit de manera extraordinària la proliferació del fong Pyricularia oryzae».

L’anàlisi efectuat pels serveis tècnics de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) permet establir que la producció d’arròs a la Comunitat Valenciana patirà un descens mitjà d’un 15% respecte a l’exercici anterior, una circumstància que va a traduir-se al seu torn en unes pèrdues econòmiques per als cultivadors de quasi 5,6 milions d’euros.

La varietat d’arròs Bomba –que representa entorn del 10% del total de la collita valenciana d’este cereal i que és la varietat majoritària al parc natural de la marjal de Pego-Oliva–, és la que patirà una minva més significativa que es concretarà entorn d’un 21% respecte a l’any passat, d’acord amb les primeres estimacions. Això podria provocar fins i tot escassesa d’esta varietat en els mercats. Ressalten des d’AVA-ASAJA que al parc natural de la Marjal de Pego i a Massanassa, on la malaltia de la pyricularia, causada pel fong del mateix nom, s’ha manifestat inclús amb major virulència, el descens de la producció superarà el 50%.


Foto de Pego Natura


El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, apunta que «la pyricularia està causant estralls en el cultiu de l’arròs a pesar que enguany es va poder realitzar un tercer tractament en compte dels dos que es venien permetent en els últims temps. Els agricultors i les administracions hem de realitzar una reflexió conjunta sobre allò que s’ha succeït, sobre l’eficàcia real de les matèries actives que s’usen per a combatre la malaltia, sobre si les plantes han desenrotllat resistències a les mateixes o sobre la conveniència de dissenyar una nova estratègia si els mètodes actuals no es mostren prou eficaç, però el que no podem és romandre de braços creuats davant d’un problema tan seriós».

La proliferació de males herbes també ha influït de manera significativa en la problemàtica conjuntura que travessa el sector arrosser, ja que la seua presència massiva ha incrementat els costos de producció més d’un 20% a l’obligar els arrossers a augmentar els tractaments i a contractar més mà d’obra per a arrancar-les.
423 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!