La Generalitat Valenciana no pot actuar contra els neonazis que van provocar incidents a Pego al 2020 perquè no se’ls va identificar

La Generalitat no podrà estudiar possibles sancions contra els membres i simpatitzants del grup ultra Gandia Blues que  el 18 d’octubre de 2020 es van passejar pels carrers de Pego fent apologia del feixisme i intimidant el veïnat. La raó és que, ningú no va identificar cap d’ells, segons afirma la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana. Però, aquesta afirmació xoca frontalment amb la versió oferida des del principi per les autoritats locals, que mantenen que els neonazis van ser identificats per a poder accedir al camp de futbol del Cervantes.

La Delegació del Govern espanyol ha contestat així una pregunta a la Conselleria de Participació I Qualitat Democràtica. Una consulta realitzada arran d’una pregunta plantejada a la Conselleria per Josep Nadal, diputat de Compromís a les Corts, per tal de saber si s’havia iniciat els mecanismes per aplicar la llei 14/2017, de memòria democràtica i per a la convivència.

En el seu requeriment, Nadal recordava que la Llei de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana preveu sancions per als qui facen apologia d’ideologies de caràcter feixista i neonazi i qüestionava si es podrien aplicar en aquest cas.

Al desembre de 2020 la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va exigir a la Delegació que s’identificara els ultres, “a fi de poder determinar si els fets ocorreguts podien ser sancionats per incomplir la llei valenciana de memòria democràtica”. El passat 29 de març de 2022 la consellera, Rosa Pérez Garijo, tornava a traslladar a la Delegació del Govern «l’interés de la Conselleria per conéixer les circumstàncies del cas concret i determinar si podien ser susceptibles de sanció tal com preveu la ja citada Llei de la Memòria Democràtica, la qual preveu que les autoritats que tinguen coneixement d’actuacions que puguen constituir infracció d’aquesta llei estan obligades a comunicar-ho a l’Institut Valencià de Memòria Democràtica, que és el que ha d’incoar el corresponent procediment sancionador».

La resposta de Delegació ha estat que «revisats els informes realitzats per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat de 18 d’octubre de 2020, en la localitat de Pego, no consten identificacions pels fets que es descriuen en el requeriment remés per la conselleria».


Però, aquesta contestació contradiu el que van afirmar les autoritats locals en un primer moment, després dels altercats que va haver abans i després del partit de futbol que enfrontava al Pego i al Gandia. Fets pels quals s’ha processat a nou joves antifeixistes, però, recordem, no han tingut cap conseqüència per als ultres que incompliren la llei fent apologia del nazisme i del feixisme.


Recordem que les autoritats van decidir que el grup ultra entrara al camp de futbol del Cervantes per a evitar un enfrontament amb els antifeixistes. Ràdio Pego recollia el 19 d’octubre de 2020, unes manifestacions en què les autoritats explicaven aquesta decisió i afirmaven que «la Guàrdia Civil va identificar aquestes persones i els va fer un registre. Com a resultat, només es va permetre l’accés al camp a 20 d’aquestos seguidors ultres del Gandia, que no tenien antecedents i no duien cap indumentària, símbol ni element que els identificara com a ultres o neonazis. Se’ls va deixar entrar i van ser ubicats darrere d’una porteria, sota la vigilància de dos agents de la guàrdia civil». A més a més, fonts de la Policia Local de Pego han confirmat hui a aquesta redacció que sí que es va fer la identificació dels ultres en accedir al camp de futbol.

Tornem a la resposta de la Delegació del Govern, qui adverteix en el seu escrit a la Conselleria que «l’observança del que disposa la llei autonòmica no correspon a les forces i cossos de seguretat de l’Estat sinó en tot cas a la unitat adscrita de la Policia Nacional a la Comunitat Valenciana». Cosa que Compromís posa en dubte en considerar que l’obligació de les forces i cossos de seguretat és garantir el compliment de la llei.

Escoltem a Josep Nadal.


Com ha indicat el diputat de Compromís, a la vista de la contestació rebuda, la Conselleria ha requerit un augment dels efectius de la Policia Nacional espanyola adscrits a la Comunitat Valenciana, per tal que “es dediquen a investigar les infraccions relacionades amb el compliment de la llei de memòria democràtica”. També ha informat de la possibilitat de crear un cos policial autonòmic, per mitjà de l’aplicació de l’article 55 de l’Estatut d’Autonomia.

524 Visites
Hola!!